Každý z nás někdy potřebuje zahustit svůj pokrm a přemýšlí, co k tomu použít.
Bramborový škrob je perfektní volbou!
A má i mnoho jiných využití.
Chcete vědět jaké to jsou?
A jak si takový solamyl třeba připravit sami doma?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!
Co je to vlastně solamyl?
Jedná se o používaný obchodní název bramborové škrobové moučky. Má podobu jemného bílého prášku, bez zápachu a cizích příměsí s typickou škrobitou konzistencí. Na rozdíl od mouky bramborový škrob neobsahuje lepek, a proto je vhodný pro lidi trpí celiakií.
Zdravotní výhody konzumace solamylu
- Zlepšuje citlivost na inzulín, což hraje roli při snižování rizika vzniku obezity, cukrovky a srdečních chorob.
- Pomáhá zlepšit trávení a zdraví tlustého střeva.
- Napomáhá hubnutí , protože jeho konzumace zvyšuje pocit plnosti a prodlužuje dobu, po kterou se člověk cítí plný.
Nutriční hodnoty
V následující tabulce se dozvíte, jaké nutriční hodnoty solamyl ve 100 g obsahuje.
Nutriční hodnoty | Bramborový škrob (100 g) |
Energie | 357 kcal |
Sacharidy | 83,1 g |
Vláknina | 5,9 g |
Bílkoviny | 6,9 g |
Tuky | 0,3 g |
Vitamíny a minerály
Podívejte se do následující tabulky, kde také uvidíte množství vitamínů a minerálů ve 100 g solamylu.
Vitamíny a minerály | Solamyl (100 g) | % doporučované denní dávky |
Vitamín A | 0,00 mcg | 0 % |
Vitamín B1 | 0,23 mg | 19,2 % |
Vitamín B2 | 0,05 mg | 3,8 % |
Vitamín B3 | 3,51 mg | 21,9 % |
Vitamín B4 | 39,5 mg | 7,9 % |
Vitamín B5 | 0,47 mg | 9,4 % |
Vitamín B6 | 0,77 mg | 59,2 % |
Vitamín B12 | 0,00 mg | 0 % |
Vitamín B9 | 25 µg | 6,3 % |
Vitamín C | 3,8 mg | 4,2 % |
Vitamín E | 0,25 mg | 1,7 % |
Vápník | 65 mg | 6,5 % |
Měď | 0,2 mg | 22,2 % |
Železo | 1,38 mg | 13,8 % |
Horčík | 65 mg | 16,3 % |
Mangan | 0,31 mg | 13,5 % |
Fosfor | 168 mg | 24 % |
Draslík | 1001 mg | 21,3 % |
Sodík | 55 mg | 4,2 % |
Selen | 1,1 µg | 2 % |
Zinek | 0,54 mg | 4,9 % |
Přečtěte si zajímavé informace o kukuřičné mouce, kde najdete i srovnání nutričních hodnot vybraných potravin používaných k zahušťování pokrmů a také se dozvíte, jak se liší bramborový škrob od toho kukuřičného.
Čím můžeme bramborový škrob nahradit?
V následující tabulce se podívejte na nejlepší alternativy bramborového škrobu a jak je správně používat.
Alternativa solamylu | Poměr | Použití |
Kukuřičný škrob | 1:1 | Zahuštění omáček a smažení, funguje dobře také v polévkách či ho můžete přidat do sušenek nebo koláčů, abyste dosáhli drobivé a jemé textury. |
Pšeničná mouka | 2 polévkové lžíce pšeničné mouky na 1 polévkovou lžíci solamylu | Pečení a smažení. |
Rýžová mouka | 2 polévkové lžíce rýžové mouky na šálek tekutiny v receptu | Bezlepkové pečení a zahušťování omáček. |
Tapiokový škrob | Jako zahušťovadlo 1:1, při pečení pečiva musíte dát o 25 – 50% více tapiokového škrobu než bramborového. | Zahušťování omáček a pečení, palačinky, pizza, zahuštění pudinků, náplní do koláčů a polévek. |
Arrowroot | 2 čajové lžičky na 1 polévkovou lžíci solamylu | Zahuštění polévek, dušených směsí a omáček. |
Bramborová mouka | 1:1 | Chléb, pizza či polévky. |
Kokosová mouka | Použijte o 10 – 15% méně kokosové mouky než byste použili solamylu. | Pečivo a dezerty. |
Instatní bramborová kaše | 1:1 | Zahuštění polévek a omáček. |
Kde solamyl koupit a jak ho skladovat?
Bramborový škrob můžeme koupit:
- ve větších supermarketech,
- ve specializovaných prodejnách zdravé výživy,
- u několika online prodejců.
Skladujte ho na chladném a suchém místě, kde vám vydrží neomezeně dlouho.
Jak využít bramborový škrob v kuchyni?
Solamyl po smíchání s vodou a dostatečným provařením nemění chuť a barvu jídla. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a slaných a sladkých omáček. Bramborový škrob dodává pokrmům zvláštní a jemnou chuť. Bramborová moučka se může míchat s moukou na bábovky, dorty a další moučníky, protože upečené těsto je pak křehčí. Lze ho použít i do jídel orientální kuchyně.
Bramborový škrob využíváme zejména následujícími způsoby:
Zahušťovadlo
Jedním z hlavních použití bramborového škrobu je, že funguje jako zahušťovadlo v různých receptech, protože účinně absorbuje vodu. Extrémní teplo však může způsobit rozklad škrobu, což znamená, že nemusí správně absorbovat vlhkost, a to brání jeho zahušťovacímu účinku. Proto je nejlepší škrob mírně zahřát a do omáček přidávat postupně. Další žádoucí kvalitou bramborového škrobu je to, že je průhledný a tvoří čirý gel, takže neovlivní barvu ani neprůhlednost pokrmů, jako jsou náplně do ovocných koláčů.
Recepty, které používají bramborový škrob jako zahušťovadlo, zahrnují:
- polévky
- koláčové náplně
- omáčky
- dušená masa a zapékané pokrmy
Bezlepková alternativa mouky
Jelikož je bramborový škrob bezlepkový, může být vhodnou bezlepkovou alternativou mouky v receptech na pečení. Příliš mnoho bramborového škrobu však může dát pečivu suchou, drobivou strukturu. Proto se může objevit v receptech spolu s jinými škroby.
Recepty, které používají solamyl jako bezlepkovou alternativu mouky, zahrnují například:
- muffiny
- rychlé recepty na chleba
- bezlepkové moučné směsi
Smažené pokrmy
Solamylem můžete obalit určité potraviny před smažením, například kuře, ryby či zeleninu. Dodá pokrmům úžasnou zlatavou křupavou vnější vrstvu.
Jak se solamyl vyrábí?
K výrobě bramborového škrobu se drtí syrové brambory, čímž se oddělí škrobová zrna od zničených buněk. Škrob se pak očistí a nechá uschnout. Jakmile bramborový škrob uschne, vytvoří bílou, práškovou konzistenci podobnou mouce.
Vyrobte si svůj vlastní bramborový škrob
Vyrobit si domácí bramborový škrob je jednoduché, stačí se řídit naším návodem. Množství škrobu, který vám takto vznikne, se liší podle stáří a typu použitých brambor. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete brambory s vysokým obsahem škrobu.
- Cedník vyložte dvěma vrstvami gázy a umístěte ho nad mísu.
- Brambory nastrouhejte pomocí nejmenších otvorů na struhadle do gázy.
- Přehněte konce gázy nahoru a zakryjte jimi brambory.
- Přitlačte na gázu tak, aby škrobová tekutina z brambor stékala do mísy.
- Gázu rozbalte a nalijte na brambory ½ šálku vody.
- Znovu přikryjte gázou a vymačkejte brambory, aby vše odkapalo do mísy.
- Opět gázu rozbalte a nalijte na brambory ½ šálku vody.
- Opět zakryjte gázou a pořádně brambory vymačkejte.
- Na gázu položte dvě plné plechovky a nechte 1 až 2 hodiny stát, aby se z brambor vymáčklo více škrobu.
- Vyjměte cedník a vyhoďte gázu s bramborami.
- Opatrně nalijte tekutinu do samostatné misky, aniž byste narušili škrob, který se usadil na dně první misky.
- Tekutinu vylijte a před použitím nechte bramborový škrob vyschnout buď na slunci, v troubě při nízké teplotě nebo v sušičce.
- Po vysušením ho rozmixujte na hladký prášek a propasírujte jemným sítem.
Historie bramborového škrobu
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky z doby asi před 13 000 lety, kde je pěstovali a konzumovali Inkové. Při dobývání Peru a Chile v letech 1525-1543 objevili brambory Španělé a v 70. letech 16. století s nimi přivezli úrodu zpět do Evropy. O několik desítek let později začali evropští farmáři vyrábět z brambor škrob, který se nejprve používal ke škrobení plátna. Dále ho využívaly monarchie v Evropě k pudrování paruk a tváří, což byl v té době módní trend.