Máte rádi francouzskou či balkánskou kuchyni?
V tom případě se neobejdete bez saturejky.
Svou chutí a vůní se hodí k mnoha masovým i zeleninovým pokrmům.
Velmi blahodárně působí na naši trávicí soustavu a její pěstování zvládne každý.
Víte, že v minulosti se používala jako náhrada drahého pepře i jako afrodiziakum?
Vydejte se s námi po stopách této zajímavé rostliny.
Co je saturejka?
Stejně jako většina dalších rostlinek pocházejících z oblasti Středozemí, je i saturejka bylinka a koření v jednom. Myslíte si, že jste ji nikdy neochutnali? O tom, že to není pravda, vás možná přesvědčí to, že je důležitou součástí oblíbeného provensálského koření.
Patří stejně jako například bazalka, rozmarýn či máta do čeledi hluchavkovitých rostlin. Rod saturejka (Satureja) zahrnuje přibližně čtyřicet druhů, přičemž nejznámějšími jsou:
- Saturejka zahradní (Satureja hortensis) – jednoletá rostlina pocházející ze Středozemí, hojně se používá v balkánské kuchyni, kvete drobnými světle fialovými kvítky.
- Saturejka horská (Satureja montana) – vytrvalá rostlina původně pocházející z horských oblastí Pyrenejského poloostrova, na rozdíl od saturejky zahradní má většinou bílé či narůžovělé květy, pěstuje se též jako okrasná rostlina.
Obě dvě rostlinky lze v kuchyni využívat stejným způsobem.
Jak chutná saturejka?
Saturejka je rostlina s velmi zajímavou chutí i aroma. Její květy mají výraznou kořeněnou vůni a listy i nať mají mírně pikantní, palčivou chuť, která připomíná pepř. Ostatně lidově se jí někdy přezdívá oslí pepř. Lze ji používat v čerstvé i sušené podobě, přičemž po usušení je její vůně ještě intenzivnější.
Kromě provensálského koření, kterého je společně s rozmarýnem, bazalkou a tymiánem součástí, ji najdeme také v kořenící směsi čubrica. Tato směs je často používaná v balkánské kuchyni, kromě saturejky obsahuje též chilli papričky, mouku a sůl.
Co obsahuje saturejka?
Přidáním saturejky do rozmanitých pokrmů lze organismu velmi jednoduchým způsobem dodat řadu zdraví prospěšných látek. Pojďme tuto bylinku z nutričního hlediska porovnat s dalšími často využívanými bylinkami z čeledi hluchavkovitých. Veškeré nutriční hodnoty jsou uvedeny v sušené podobě.
Nutriční hodnoty saturejky
Saturejka 100 g | Rozmarýn 100 g | Tymián 100 g | Oregano 100 g | |
Energie | 272 kcal | 331 kcal | 276 kcal | 265 kcal |
Voda | 9 g | 9,31 g | 7,79 g | 9,93 g |
Sacharidy | 68,7 g | 64,1 g | 63,9 g | 68,9 g |
Bílkoviny | 6,73 g | 4,88 g | 9,11 g | 9 g |
Tuky | 5,91 g | 15,2 g | 7,43 g | 4,28 g |
Vláknina | 45,7 g | 42,6 g | 37 g | 42,5 g |
Vitamíny a minerály
Saturejka je velmi bohatá na některé minerální látky, zejména vápník, draslík a hořčík. Z vitamínů nám dodá především vitamín C a některé vitamíny skupiny B.
Saturejka 100 g | Rozmarýn 100 g | Tymián 100 g | Oregano 100g | |
Vitamín B1 | 0,366 mg | 0,514 mg | 0,513 mg | 0,177 mg |
Vitamín B2 | – | 0,428 mg | 0,399 mg | 0,528 mg |
Vitamín B3 | 4,08 mg | 1 mg | 4,94 mg | 4,64 mg |
Vitamín B6 | 1,81 mg | 1,74 mg | 0,55 mg | 1,04 mg |
Vitamín C | 50 mg | 61,2 mg | 50 mg | 2,3 mg |
Draslík | 1050 mg | 955 mg | 814 mg | 1260 mg |
Fosfor | 140 mg | 70 mg | 201 mg | 148 mg |
Hořčík | 377 mg | 220 mg | 220 mg | 270 mg |
Mangan | 6,1 mg | 1,87 mg | 7,87 mg | 4,99 mg |
Sodík | 24 mg | 50 mg | 55 mg | 25 mg |
Vápník | 2130 mg | 1280 mg | 1890 mg | 1600 mg |
Zinek | 4,3 mg | 3,23 mg | 6,18 mg | 2,69 mg |
Železo | 37,9 mg | 29,2 mg | 124 mg | 36,8 mg |
Na co se saturejka používá?
Saturejka je známá rozmanitými blahodárnými účinky na náš organismus.
- Trávicí soustava – díky obsahu rozmanitých rostlinných látek působí velmi blahodárně na naši trávicí soustavu a ulevuje od celé řady nepříjemných potíží, například bolestí žaludku, plynatosti, nadýmání, průjmu či nechutenství.
- Imunitní systém a antioxidanty – stejně jako většina ostatních bylinek, je i saturejka bohatá na rozmanité antioxidanty, které pomáhají posilovat obranyschopnost našeho těla a neutralizují potenciálně škodlivé volné radikály, které mohou být příčinou vzniku celé řady civilizačních nemocí.
- Kardiovaskulární soustava – saturejka působí jako mírné přírodní kardiotonikum, tedy léčivo, které se používá ke zvýšení síly stahů srdce při nejrůznějších kardiovaskulárních potížích.
- Ústní dutina – saturejka má poměrně silné protizánětlivé účinky, a kloktání odvaru ze saturejky může tak být účinnou pomocí při nejrůznějších infekcích ústní dutiny či krku.
- Kůže – protizánětlivých účinků saturejky se využívá též v péči o pleť. Silice s obsahem karvakrolemu a cymolemu, které mají mírné antiseptické účinky, pomáhají při hojení ran a zlepšují stav mastné pleti. Při kožních potížích se doporučuje též bylinná koupel. V tomto případě se saturejka často míchá s dalšími bylinkami, zejména tymiánem, šalvějí a rozmarýnem.
Saturejka v kuchyni
Použití saturejky při přípravě celé řady rozmanitých pokrmů je velmi jednoduché. Obecně se dá říci, že všude tam, kam byste přidali pepř, můžete přidat saturejku. Používá se v sušené i čerstvé podobě, v případě potřeby ji lze též zmrazit.
Saturejku často naleznete v receptech z balkánské, francouzské a italské kuchyně. Vzhledem ke svým pozitivním účinkům na trávicí soustavu se doporučuje použít ji při přípravě tučnějších masitých jídel.
Jak zařadit saturejku do jídelníčku?
- Velmi oblíbené je přidání saturejky do rozmanitých receptů na mleté maso. Svou chutí a vůní tak může oživit karbanátky, holandský řízek, sekanou i plněné paprikové lusky.
- Velké využití má saturejka též při přípravě grilované zeleniny, které dodá výraznější chuť. Při přípravě steaků na gril saturejkou můžete samozřejmě ozvláštnit rozmanité masové marinády.
- Jednoduchým způsobem, jak použít čerstvou saturejku, je k posypání rozmanitých salátů či polévek. Svou chutí se skvěle snoubí s recepty na pikantní polévky z koření, jako je například kari polévka či zázvorová polévka.
- Pokud jde o maso, v balkánské kuchyni se saturejka často používá při přípravě skopového masa. Uplatnění najde ale rovněž při přípravě pokrmů z masa králičího.
- Máte slabost pro nadívané maso? Čerstvá i sušená saturejka ozvláštní jakoukoli nádivku. Víte, jak připravit nejlepší nádivku? Použijte do ní co nejvíce různých bylinek, kromě saturejky přidejte též pažitku, petrželku, šalvěj, oregano či tymián.
- K rybám, drůbeži či zelenině se velmi hodí bylinkové máslo. Stačí na pánvi smíchat nasekanou saturejku s kouskem másla, následně jejich směs rozmixovat a přidat malé množství soli.
- Vegetariány jistě potěší, že saturejka má své využití také při rozmanité přípravě hub či luštěnin. Vyzkoušejte ji například v receptech na čočkový salát.
- Další využití najde saturejka rovněž při výrobě domácích paštik, ať již ze zvěřiny či dalších druhů masa.
- Jestliže máte rádi klasické české omáčky, využijte saturejku například při přípravě lahodné svíčkové omáčky. Její chuť i vůně pokrm ozvláštní. Podobně ji můžete použít i v omáčce rajské.
- Ve francouzské kuchyni je saturejka jako doma. Nezapomeňte ji využít v receptech na ratatouille. Připravit si ho můžete v tradiční vegetariánské podobě, nebo ho ozvláštnit masem.
- V neposlední řadě se saturejka často používá v pokrmech ze zvěřiny. Využijte ji při přípravě bažantího masa, skvěle chutná bažant na divoko nebo bažantí paštika.
Jak nahradit saturejku?
Jak vidíte, tato bylinka má své využití v celé řadě pokrmů. Co ale dělat, když je v receptu uvedena a vy ji bohužel doma nemáte? Vzhledem ke své výrazné chuti se někdy saturejka používá namísto pepře. Z toho tedy vyplývá, že pokud ji doma nemáte, můžete ji v receptech nahradit malým množstvím pepře. Pokud jde o bylinky jako takové, nejlépe lze saturejku nahradit tymiánem.
Využití saturejky
Vzhledem k léčivým účinkům se saturejka využívá i při výrobě některých dalších produktů.
- Čaj ze saturejky – při rozmanitých potížích s trávením, nechutenství i při zánětu průdušek je možné ze saturejky připravit čaj. Připravujete se zejména ze sušené saturejky, stačí jednu čajovou lžičku sušených lístků zalít 250 mililitry vroucí vody a nechat přibližně 10 minut louhovat. Čaj se pije ochucený medem, maximálně tři šálky za den.
- Tinktura ze saturejky – jde o saturejku vylouhovanou ve vysokoprocentním alkoholu. Saturejku macerujte po dobu tří týdnů v 50% alkoholu v poměru 1:5. Po uplynutí dané doby roztok přefiltrujte a skladujte na chladném místě.
- Ocet – vyrábí se louhováním saturejky ve vinném či jablečném octu po dobu dvou týdnů. Následně se hodí nejen na dochucování rozmanitých salátů či marinád, ale také k ošetření hmyzích štípanců.
- Esenciální saturejkový olej – má rozmanité použití v aromaterapii
Pěstování saturejky
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) i saturejka horská (Satureja montana) patří do rozsáhlé čeledi hluchavkovitých. Zatímco saturejka zahradní je jednoletá bylinka, saturejka horská je trvalka.
Oba dva druhy původně pochází z oblasti Středomoří, kde byly k rozmanitým léčivým i kulinářským účelům používány již v době starověku. Římané věřili, že působí jako afrodiziakum, protože mužům dodává sílu.
Saturejka dorůstá výšky okolo 30 cm. Její lodyha často dřevnatí, starší rostlinky saturejky horské mají podobu malých keříků. Listy jsou malé, úzké, tmavozelené barvy.
V letních měsících jsou rostlinky obsypané drobnými kvítky. V případě saturejky zahradní světle fialovými, u saturejky horské bílými či narůžovělými. Kvete většinou od července do září. Listy a nať se doporučuje sklízet ještě před květem.
Jak si vypěstovat vlastní saturejku?
Pěstování vlastní saturejky je snadné, a to jak na záhoně, tak v květináči na balkoně či za oknem. Její výhodou je nejen její rozmanité využití jako koření či léčivky, ale také to, že její silice působí jako skvělý přírodní odpuzovač na mšice.
Vzhledem k jejímu středomořskému původu je vhodné pro ni zvolit slunné a teplé stanoviště, z hlediska půdy je nenáročná, před intenzivní zálivkou dává přednost spíše suchu. Již po dvou týdnech od výsevu můžete vidět první rostlinky, seje se většinou od poloviny května.