Vejce çilbir

Vejce çilbir
Příprava: 20 minut Vaření: 10 minut Počet porcí: 4

Pošírovaná vejce podávaná s lahodným česnekovým jogurtem a zakončená teplou pikantní omáčkou z másla nebo olivového oleje s vločkami červeného pepře.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1 PL octa
  • čerstvé bylinky, například kopr, máta nebo petržel, na podávání
  • sůl dle chuti
  • pečivo, například plátek bagety nebo pita chleba

Na jogurtovou zálivku

  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL nasekaného čerstvého kopru
  • 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 čajové lžičky soli

Na kořeněnou máslovou omáčku

  • 1/2 šálku másla
  • 1 PL mleté papričky aleppo
  • 1/4 čajové lžičky mletého kmínu

Postup

  • Dejte jogurt do středně velké misky, přidejte prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kopr, sůl a pepř. Promíchejte a odstavte.
  • Máslo rozpusťte v malém hrnci nebo na pánvi.
  • Když začne máslo pěnit, odstavte jej z ohně.
  • Vmíchejte kmín a papričky aleppo.
  • Přendejte do misky a dejte stranou.
  • Dejte vařit hrnec s vodou, když se voda téměř vaří, přidejte ocet.
  • Každé vejce vyklepněte do hrnečku.
  • Lžící nebo vařečkou vytvořte v horké vodě malý vír a do něj opatrně vlijte vejce.
  • Vařte přibližně 2 až 3 minuty a poté vejce pomocí děrované lžíce vyjměte.
  • Stejným způsobem uvařte všechna vejce.
  • Jogurt rozdělte do dvou mělkých misek nebo talířů a uprostřed vytvořte jamku.
  • Do každé jamky vložte dvě ztracená vejce a přelijte lžící kořeněné máslové omáčky.
  • Posypejte bylinkami a solí a podávejte s opečenými bagetami nebo pita chlebem.
Ztracené vejce po turecku.
zdroj: forksandfoliage.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.