Vrstvený zeleninový dort

Vrstvený zeleninový dort
Příprava: 70 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 4

Tato pochoutka chutná skvěle s čerstvým pečivem přelitá omáčkou ze zakysané smetany a hořčice.

Ingredience

  • 450 g brambor
  • 100 g žampionů
  • 1/2 květáku
  • 2 cukety
  • 1 lilek
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • 1/2 PL čerstvého kopru
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej

Postup

  • Omyjte a oloupejte brambory.
  • Nakrájejte je napříč na středně silné kulaté plátky.
  • Plátky brambor vložte do misky se studenou vodou.
  • Následně si omyjte a očistěte ostatní zeleninu a houby.
  • Vše nakrájejte na tenké plátky.
  • V misce smíchejte smetanu s vejci, kmínem, nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a špetkou kurkumy.
  • Plátky brambor vložte do cedníku a znovu propláchněte vodou.
  • Na dno dortové formy nebo zapékací misky vložte pečicí papír a nádobu vymažte olejem.
  • Poté postupně vrstvěte vrstvy brambor, lilku, cukety, mrkve, žampionů a opět brambor.
  • Vršek dortu ozdobte květákem a vše zalijte smetanou s vejci, nasekanými bylinkami a kořením.
  • Formu přikryjte alobalem nebo pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  • Pečte přibližně 50 minut.
  • Během pečení se bude uvolňovat šťáva, tou pravidelně polévejte vrchní část dortu.
  • Posledních 5 až 10 minut pečte bez alobalu, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrka.
Vrstvený dort ze zeleniny.
zdroj: food.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.