Potřebujete posílit svou imunitu nebo vás trápí jiný neduh? Začnete do svého jídelníčku přidávat acidofilní mléko, které váš organizmus přímo nabudí.
O veškerých benefitech a zdravotních účincích se dočtete v tomto článku, včetně důležitých informací, kam a jak ho přidat, aby i váš oblíbený moučník byl plný zdravých probiotik.
Co je to acidofilní mléko?
Acidofilní mléko je druh kysaného kravského mléka, které se zakysává smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení s výrazně probiotickými účinky. Jeho chuť je díky tomu výrazně ostrá a kyselá.
Acidofilní mléko je snadněji stravitelné, obsahuje malé množství laktózy (mléčného cukru), proto je vhodné i pro osoby s intolerancí laktózy a lidi, kterým běžné mléko způsobuje zažívací potíže.
Proč pít acidofilní mléko?
Acidofilní mléko má pro člověka, pokud ho pravidelně konzumuje, mnoho pozitivních účinků na zdraví. Bylo totiž prokázáno, že:
- že pomáhá zvyšovat přirozenou obranyschopnost imunitního systému těla
- pomáhá při trávicích procesech
- zmírňuje kvasinkové infekce u žen
- zvyšuje energii
- zmírňuje příznaky alergie
- snižuje závažnost astmatu
- napomáhat produkci a vstřebávání vitamínů (vitamínů K, A, B6, B12, kyseliny listové a niacinu)
- má anti-karcinogenními účinky (prevence tvorby rakovinotvorných buněk)
- pomáhá při střevních onemocněních (průjmu, peptických vředech, syndromu dráždivého tračníku, Crohnově chorobě a koliky u kojenců)
- napomáhá při léčbě respiračních infekcí (sinusitidě a bronchitidě)
- napomáhá při léčbě kožních onemocnění (akné, ekzém a plenková vyrážka u miminek)
- reguluje hladinu cholesterolu v krvi
Funguje tak, že zlepšuje rovnováhu střevní mikroflóry a vytváří nepřátelské prostředí pro špatné bakterie v trávicím systému. Tento proces pomáhá předcházet nebo kontrolovat střevní infekce a obecně napomáhá trávení.
Složení acidofilního mléka
- Vitamíny: B12, A, B1, B2, B5, C, PP
- Zinek, železo, jód, fluor, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo
Nutriční hodnoty nízkotučného acidofilního mléka (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny |
50 kcal | 4,9 g | 4,9 g | 1,9 g | 1,1 g | 3,4 g |
Recept na domácí acidofilní mléko
- Zahřejte jeden litr mléka na 40 stupňů Celsia
- Přidejte jednu dávku probiotické kultury ABC
- Nádobu uzavřete a fermentujte 24 hodin. Po uplynutí této doby, dejte do lednice vychladit
Alternativy
Postup je stejný jako u klasického mléka
Sójové mléko: Trochu zhoustne, ale stále se dá pít jako smoothie
Kokosové mléko: Oddělí se, jako tvaroh a syrovátka, s průhlednou tekutinou na dně. Před pitím dobře protřepejte
Ovesné mléko, rýžové mléko, mandlové mléko: Oddělí se, jako tvaroh a syrovátka, s čirou žlutou tekutinou stoupající nahoru. Před pitím dobře protřepejte.
Acidofilní mléko vs. kefír: Jaký je mezi nimi rozdíl?
Kefír i acidofilní mléko jsou vyráběné z běžného mléka, do kterého se přidávají „dobré“ bakterie neboli probiotika. Probiotika jsou totožná nebo podobná prospěšným bakteriím, které se přirozeně vyskytují v lidském těle.
Kultury
Kefír i acidofilní mléko obsahují živé bakteriální kultury, ale značně se liší v tom, které bakterie a kolik jich obsahují.
Acidofilní mléko obsahuje Lactobacillus acidophilus a může také obsahovat Bifidobacterium bifidum, což je probiotikum, které se nachází například v jogurtu.
Kefír může obsahovat od 10 do 20 nebo i více prospěšných bakterií, včetně několika různých kmenů Lactobacillů a obsahuje také kvasinky.
Chuť a textura
Kefír a acidofilní mléko mají velmi odlišné chutě a textury.
Kefír je kyselý jako jogurt a má konzistenci mléčného koktejlu. Tradiční kefír, který může být vyroben z kravského, ovčího nebo kozího mléka, je mírně sycený.
Sladké nebo nefermentované acidofilní mléko se chutí a strukturou velmi podobá běžnému mléku. Fermentované acidofilní mléko je o něco kyselejší a hustší než běžné mléko.
Kefír se také vyrábí v různých příchutích, stejně jako jogurt, zatímco acidofilní mléko se obvykle prodává neochucené.
Laktóza
Fermentované mléčné výrobky, jako je kefír, často obsahují méně laktózy než čerstvé mléčné výrobky a mohou zmírnit příznaky u osob s intolerancí laktózy.
Kde L. Acidophilus můžeme ještě najít?
L. acidophilus lze konzumovat v probiotických doplňcích stravy, ale můžeme ho přijímat i v řadě dalších potravin. Nejlepší potravinové zdroje L. acidophilus jsou:
Jogurty – hledejte ty které ve svém složení uvádějí „živé a aktivní kultury“
Miso – je pasta pocházející z Japonska, která se vyrábí fermentací sójových bobů a mimo jiné obsahuje i L. acidophilus
Tempeh – je další potravina vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Může obsahovat řadu různých mikroorganismů, včetně L. acidophilus
Sýry – L. acidophilus se do sýrů přidává jako probiotikum
Kysané zelí – většina bakterií v kysaném zelí jsou druhy Lactobacillus, včetně L. acidophilus
Kam acidofilní mléko použít?
Z acidofilního mléka se nejčastěji pečou nejrůznější moučníky a zákusky.
Zkuste si například upéct tuto lahodnou bábovku s citronem nebo tento nadýchaný perník a dodejte svému tělu potřebná probiotika.
Nebo si s ním připravte lahodnou snídani v podobě těchto kynutých lívanců s nejrůznějšími lahodnými přílohami.
Vedle sladkých moučníků, lze acidofilní mléko použít i k naložení masa (vše o marinování je popsáno v tomto článku). Na marinování použijte:
- 4 ks kuřecích prsou
- 250 ml acidofilního mléka
- Česnek
- Majoránka
- Petrželka
- Sůl
- Pepř mletý
Postup
- Den předem si očistíme kuřecí prsa. Netřeba řízky naklepávat.
- Acidofilní mléko smícháme se solí, pepřem, majoránkou, sušenou petrželkou a prolisovaným česnekem.
- Maso naložíme do takto připravené marinády do druhého dne.
Skladování acidofilního mléka
Stejně jako ostatní mléčné výrobky by i acidofilní mléko mělo být pravidelně kontrolováno a sledovat změny v textuře, barvě nebo vůni. Aktivní bakterie v mléce mohou pokračovat v reprodukci, což způsobuje, že se po delší době stává nebezpečným pro konzumaci.
Je důležité mléko udržovat chlazené, aby se minimalizovala bakteriální aktivita. Při domácí výrobě by se mléko mělo spotřebovat do týdne a průmyslově vyrobené produkty mohou mít delší datum expirace.