Klasický recept se švestkovými povidly, která ale v případě potřeby můžete nahradit i jinými oblíbenými ingrediencemi, například marmeládou.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g najemno nastrouhané mrkve
- 200 g másla
- půl sáčku prášku do pečiva
- švestková povidla
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Postup
- Do mísy prosejte hladkou mouku.
- Přidejte kypřicí prášek a špetku soli a promíchejte.
- Následně přidejte najemno nastrouhanou mrkev a povolené máslo.
- Promíchejte a rukama důkladně vypracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na přibližně 30 minut do ledničky.
- Po uplynutí této doby těsto vyválejte a pomocí hrníčku vykrajujte kolečka.
- Doprostřed každého vykrojeného kolečka následně dejte v závislosti na jeho velikosti přibližně půl lžičky až lžičku povidel.
- Kolečko poté přeložte na polovinu a vytvarujte do formy taštičky.
- Připravené mrkvánky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 až 20 minut.
- Ještě teplé mrkvance lehce obalte v moučkovém cukru.