Sázené vejce po turecku

Sázené vejce po turecku
Příprava: 40 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 4

Tato varianta je obohacena o další ingredience, které z této pochoutky dělají ještě větší gurmánský zážitek.

Ingredience

  • 8 vajec
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 40 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka mletého bílého pepře
  • čerstvý tymián
  • arabský chléb pita

Na pikantní omáčku

  • 100 g olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 30 g sezamových semínek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka uzené papriky
  • špetka mletého chilli

Postup

  • Očistěte a nakrájejte cibuli a na oleji ji osmažte do křupava.
  • Sezamová semínka zahřívejte na malé pánvi na středním plameni za stálého míchání asi 3 minuty, dokud nezačnou praskat a nezmění barvu na světle žlutou.
  • Odstavte je z ohně a přendejte do malé misky.
  • Do pánve dejte koriandr a kmín, vařte na středním plameni a za stálého míchání asi 45 sekund, dokud směs neuvolní aroma.
  • Koření rozdrťte a dejte stranou.
  • Následně v malé pánvi rozehřejte olej.
  • Přidejte do něj prolisovaný česnek a sůl.
  • Za častého míchání pokračujte ve vaření asi 4 minuty.
  • Odstavte z ohně a přidejte papriku a chilli.
  • Osmaženou cibuli lehce rozmačkejte rukama a za stálého míchání ji přidejte do pánve.
  • Promíchejte, směs přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • V mezidobě si předehřejte troubu na 190 °C.
  • V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, sůl a bílý pepř.
  • Pitu nakrájenou na kousky rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 8 minut, dokud nebude na povrchu křupavá a zlatohnědá.
  • Rozpusťte polovinu másla na velké nepřilnavé pánvi.
  • Do pánve rozklepněte 4 vejce a podle chuti je osolte.
  • Vařte asi 5 minut, dokud nejsou bílky pevné a žloutky krémové.
  • Postup opakujte s máslem a zbývajícími 4 vejci.
  • Vejce podle chuti osolte.
  • Na talíř dejte jogurtovou směs a dvě vejce.
  • Kolem vajec přidejte lžíci pikantního oleje a doplňte několika kousky opečeného chleba pita.
  • Na závěr ozdobte lístky čerstvého tymiánu.
Turecká vejce s jogurtem.
zdroj: foodandwineitalia.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.