Je tu sezóna grilování. Čas, kdy si můžeme s rodinou a přáteli společně vychutnat jídlo připravené na čerstvém vzduchu a strávit čas zábavou a užíváním si toho nejlepšího, co nám grilování může nabídnout.
Na následujících řádcích se dozvíte, jak správně grilovat maso, ryby, zeleninu, jakou použít marinádu a jak správně ugrilovat hamburger.
Marináda je základ
Marináda je hned po mase nejdůležitější složkou grilování. Maso je nejlepší, pokud je naloženo alespoň 2 dny dopředu. Může být i více, ale vždy dbejte na to, zda máte pro naložené maso ty správné podmínky.
Pokud maso nestíháte naložit několik dní dopředu, naložte ho alespoň 2 – 3 hodiny předem před samotným grilování.
Marinádou, která Vám zbyde, maso potírejte ještě během grilování.
Variací marinád je celá řada, od těch vyzkoušených a gurmánských, až po ty jednodušší domácí a takové, které si udělá každý sám.
Při výrobě marinády používejte vždy čerstvé ingredience a samozřejmě takové, které máte rádi. Nebojte se experimentovat a zkoušet i takové kombinace, které nejsou v české kuchyni úplně obvyklé.
Nápady na nejlepší marinády pro Vaše grilování jsme shrnuli v článku ZDE.
Kotlety nesmí chybět
Před grilováním vyndejte kotlety ven z lednice na několik hodin, na gril by měly jít přibližně v pokojové teplotě, nebo v teplotě, která odpovídá venkovní teplotě v okolí grilu.
Maso pečlivě opracujte – opláchněte vodou a ořežte tlusté (bílé) kousky masa. Maso můžete lehce vyklepat, záleží na Vás, jakou chcete šířku.
Následně maso na prudším a silnějším ohni grilujte z každé strany cca 5 – 7 minut dle Vaší potřeby.
Pak maso zvedněte trochu výše na mírnější oheň a opět grilujte cca 5 – 7 minut z každé strany.
Při rychlejším grilování na větším ohni se maso rychleji zatáhne a zůstane v něm méně šťávy. Maso ale šťavnaté zůstane i tak.
Ryby
Ryby mají ve většině případů křehkou strukturu, z toho důvodu je doporučováno grilovat je v alobalu.
Ryby můžete potřít olejem a posypat kořením, dále je zabalíte do alobalu a grilujete.
Rybímu maso cca 10 – 15 minut z každé strany. Aby zůstala zachována co nejlepší chuť, grilujte pouze na středním plamenu. Ryby je následně možné dogrilovat napřímo bez alobalu.
Pár rad, jak správně rybu grilovat najdete také v našem dalším článku.
Hamburgery
Hamburgery z grilu jsou velice oblíbené, není divu. Pravé a domácí grilované jsou výtečné.
Při domácí přípravě si je můžete dochutit podle sebe a přidat do nich vše, co máte rádi. Placka mletého masa použitá na hamburgery by měla být spíše tenčí.
Maso se rychle zatáhne a drží pohromadě. K nejlepšímu výsledku stačí grilování na prudkém ohni na cca 3 – 5 minut.
Objevte podobné tipy
Kukuřice
A pokud už bylo masa moc, je zde připravená i varianta grilování bez masa. Výborná je grilovaná kukuřice. Kukuřici je potřeba před grilováním povařit, aby změkla.
Během grilování kukuřici potírejte máslem a solí. Bude mít pak lepší chuť a bude šťavnatá. Grilujte cca 8 – 10 minut, otáčejte.
Brambory
Výbornou přílohou ke každému grilovanému masu jsou brambory. Brambory můžete také před grilováním předvařit. Pak jim na grilu stačí cca 15 min a jsou hotové.
Pokud je nepředvaříte, budou se grilovat cca 50 minut. Brambory můžete grilovat přímo na roštu nebo v grilovací míse. V každém případě je vhodné je grilovat na mírnějším plamenu a pravidelně je otáčet.
Barbecue omáčka
S každým grilováním je spojená chuť barbecue omáčky, která k nám přišla ze Spojených států amerických a i když z počátku s její chutí můžeme mít problémy, po jisté době si na ní zvykneme a stane se neodmyslitelnou součástí našich grilovacích zvyků.
Barbecue omáčku je možné koupit, nebo si doma udělat vlastní: smícháme 150ml ostrého kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce rostlinného oleje a 1 lžíce octa.
Dva větší stroužky česneku propasírujeme a utřeme do jemna a přidáme jednu malou lžičku worcesteru a můžeme ještě podle chuti případně trochu dosolit.
Grilovací typy na závěř
- na obracení masa a dalších surovin na grilu používejte grilovací kleště
- marinádu během grilování a potírání protřepávejte
- menší a křehčí suroviny můžete zabalit do alobalu
- maso vyndejte z lednice několik hodin před grilováním
- nebuďte zbrklí, grilujte déle a lépe
- gril nechte pořádně nahřát a počkejte, až vyhoří podpalovač