Jeden z nejznámějších sýrů, který pochází z Itálie a vy si ho můžete vychutnat jak samostatně tak v nejrůznějších pokrmech.
Přečtěte si jakou gorgonzolu si koupit, jak si jí připravit, s čím jí skombinovat a jaké víno k ní koupit, aby váš kulinářský zážitek byl co nejlepší.
Všechny důležité informace naleznete níže v článku!
Co je to gorgonzola?
Gorgonzola, jeden z nejznámějších italských sýrů na světě, pochází z italského města Gorgonzola, které se nachází v regionu Lombardie.
Tento modrý sýr je jednou z italských mléčných specialit, která je známá po celém světě. První zmínky o něm pocházejí už z 9. století. Obecně se datuje do roku 1007, během středověku. I kdyby toto datum nebylo přesné, bylo by velmi užitečné pochopit, že tato specialita má tisíciletou tradici.
Gorgonzola se vyrábí speciální technikou, která vyvolává tvorbu jedlých plísní a tyto plísně silně ovlivňují jeho chuť a vzhled, který se vyznačuje typickými zeleno-modrými pruhy.
Gorgonzola se vyrábí ve dvou provedeních sladká (jemný a krémový) a pikantní (tvrdší a lehce drobivá), ten je i více kořeněný.
Co je to „modrý sýr“?
Modré sýry se vyrábějí zvláštní technikou, která vyvolává množení určitého typu jedlých plísní. Tyto plísně dodávají produktu nejen velmi zvláštní chuť, ale také typické zeleno-modré pruhování.
Některé z nejznámějších modrých sýrů na světě jsou italský ‚Gonrgonzola‘, francouzský ‚Roquefort‘ a anglický ‚Blue Stilton‘.
Z čeho se gorgonzola vyrábí?
Při výrobě gorgonzoly se jako výchozí surovina používá pasterizované kravské mléko, poté se do něj přidává charakteristická plísňová kultura a syřidla s kvasnicemi. Sýr musí dostatečně uzrát, a to alespoň 50 – 80 dní, aby v něm mohly samovolně vznikat otvory, v nichž se posléze tvoří plíseň.
Jak gorgonzola chutná?
Slámově bílý sýr s typicky modrou plísní. Má krémovou a vláčnou strukturu s výraznou a pro něj typickou chutí a nezaměnitelnou vůní.
Druhy gorgonzoly
Takzvaná dolce neboli sladká gorgonzola zraje dva měsíce. Má sladkou, máslovou chuť, jemnou a mléčnou vůni a jemnou, krémovou, roztíratelnou texturu. Barva plísňových pruhů je výrazně modrá.
Piccante neboli pikantní gorgonzola, která má silnou, ostrou chuť, štiplavou a kořenitou vůni a drobivou texturu. Zraje 3 měsíce nebo déle a barva pruhů se blíží modrozelené .
Nutriční hodnoty gorgonzoly (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
314 kcal | 0 g | 0 g | 27 g | 6, 1 g | 20 g | 0 g | 1, 6 g |
Na co gorgonzolu použít?
Vaření s gorgonzolou je velmi oblíbené, a protože se jedná o sýr, který má tendenci se docela hladce roztavit. Díky tomu je ideální pro přípravu sýrových omáček nebo jednoduše rozdrobení na těstoviny, rizoto nebo jako polevu na pizzu. Grilovaný steak s omáčkou gorgonzola je také klasické párování.
Recepty s gorgonzolou
Jednohubky z gorgonzoly, parmské šunky a tymiánu |
Palačinky se špenátem a gorgonzolou (připravte si palačinky naslano podle těchto receptů) |
Zapečené brokolice s gorgonzolou, šunkou a sázeným vejcem |
Kachní salát s dresinkem z modrého sýra |
Pečený steak s tykví, gorgonzolou a šalvějí |
Pizza čtyři druhy sýra (vyzkoušejte tyto nejlepší recepty na domácí pizzu) |
Cannelloni plněné gorgonzolou a ricottou |
Zapečené gorgonzolové ravioli |
Čerstvé farfalle se špenátem, gorgonzolou a vlašskými ořechy |
Slaný koláč s parmskou šunkou, červenou cibulí a gorgonzolou |
Rizoto z gorgonzoly a piniových oříšků s pečenými cherry rajčaty (připravte si toto krémové rizoto) |
Ořechové rizoto s gorgonzolou |
Špagety s gorgonzolovou omáčkou a čekankou (zkuste to s tímto receptem se špagetami) |
S čím gorgonzolu kombinovat?
Víno
Pikantní gorgonzola nejlépe pasuje k vyzrálým červeným vínům: Barolo, Barbaresco, Carema, Gattinara, Gemme, Brunello di Montalcino, Cabernet atd.
Obecně se také doporučuje sladit ji se sladkými víny: muškátové víno nebo Gambellara Recioto a Ramandolo.
Sladká gorgonzola se lépe hodí k jemným červeným a/nebo bílým vínům.
Mezi bílými víny se výborně hodí Ryzlink rýnský, Pinot Bianco, Orvieto Classico, suchá Malvasia a Gavi.
Mezi růžovými víny: Chiaretto del Garda a Lagrein Kretzer.
A červená vína: Valtellina superiore, Sassella, Dolcetto, Teroldego, Merlot del Triveneto, Sangiovese di Romagna atd.
Pokrmy
Klasické je sladění se sýrem mascarpone a vlašskými ořechy.
Pro každé roční období se hodí: syrová zelenina (celer, cherry rajčátka, paprika, ředkvičky) nebo do salátů po přípravě jemné zálivkové omáčky.
Můžete jí sladit s vařenou zeleninou (brambory, dýně, brokolice a cuketa).
Pikantní sýr gorgonzola se hodí zejména k čerstvému ovoci (fíky, hrušky, jablka, kiwi, jahody) nebo sušenému ovoci, ale hlavně k džemům a marmeládám, míchanému ovoci nebo nebo fíkovému chutney a zeleninovým omáčkám (omáčka z červené cibule).
Nakonec vše dolaďte medem, nejlépe akátovým nebo jarním květovým medem.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru | Kalorie | Tuk | Bílkoviny |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g |
Mascarpone | 1 463 kJ | 36 g | 6 g |
Balkánský sýr | 976 kJ | 20 g | 11 g |
Mozarella | 947 kJ | 17 g | 18 g |
Cottage | 497 kJ | 7 g | 11 g |
Rozdíl: gorgonzola vs. niva
Hlavní rozdíl mezi nivou a gorgonzolou je ten, že gorgonzola má jemnější chuť a měkčí strukturu než niva.
Niva může být vyrobena z kravského, kozího nebo ovčího mléka, zatímco gorgonzola je vyrobena pouze z kravského mléka.
Skladování gorgonzoly
Chcete-li si gorgonzolu uložit, zabalte jí do voskového papíru nebo potravinářské fólie a uložte jí do chladničky. Při tomto skladování sýr gorgonzola vydrží 3 až 4 týdny.
Pokud ji podáváte jako součást sýrového talíře, nezapomeňte ji před podáváním vyjmout z lednice a nechat alespoň hodinu ohřát na pokojovou teplotu.