Namísto obyčejné strouhanky můžete použít též strouhanku bylinkovou. Stačí přimíchat směs čerstvých či sušených bylinek, jako je tymián, oregano či majoránka.
Ingredience
- 2 lilky
- 1 vejce
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- olej na smažení
- uzená sladká paprika
- sůl, pepř
Postup
- Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm.
- Plátky položte na plech a posypte hrubou solí.
- Nechte je alespoň 30 minut „vyplakat“.
- Následně každý plátek omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl a osušte.
- Do mísy nasypte nastrouhaný parmazán a strouhanku, přidejte uzenou sladkou papriku, sůl a pepř.
- Vše dobře promíchejte a v jiné misce rozšlehejte vejce.
- Poté každý plátek namočte do vejce a poté obalte ve strouhance s parmazánem.
- Oba kroky proveďte dvakrát.
- V pánvi rozehřejte olej a osmažte v něm lilky v trojobalu z každé strany přibližně 2 až 3 minuty.
- Jakmile jsou lilky dozlatova osmažené, položte je na talíř s kuchyňským papírem, aby se z nich ztratil přebytečný olej.
Lilkové řízky je nejlepší jíst čerstvě připravené.