Kuskus je oblíbenou zdravou pochoutkou, která se těší stále větší oblibě.
Má spoustu zdravotních benefitů a navíc je nízkokalorický!
Co vše je o něm důležité vědět?
V tomto článku se dozvíte, jak si ho správně připravit, kde všude ho můžete použít i spoustu dalších tipů.
Co je to vlastně kuskus?
Jedná se druh těstoviny ve tvaru malých žlutých kuliček. Vyrábí se ze semoliny, což jsou zrnka druhu tvrdé bílé pšenice, která je pro výrobu kuskusu nejvhodnější. Krupice z pšenice se spaří, tvaruje do kuliček a potom se vysuší.
Proč je kuskus vhodné zařadit do našeho jídelníčku?
Konzumace kuskusu má několik zdravotních výhod jako např.
Zlepšuje kardiovaskulární systém
Pravděpodobně jednou z nejdůležitějších složek kuskusu je selen, což je stopový minerál, který je velmi obtížné najít v potravinách, ale je nezbytným minerálem v lidském těle. Jedna porce kuskusu může obsahovat více než 60 % doporučeného denního příjmu selenu, což z něj činí možná jeden z nejbohatších zdrojů selenu v jakékoli potravině. Pokud jde o zdraví srdce, selen funguje jako silný antioxidant, který funguje hlavně v cévách, kde omezuje usazování plaku a nebezpečného cholesterolu na stěnách tepen a žil. Selen tak chrání tělo před rozvojem nebezpečných a život ohrožujících stavů, jako je ateroskleróza, srdeční infarkty a mrtvice.
Kromě toho je kuskus slušným zdrojem draslíku, což je další základní živina. Draslík snižuje krevní tlak a je přínosem pro pacienty, kteří jsou vystaveni vysokému riziku různých kardiovaskulárních onemocnění.
Může působit preventivně proti rakovině
Jak již bylo zmíněno dříve, selen je velmi důležitou složkou kuskusu, která má širokou škálu zdravotních výhod, včetně prevence určitých druhů rakoviny.
Posiluje imunitní systém
Přirozené antioxidační vlastnosti selenu pomáhají bojovat proti šíření volných radikálů a dalších toxinů v krevním řečišti. Ve skutečnosti selen také stimuluje regeneraci vitaminu C a vitaminu E, které jsou oba nedílnou součástí obranných mechanismů těla.
Podporuje růst svalové hmoty
Selen je také důležití pro rozvoj svalové hmoty. Studie ukázaly, že nedostatek selenu je hlavní příčinou svalové slabosti a degradace, stejně jako abnormální únavy nebo celkové tělesné slabosti. Vzhledem k tomu, že selen je tak obtížné dostat do těla přirozenou cestou, může být kuskus jedním z nejlepších zdrojů pro růst svalové hmoty!
Pomáhá při hojení ran
Hojení ran a zotavování se z nemoci a operace může být pro vaše tělo jedním z nejtěžších období, protože musí pracovat na plné obrátky, aby pokračovalo v normální funkci. Kuskus může být v tomto období velkým pomocníkem, protože obsahuje velké množství bílkovin. Protein je nedílnou součástí hojení ran a také metabolismu enzymů, které pomáhají při hojení ran, a to jak interně, tak externě.
Zlepšuje trávení
Jeden šálek kuskusu může obsahovat téměř 10 % denního příjmu vlákniny pro tělo. Kuskus je potravina bohatá na vlákninu, která napomáhá správnému trávení potravy a zdravému gastrointestinálního systému. Vláknina může také snížit pravděpodobnost zácpy, která následně zabraňuje řadě škodlivých střevních onemocnění, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva a konečníku.
Pomáhá při hubnutí
Kuskus má méně kalorií než rýže nebo quinoa, necelých 200 kcal v jednom šálku, což je méně než 10 % denního příjmu kalorií doporučeného pro dospělé. Díky tomu je kuskus vhodný pro ty, kteří se snaží zhubnout. Bohatý obsah vlákniny v kuskusu také snižuje pocit hladu.
Reguluje tělesný metabolismus
Díky vysokému obsahu bílkovin je kuskus ideální pro regulaci metabolismu celého těla. Je oblíbený u vegetariánů a veganů, protože nepřijímají některé hlavní zdroje bílkovin, masa a mléčných výrobků.
Má antibakteriální vlastnosti
Je prokázáno, že kuskus má antibakteriální a antivirové vlastnosti.
Kuskus a lepek
Jelikož se kuskus vyrábí ze semoliny, obsahuje lepek.
Někteří lidé se musí ze zdravotních a zdravotních důvodů lepku vyhýbat, a proto dodržují bezlepkovou dietu.
Mnoho lidí žije s určitým stupněm citlivosti nebo nesnášenlivosti lepku, kdy tělo nemůže lepek strávit nebo rozložit. To může způsobit příznaky, jako je nadýmání, průjem, zácpa, bolest břicha, bolest hlavy a únava.
Jiní lidé mají celiakii, abnormální autoimunitní odpověď na konzumaci lepku. Příznaky celiakie mohou být závažnější a zahrnují záchvaty, necitlivost, nevolnost, únavu, bolesti kloubů, ztuhlost kloubů, kožní poruchy, křehké kosti a zažívací problémy.
Nutriční hodnoty kuskusu
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty vařeného kuskusu.
Nutriční hodnoty na 100 g | Kuskus vařený ve vodě |
Energie | 112 kcal |
Bílkoviny | 3,8 g |
Tuk | 0 g |
Sacharidy | 23 g |
Cukry | 0,1 g |
Vláknina | 1,4 g |
Vitamíny a minerály obsažené ve 100 gramech vařeného kuskusu
Vitamíny a minerály | Hodnoty | % doporučované denní dávky |
Vitamín B1 | 0,063 mg | 5 |
Vitamín B2 | 0,027 mg | 2 |
Vitamín B3 | 0,983 mg | 6 |
Vitamín B5 | 0,371 mg | 7 |
Vitamín B6 | 0,051 mg | 4 |
Foláty | 15,00 mcg | 4 |
Vitamín E | 0,13 mg | 1 |
Vitamín K | 0,1 mcg | 0 |
Vápník | 8,00 mg | 1 |
Měď | 0,04 mg | 4 |
Železo | 0,38 mg | 2 |
Hořčík | 8,00 mg | 2 |
Mangan | 0,084 mg | 4 |
Fosfor | 22,00 mg | 3 |
Draslík | 58,00 mg | 1 |
Selen | 27,50 mcg | 50 |
Sodík | 5,00 mg | 0 |
Zinek | 0,26 mg | 2 |
Druhy kuskusu
Kuskus můžeme dělit podle jeho velikosti na:
- Marocký kuskus
Je nejmenší (velký asi jako krupice) a uvaří se během několika minut. Je nejrozšířenějším typem kuskusu. - Izraelský (perlový) kuskus
Je větší než kuskus marocký a připomíná drobné kousky těstovin. Vaření trvá asi 10 minut. - Libanonský kuskus
Je také nazýván kuskus Moghrabieh, je větší než izraelský kuskus a jeho vaření trvá nejdéle.
Pro představu se podívejte na následující tabulku, jak se liší nutriční hodnoty marockého a izraelského kuskusu.
Marocký kuskus (100g syrového stavu) | Izraelský kuskus (100g syrového stavu) | |
Kalorie | 356 | 380 |
Tuk | 2g | 2g |
Sacharidy | 73g | 80g |
Bílkoviny | 13g | 12g |
Dále se můžeme setkat s dělením kuskusu na bílý a celozrnný.
- Celozrnný kuskus se vyrábí z celých zrn a tak v něm konzumujeme i mnoho cenných látek a vlákniny z obalových vrstev zrn. Pokud je to možné, kupte si kuskus vyrobený z celozrnné mouky, která je méně zpracovaná a není zbavena živin.
- Bílý kuskus se vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev a tím bohužel přichází o velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů.
Pro porovnání pro vás máme tabulku základních nutričních hodnot nevařeného bílého a celozrnného kuskusu.
Bílý kuskus (1/4 šálku, nevařený) | Celozrnný kuskus (1/4 šálku, nevařený) | |
Kalorie | 150 | 160 |
Tuk | 0 g | 1 g |
Sacharidy | 30 g | 31 g |
Bílkoviny | 5 g | 6 g |
Vláknina | 2 g | 3 g |
Vápník | 20 mg | 20 mg |
Železo | 1 mg | 2 mg |
Kde kuskus koupit a jak ho skladovat?
Kuskus je široce dostupný a nemělo by být těžké ho najít. Marocký kuskus bude v supermarketech nejběžnější, ale v závislosti na tom, jak dobře je supermarket zásobený, můžete tam sehnat i perlový kuskus.
Nevařený kuskus by měl být skladován ve spíži v dobře uzavřené nádobě. Může vydržet až dva roky. Pokud ale máte kuskus již nějakou dobu uskladněný, přičichněte k němu, abyste se ujistili, že nezžlukl.
Uvařený kuskus vydrží v lednici asi tři dny, ale mohl by dříve ztratit čerstvost, pokud by se spojil s jinými surovinami, které se rychleji kazí.
Jak se kuskus připravuje?
Instantní kuskus se připravuje velmi jednoduše:
- Přiveďte 1 a 1/2 šálku vody nebo vývaru k varu, stáhněte z ohně a přidejte 1 šálek kuskusu.
- Nechte vodu a páru hydratovat zrna (asi 5 minut), poté je načechejte vidličkou.
Tradiční kuskus se nejlépe vaří třikrát v páře ve speciálním hrnci na kuskus, tzv. couscousiére, který pokaždé vytvoří tu správnou texturu. I když je to ideální, není to nutné a může to být drahé. Alternativně umístěte do hrnce žáruvzdorný cedník a vyložte jej tenkou tkaninou, pokud jsou otvory pro kuskus příliš velké. Nepřikrývejte hrnec, protože kondenzovaná voda může odkapávat na zrna a udělat z kuskusu kaši.
Kuskus lze také vařit podobně jako rýži:
- V hrnci rozehřejte máslo a 1 šálek kuskusu a zamíchejte, aby se obalil.
- Přidejte 1 a 1/2 šálku vody nebo vývaru a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přikryjte a pokračujte ve vaření, dokud se všechna tekutina nevstřebá.
- Nevařte ho příliš dlouho, nebo bude spíše kašovitý než nadýchaný.
Jeden šálek sušeného kuskusu má za následek 2 a 1/2 šálku vařeného kuskusu. Jako příloha je průměrná porce 1/2 až 3/4 šálku kuskusu.
Co lze z kuskusu připravit ?
Kuskus k snídani
Kuskus je skvělý i na sladko s přidáním rozinek, kokosového mléka, ořechů a medu. Další možností je promíchat kuskus s müsli, kompotem a dochutit skořicí či kurkumou.
Kuskus jako svačinka
Do vychladlého kuskus můžete přidat čerstvou zeleninu (papriky, rajčata, cibuli, salátovou okurku, olivy…), případně nastrouhaný či nakrájený sýr. Dochuťte olivovým olejem nebo jogurtem a vznikne vám tak skvělá zdravá a osvěžující svačina!
Kuskus k obědu či večeři
Kuskus se podává se jako příloha k masům nebo zelenině. Také může být ochucený samostatně a podáván teplý nebo studený ve formě salátu.
Inspirujte se našimi recepty na zeleninový kuskus či kuře s kuskusem. Pochutnáte si!
Historie kuskusu a zajímavosti
Jedná se o základní potravinu z Maghrebu, známého také jako severozápadní Afrika, a je tak oblíbený, že v březnu 2019 Maroko, Alžírsko, Tunisko a Mauretánie podaly společnou žádost, aby kuskus získal status nehmotného kulturního dědictví UNESCO, který byl později schválen.
Jedna z prvních písemných zmínek o kuskusu je v anonymní hispano-muslimské kuchařce ze třináctého století. Podezřelé mlčení o kuskusu ve zdrojích z doby před 13. stoletím spolu s evidentním berberským původem arabského slova „kuskus“ však naznačují, že kuskus vznikl mezi Berbery ze severního Alžírska a Maroka během nejasného období mezi 11. století kolapsu království Zirid a triumfu Almohadů ve století 13.
Potravinářský historik Clifford Wright předpokládá, že se kuskus začal vyrábět někdy ve 12. století v Tunisku z ječmenné a žaludové mouky předtím, než se tvrdá pšenice stala převládajícím obilím.
Kuskus v legendě
Podle legendy se král Šalamoun, syn Davidův a vládce Izraele, bláznivě zamiloval do královny ze Sáby při návštěvě dvora tak hluboce, že úplně ztratil chuť k jídlu, což ohrozilo jeho zdraví a schopnost vládnout. Jeho kuchař byl tak dobrý, že vymyslel jídlo, kuskus, tak bohatý na koření, že znovu král znovu začal jíst, a tak mu kuchař zachránil život.