Harissa je jedním z nejznámějších dochucovadel severoafrické kuchyně.
Ve formě pasty nebo sušeného koření dodá jídlům bohatou pikantní chuť.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na harissu a připravte si ji sami v domácích podmínkách.
Není na tom nic složitého.
Naše recepty
Jak na domácí harissu?
Tato tradiční pikantní směs pocházející ze severní Afriky se vyskytuje ve formě pasty nebo sušeného koření. Má bohatou chuť s intenzivní pikantností díky chilli papričkám, které jsou její hlavní složkou.
Původně pochází z Tuniska, kde je součástí národní kuchyně a běžně se podává jako dochucovadlo a používá se k marinování masa, ochucení polévek, dušených jídel i omáček.
Postupně se rozšířila i do dalších zemí severní Afriky, jako jsou Alžírsko, Maroko a Libye, a našla si cestu i do blízkovýchodní a evropské kuchyně.
Historie harissy sahá až do 16. století, kdy se do severní Afriky dostaly chilli papričky z Jižní Ameriky. Kuchaři začali experimentovat s novými ingrediencemi a vytvořili směs, která se stala neodmyslitelnou součástí zdejší gastronomie.
Pamatujte, že každá „várka“ domácí omáčky harissa může chutnat trochu jinak než předchozí, v závislosti na druhu použitých chilli papriček. Harissu můžete připravit v podstatě z jakéhokoli sušeného chilli podle svého osobního indexu pálivosti.
A jak používat harissu? Harissa je velmi univerzální a lze ji použít mnoha způsoby:
- Marináda na maso
- Dip
- Dochucení dušených jídel a polévek
- Dochucení grilované zeleniny
- Dochucení sendvičů a burgerů
Máte pro pikantní chutě slabost. Vyzkoušejte též naše recepty na shakshuku neboli vejce v pekle.