Lékořice není jen v gumových bonbónech! Přečtěte si o jejích léčivých účincích i využití v kuchyni

Lékořice dominuje zejména v cukrovinkách, ale její využití je mnohem širší.

Věděli jste, že má obsáhlé lékařské využití a že tyto vlastnosti využívali již starověcí Egypťané?

Přečtěte si náš článek a zjistěte jaké další využití, kromě gumových bonbónů, tato bylinka má, do jakých receptů ji zakomponovat a jaké zdravotní benefity nám může poskytnout!

Co je lékořice?

Kořen lékořice je prastará bylina, o které se všeobecně věří, že má léčivé vlastnosti. Objevuje se v historických dokumentech po celém světě, od rané čínské medicíny až po starověký Egypt.

Lékořice se stále používá jako přísada do oblíbeného blízkovýchodního nápoje erk-soos, který má zklidňovat žaludek, a díky svým zklidňujícím vlastnostem se znovu objevuje jako oblíbená přísada v čajích.

Kořen lékořice tvoří skvělou kuchařskou přísadu s elegantní bylinkovou chutí a tóny anýzu a fenyklu. Lékořice funguje stejně dobře ve slaných i sladkých pokrmech.

Nejrůznější podoby bylinky, které lze zakoupit.
Zdroj: verywellhealth.com

Stručná historie lékořice

Rostlina lékořice je bylina pocházející z jihozápadní Asie a Středomoří, a je zmíněná již v prvním čínském herbáři. Lékořice, jedna z nejdůležitějších rostlin v Asii, od starověku se používá v lékařství k léčbě kašle, jaterních onemocněních a otrav jídlem.

Předtím to byli Egypťané, Asyřané a Řekové, kteří jako první využili jejích terapeutických vlastností, zatímco do Evropy ji jako první přinesli dominikánští mniši.

Kde roste lékořice?

Lékořice pochází z jižní Evropy a pěstuje se hlavně ve Středomoří a v některých částech Spojených států.

Bylina může dorůst až do výšky 1 metru a má složené listy se čtyřmi až osmi oválnými lístky. Lékořice nese shluky modrých květů a vytváří ploché lusky, které jsou 7 až 10 cm dlouhé.

Používané kořeny jsou asi 1 metr dlouhé a asi 1 cm široké v průměru. Jsou měkké, vláknité a pružné a uvnitř jsou zbarveny jasnou žlutou.

Rozebraná lékořice jako rostlina na jednotlivé části.
Zdroj: stock.adobe.com

Jak se dělá lékořice?

Kořeny lékořice, které se sklízejí na podzim, jsou rozemlety speciálním mlýnkem. Z rozemletého kořene se extrahuje šťáva, která se uvaří a přemění v hustou tekutinu.

Jakmile je dosaženo správné konzistence, pasta se slije do nádob, a poté se nařeže do požadovaných tvarů.

Lékořici lze koupit jako surový kořen, v čisté formě, v prášku, jako sirup na trhu je mnoho variant lékořice a má velmi široké využití nejen v potravinářství, ale i v kuchyni, při výrobě například pečiva nebo zmrzliny.

Kořen lékořice je vzácný, ale lze jej nalézt ve specializovaných obchodech. Mletý prášek, směsi a čaje jsou mnohem běžnější a často se vyskytují v obchodech se zdravou výživou.

How Danish Licorice Is Made

Zdravotní účinky lékořice

Pokud budeme používat lékořici jako lék, potom jsou zásadní její protizánětlivé účinky, ale je také dobrým zdrojem vitamínů B1, B2, B3 a B5 a také vitamínu E a obsahuje vápník, železo, fosfor, hořčíku draslík a zinek. Další zdravotní benefity jsou uvedeny níže.

Pomáhá při kožních onemocněních

Kořen lékořice obsahuje více než 300 sloučenin, z nichž některé vykazují silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky.

Extrakt z kořene lékořice používá k léčbě různých kožních onemocnění, včetně akné a ekzémů.

Pomáhá při poruchách trávení

Extrakt z kořene lékořice se často používá ke zmírnění zažívacích potíží, jako je reflux kyseliny, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.

Pomáhá při léčbě peptických vředů

Peptické vředy jsou bolestivé vředy, které se tvoří v žaludku, dolním jícnu nebo tenkém střevě. Obvykle jsou způsobeny zánětem způsobeným bakterií.

Extrakt z kořene lékořice může pomoci při jejich léčbě.

Může mít protirakovinné vlastnosti

Extrakt z kořene lékořice byl pro svůj obsah četných rostlinných sloučenin s antioxidačními a protizánětlivými účinky zkoumán pro své ochranné účinky proti některým typům rakoviny.

Extrakt z lékořice byl spojován se zpomalením nebo prevencí růstu buněk u rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva a konečníku a prostaty.

Také může pomoci léčit orální vředy v ústech, kterými lidé s rakovinou někdy trpí jako vedlejší účinek chemoterapie a ozařování.

Zmírňuje záněty dýchacích cest

Extrakt z kořene lékořice i čaj mohou díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním účinkům pomoci při potížích horních cest dýchacích.

Některé studie uvádějí, že čaj a extrakt z kořene lékořice mohou chránit před streptokokem v krku a předcházet bolestem v krku po operaci.

Na co je lékořice?

  • žvýkání kořene pomáhá při zánětech hrdla
  • zmírňuje příznaky nachlazení
  • zmírňuje křeče a záněty
  • pomáhá vylučovat hleny z plic, pročišťuje průdušky
  • jemné a přirozené projímadlo
  • pomáhá při pálení žáhy a problémech s trávením
  • pomáhá při léčbě žaludečních vředů
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přidává se do léků proti kašli
Různé zdravotní benefity, které se spojují s léořicí.
Zdroj: top10homeremedies.com

Jak vařit s lékořicí

Tvrdé a dřevité kořeny lékořice uvolňují většinu chuti, když jsou namočené v horké tekutině. Čaje, sirupy, omáčky a pudinky lze tedy zvýraznit tóny lékořice přidáním jejího kořene, zahřátím v tekutině, a poté jejím vyjmutím před podáváním. Zvyšte intenzitu chuti přidáním více kořenů nebo prodloužením doby, po kterou jsou kořeny v těchto receptech na bylinkový čaj louhované.
Kořeny lékořice mají intenzivní aroma i chuť, aniž byste je museli zahřívat. Stejně jako vanilkové lusky se dají použít k dochucení cukru a jako sušené bobule jalovce se dají použít k oživení slaných marinád.
Lékořici v prášku nebo lékořicovou směs lze přidat přímo do receptů. Ať už je to špetka zamíchaná do masové pomazánky, zamíchaná do těsta na koláč nebo do sladkého pudinku. Lze jí přidat i do mouky k přípravě našeho speciálního vánočního cukroví s anýzem nebo čerstvých těstovin.
Její chuť se nejlépe skloubí se zvěřinou, jako je holub, křepelka nebo v těchto receptech na sváteční kachnu, stejně jako s touto vepřovou plecí na jablkách.
Hořko-bylinné tóny jalovce se také dobře hodí k chuti lékořice, například receptu s treskou.
Ve sladkém provedení se lékořice hodí k něčemu ne tak výraznému, jako je u receptu na zmrzlinu nebo v našem receptu na Panna cottu.
Lékořice se také dobře hodí k dalším bylinkám, jako je zázvor a máta, rebarbora a maliny.
Na závěr hostiny můžeme podávat i lékořicový likér, který se doma připravuje z prášku, cukru, vody a alkoholu.
Panna Cotta s lékořicí podávaná ve vysoké skleničce.
Zdroj: louisespis.com

Co obsahuje pendrek?

Glycyrrhizin (také nazývaný kyselina glycyrrhizová) je chemická látka obsažená v černé lékořici, která dává cukrovinkám charakteristickou chuť.

Je třeba poznamenat, že řada potravin na bázi lékořice neobsahuje skutečnou lékořici, ale používá náhražku v podobě dochucovadla zvanou anýzový. Kromě toho, většina cukrovinek zřídka obsahuje extrakt z lékořice. Místo toho jsou naplněny ochucovadly, která propůjčují její třešňovou nebo jahodovou příchuť.

Produkty, které obsahují pravou lékořici, jsou obvykle takto označeny a mezi přísadami je uveden extrakt z lékořice nebo kyselina glycyrrhizová.

Použité zdroje

All about licorice: history, production and use in the kitchen, Michela Becchi, Gambero Rosso 01. 05. 2021
What Are Licorice Root's Benefits and Downsides?, Health line
The spooky and dangerous side of black licorice, Bill Sullivan, The Conversation 26. 10. 2020