Většina lidí si pod pojmem jogurt k snídani představí jogurt s ovocem či müsli. Ale pokud jste připraveni na něco nového, tato slaná snídaně z Turecka stojí za vyzkoušení!
Ingredience
- 2 vejce
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 3 PL olivového oleje
- 1 PL octa
- 1 čajová lžička mletých papriček aleppo nebo vloček červeného pepře
Postup
- V malé míse smíchejte jogurt, prolisovaný česnek, přidejte špetku soli a dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou a octem.
- V mezidobě rozklepněte vejce do malého sítka s jemnými oky.
- Vejce v sítku jemně „otáčejte“, abyste se zbavili tekuté části bílku.
- Když se voda v hrnci téměř vaří, vytvořte v ní pomocí lžíce vír.
- Doprostřed víru opatrně vlijte jedno vejce a vařte 2 až 3 minuty.
- Když je hotové, přeneste vejce pomocí děrované lžíce na talíř a stejně postupujte i s druhým vejcem.
- Zatímco se druhé vejce vaří, rychle připravte omáčku z olivového oleje.
- V malé pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej s papričkou aleppo.
- Uvařená vejce přendejte do připravené misky s jogurtem a pokapejte rozehřátým olejem
