Tento zeleninový koláč není vegetariánský ani veganský, protože obsahuje šunku a vejce. Můžete si jej ale upravit dle osobních preferencí.
Ingredience
- 400 g žampionů
- 300 g rajčat
- 200 g salátové okurky
- středně velký hlávkový salát
- 120 g bílé cibule
- 250 g mascarpone
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 200 g plátků šunky
- 1 PL másla
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
Na ozdobu
- vejce, klíčky, bylinky, koktejlová rajčata, okurka, ředkvičky
Postup
- Očistěte si žampiony, nakrájejte je na malé kousky a vložte do pánve.
- Přidejte máslo, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Restujte na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud se voda z hub zcela neodpaří.
- Po vychladnutí vložte žampiony do kuchyňského mixéru, přidejte mascarpone a půl lžičky soli.
- Rozmixujte do homogenní krémové konzistence.
- Nakrájejte rajčata a okurku na tenké plátky.
- Salát rozdělte na jednotlivé listy a vejce uvařená natvrdo nakrájejte na plátky.
- Dortovou formu vyložte alobalem.
- Na dno formy položte několik listů salátu a potřete je trochou žampionového krému.
- Postupně pokládejte další vrstvy – vejce, šunka, rajčata, okurka, salát, vejce, šunka, rajčata, okurka, a salát.
- Každou vrstvu potřete žampionovým krémem.
- Svrchní část dortu ozdobte kousky zeleniny, bylinkami a vejci.
- Zeleninový dort dejte před podáváním alespoň na hodinu do chladničky.
