Pokud toužíte po ještě výživnější variantě tohoto pokrmu, můžete jej oživit luštěninami.
Ingredience
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 cibule
- 2 pórky
- 6 vajec
- 100 ml sójové alternativy smetany
- 100 g vařené cizrny v konzervě
- olivový olej
- koření podle chuti (kmín, kurkuma, muškátový oříšek…)
- 1 kostka zeleninového vývaru
Postup
- Zeleninu omyjte a nakrájejte na malé kousky.
- Na pánvi zahřejte malé množství olivového oleje a 5 minut na něm restujte cibuli, pórek a kapustu spolu s kořením.
- Zalijte vroucí vodou, ve které jste rozpustili kostku zeleninového bujónu.
- Za občasného míchání vařte asi 20 minut.
- Když se voda vstřebá a zelenina změkne, přidejte smetanu, propláchnutou cizrnu, sůl a pepř.
- Zeleninovou směs přendejte do zapékací misky, udělejte důlky a vyklepněte do nich vejce.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 až 15 minut.
- Sledujte průběh pečení a vyjměte z trouby, jakmile bílek ztuhne. Žloutek by naopak měl být měkký.
![Cizrnová shakshuka.](https://www.receptia.cz/wp-content/uploads/2025/01/saksuka-s-cizrnou.jpg)