Sladké mrkvánky s povidly či tvarohem známe všichni. Napadlo vás ale, že existuje i možnost slané náplně?
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 150 g másla
- 250 g ricotty
- půl sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- čerstvé bylinky (tymián, oregano, pažitka)
Postup
- Do mísy prosejte oba druh mouky, přidejte špetku soli a kypřicí prášek.
- Přimíchejte najemno nastrouhanou mrkev a změklé máslo.
- Vypracujte v těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odležet do chladu.
- V mezidobě si připravte slanou náplň.
- V misce smíchejte ricottu s nadrobno nasekanými bylinkami a špetkou soli.
- Z odpočinutého těsta vykrájejte kolečka, na která vložte lžičku ochucené ricotty.
- Přeložte a vytvarujte do taštičky.
- Slané mrkvánky pečte na plechu s pečicím papírem při teplotě 180 °C přibližně 15 minut.
![Slamé mrkvance s ricottou.](https://www.receptia.cz/wp-content/uploads/2025/01/mrkvove-tasticky.jpg)