Hledáte originální moučník pro oslavu maturity, výročí svatby nebo jen tak ke zpříjemnění nedělní návštěvy?
Vyzkoušejte naše recepty na mille feuille!
Tento nadčasový dezert francouzského původu dostal své jméno podle tisíce křehkých vrstviček listového těsta spojených lahodným krémem.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Co je mille-feuille?
Mille feuille, mille-feuille nebo millefeuille je typický francouzský dezert, který se ale v různých obměnách rozšířil po celém světě. U nás je známý též pod označením Napoleonovy řezy nebo dezert tisíc lístků.
Původní recept na mille feuille obsahuje tři vrstvy listového těsta, které se střídají se žloutkovým krémem. V průběhu let však vzniklo mnoho variant tohoto tradičního dezertu, například ovoce, šlehačkou, čokoládou či džemem.
První písemný doklad o existenci tohoto dezertu pochází z roku 1651. K tomuto datu se objevil v knize receptů Cuisinier françois, jejímž autorem byl kuchař François Pierre de La Varenne. Tento původní recept na konci 18. století upravil Marie-Antoine Carême.
Několik tipů a triků na závěr
- Pokud chcete ušetřit čas, můžete listové těsto nahradit piškoty či sušenkami.
- Listové těsto před pečením nezapomeňte propíchat vidličkou, tím zabráníte tomu, aby se příliš nafouklo.
- Dezert lze uchovávat v chladničce, s přibývajícím časem ale krém navlhne a těsto trochu změkne.
- Na krájení použijte ostrý vroubkovaný nůž, s klasickým nožem je krájení obtížné.
- Klasicky se podává jako sladký moučník, existují ale též slané varianty, kdy je listové těsto proloženo krémem z lososa, smetanovým sýrem nebo paštikou a na ozdobu se využívá zelenina.
Z listového těsta můžete samozřejmě připravit též slané tyčinky, šátečky, záviny či rohlíčky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na listové těsto na slano.