Lilky spolu s bazalkou a rajčaty vytvářejí směs vůní, barev a chutí, která dokonale charakterizuje tento překrásný ostrov.
Ingredience
- 1000 g lilku
- 400 g řapíkatého celeru
- 250 g cibule
- 200 g rajčat
- 200 g zelených oliv ve slaném nálevu
- 60 g cukru
- 60 g bílého octa
- 50 g capary
- 50 g piniových oříšků
- 40 g rajského protlaku
- bazalka
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Následně nakrájejte na plátky očištěný řapíkatý celer a z oliv vyjměte pecku.
- Omyté a osušené lilky nakrájejte na kousky o velikosti asi 2,5 cm.
- Totéž proveďte s rajčaty.
- Na pánvi zlehka opečte piniové oříšky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte v něm kousky lilků.
- Jakmile jsou dozlatova osmažené, vyjměte je a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odstranil přebytečný olej.
- Na velkou pánev nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli.
- Když cibule zesklovatí, pak přidejte celer, nechte ho lehce osmažit a poté přidejte kapary, olivy, piniové oříšky a rajčata.
- Promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni 15 až 20 minut.
- V mezidobě si připravte sladkokyselou omáčku.
- V malé misce smíchejte rajčatový protlak, ocet, cukr a sůl.
- Po uplynutí 15 až 20 minut omáčku nalijte do pánve se zeleninou.
- Zamíchejte, zvyšte teplotu a míchejte, dokud se nezmizí vůně octa.
- Vypněte plamen, přidejte osmažené lilky a bazalku a vše důkladně promíchejte.
Tuto lahodnou caponatu můžete podávat nejen teplou, ale též studenou.
Pokud máte pro rozmanité směsi zeleniny slabost, vyzkoušejte také recepty na ratatouille! Uvidíte, že si vám také zachutná.