Bazalka zkrášluje zahradu nejedné domácnosti.
Je nesmírně zdravá! V obsahu vitamínů předčí i nejznámější ovoce.
Co umí léčit?
Do jakých receptů rozhodně patří?
Přečtěte si vše o této bylince!
Co je bazalka pravá?
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se řadí do čeledi Lamiaceae, do které patří i rozmarýn, šalvěj a levandule. Tato kuchyňská bylina je také známá pod označením bazalka velká nebo bazalka keřová.
Bazalka se v mírném podnebí pěstuje jako jednoletá rostlina, kdežto v tropických oblastech roste jako trvalka. Pochází z Indie a starověké civilizace ji připisovaly magickou moc. Považovala se za silný protijed na bodnutí škorpionem, či hadí kousnutí. V Egyptě se bazalka používala jako balzamovací a konzervační bylina, byla tedy velmi důležitou součástí mumifikace.
V současnosti se bazalka nejčastěji využívá v italské a asijské kuchyni.
Jak poznat bazalku?
Existuje více než 150 různých odrůd bazalky a kvůli šlechtitelským ambicím tento počet stále strmě stoupá.
V závislosti na konkrétní odrůdě mohou být bazalkové listy:
malé (3-5 cm) | velké (8-11 cm) |
oválné | špičaté |
hladké | krablaté |
zelené (světle, tmavě) | fialové až černé |
Bazalkové aroma se obecně přirovnává ke kombinaci anýzu, hřebíčku, skořice a citrónu. Každá z odrůd však nabízí jinou specifickou vůni a chuť. Některé voní po lékořici a jiné zase po mentolu nebo citrusech.
Základní druhy bazalky: bazalka sladká, bazalka trpasličí, bazalka fialová a bazalka se specifickou vůní (citronová, limetková, skořicová…).
Bazalka sladká, nazývaná také jako bazalka salátová
- je základem italské kuchyně
- listy jsou světle zelené, krablaté a nařasené, velké – měří až 12 cm na délku a 7 cm na šířku
- právě tento druh bazalky je v evropských zemích známý pod všeobecným pojmem „bazalka“
- má jemnou, lehce pikantní anýzovou chuť
Trpasličí bazalka
- roste primárně do šířky a využívá se jako okrasná rostlina
- listy jsou tvarem skoro až kulaté, sytě zelené, hladké a malé 3-5 cm
- tato bazalka má tak drobné listy, že se většinou ani nekrájí a používají se celé (na posypání salátů či předkrmů)
- chutná velmi specificky, její aroma je s tóny anýzu a zázvoru
Bazalka fialová
- je velmi oblíbenou kulinářskou i okrasnou odrůdou
- listy má hladké, špičaté a dlouhé kolem 7 cm
- má sladkou rostlinnou chuť, která se podobá kombinaci anýzu, zázvoru, hřebíčku, skořice a máty
Bazalka limetková
- je jednou z nejmodernějších odrůd, stejně jako například bazalka skořicová nebo citrónová
- listy jsou jasně světle zelené, hladké a dlouhé až 10 cm
- tento druh bazalky se využívá jako přírodní repelent proti hmyzu, tedy vysazuje se jako okrasná rostlina v blízkosti teras, bazénů a pergol
- jak již sám název napovídá, chuť je silně limetková s jemnými tóny máty a pepře
Léčivé účinky bazalky
Předběžné vědecké výzkumy naznačují, že bazalka:
- je prospěšná pro zdravou paměť a zamezuje její ztrátě i v souvislosti se stárnutím
- podporuje zotavení mozku po prodělané mozkové mrtvici
- pomáhá udržovat stabilní krevní tlak, tedy zabraňuje hypertenzi
- podobně jako aspirin ředí krev a uvolňuje cévy, je vhodná pro lidi, kteří prodělali srdeční infarkt
- předchází zubním kazům
- léčí i takové infekce, které způsobují bakterie odolné vůči antibiotikům
Obsah vitamínů
Bazalka je skvělým zdrojem vitaminu K, který mimo jiné napomáhá hojení ran a popálenin. V bazalce je rovněž poměrně velké množství železa, manganu a vápníku.
Čerstvé listy, krájené 2 polévková lžíce (5,3 g) | Sušené listy, drcené 1 polévková lžíce (4,5 g) | |
Vitamin K | 22 % DDP | 81 % DDP |
Vápník | 1 % DDP | 10 % DDP |
Železo | 1,5 % DDP | 40 % DDP |
Mangan | 0,6 % DDP | 4 % DDP |
Obsah vitaminu K nejběžnějšího ovoce (pro srovnání se sušenou bazalkou):
- 100 g syrové avokádo – 22 % DDP
- 100 g syrové jablko – 2 % DDP
- 100 g syrové borůvky – 20 % DDP
Bazalka v tradiční medicíně
Bazalka posvátná neboli Tusil se již po staletí využívá v tradiční medicíně a ájurvédě. Jedná se o velmi starou odrůdu bazalky, která je pro své léčivé účinky dokonce uctívaná a to v několika náboženstvích.
Pro léčebné použití se obvykle vyrábí čaj nebo odvar. Ten je podle ajurvédské medicíny nejúčinnější, pokud je připraven z celých rostlin, včetně květů.
Připravit si ho můžete i vy!
- Připravte si 3 lžičky sušené posvátné bazalky.
- Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu,
- Nasypte bazalku do vroucí vody a ihned potom stáhněte hrnec z ohně.
- Přikryjte pokličkou a nechte louhovat 6 min.
- Využijte čaj/odvar podle potřeby.
Na co je dobrý bazalkový odvar?
- Je vhodný pro lokální léčbu akné, ale také pomáhá při ekzémech a jiných vyrážkách.
- Používá se jako vlasový zábal, zabraňuje vypadávání vlasů, předchází suché pokožce hlavy a redukuje tvorbu lupů.
- Zklidňuje podrážděné oči a dokonce zmírňuje příznaky zánětu spojivek nebo ječného zrna.
- Pomáhá z těla rychleji odstranit nikotin a zamezuje chuti na cigaretu (podobně působí i žvýkání samotných listů bazalky posvátné).
- Je přírodním repelentem, odpuzuje nejen běžný hmyz (komáry a mouchy) ale i klíšťata.
S čím bazalku kombinovat?
Bazalka se chuťově hodí k pistáciím, vlašským ořechům, rajčatům, cuketě, kukuřici, hrášku, artyčokům, ředkvičkám, paprikám, česneku a cibuli.
Také je výborná s ovocem, převážně s citrónem, limetkou, jahodami, malinami, hruškami, melounem, mangem, avokádem, višněmi a třešněmi.
Kombinuje se i s jinými bylinkami či kořením, konkrétně se zázvorem, mátou, oreganem, tymiánem, rozmarýnem, petrželí, koriandrem a citronovou trávou.
Bazalka v receptech
- Čerstvá bazalka se běžně přidává do zeleninových nebo sýrových salátů. Tradiční italský salát Caprese se například skládá jen ze čtyř surovin: mozzarelly, rajčat, olivového oleje a celých listů bazalky.
- V Itálii je bazalka opravdu nepostradatelnou surovinou, obzvláště pak pro výrobu tradičního bazalkového pesta. Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na italské těstoviny a nejen to – také se používá jako základ na pizzu místo smetany či rajčat.
- Během avokádového boomu, který v posledních letech nastal, stoupla také popularita bazalky, která se s ním skvěle chuťově doplňuje. Inspirujte se recepty na pomazánky z avokáda a vyzkoušejte jednu z nejoblíbenějších – avokádovou pomazánku s česnekem a bazalkou.
- Bazalkou lze samozřejmě výborně dochutit i maso, včetně ryb. Je vhodná pro pečení, smažení, dušení ale i grilování. Vůbec nejlepší je v kombinaci s olejem jako marináda. Přečtěte si, jak správně marinovat maso a udělejte si své oblíbené recepty ještě o fous lepší!
- Bazalka je také nedílnou součástí asijské kuchyně. Najdete ji v tradičních receptech na smaženou rýži a s oblibou se používá i k dochucení vietnamské polévky Pho, kterou byste rozhodně měli vyzkoušet!
Bazalka sušená versus čerstvá
Bazalka je nejvíce chutná, když je čerstvá. Nejčastěji se seká a krájí, ale běžně se také drtí v hmoždíři. Sušená bazalka se v receptech používá minimálně a jen v případech, kdy není jiné zbytí.
Bazalka se přidává do pokrmu až v posledním kroku vaření, aby neprošla tepelnou úpravou a neztratila tak nejen svoji barvu, ale i chuť.
Pokud chcete v receptu místo čerstvé bazalky použít bazalku sušenou, musíte upravit potřebné množství. Sušená bazalka je totiž koncentrovanější, tedy aromatičtější.
Čerstvá bazalka | Sušená bazalka |
1 polévková lžíce | 0,5 čajové lžičky |
1,5 polévkové lžíce | 1 čajová lžička |
2 polévkové lžíce | 1,5 čajové lžičky |
2,5 polévkové lžíce | 2 čajové lžičky |
3 polévkové lžíce | 2,5 čajové lžičky |
Skladování bazalky
Čerstvě natrhané lístky bazalky můžete vložit do sklenice s vodou a uchovávat je v lednici, kde takto vydrží až jeden týden. Také lze bazalku usušit, rozdrtit a následně ji skladovat v uzavíratelných nádobách, úplně stejně jako většinu koření. Během sušení však bazalka ztratí většinu své specifické vůně i chutě.
Bazalkový olej
Jak ještě uchovat bazalku? Dalším způsobem skladování je výroba bazalkového oleje. Ten sice v lednici vydrží maximálně 3 dny, ale můžete jej zamrazit do forem na led. Mražené bazalkové kostky pak můžete přidávat rovnou do hrnce či pánve, není třeba je nejprve rozmrazovat.
Ingredience:
- 4 hrnky bazalkových listů
- 100 ml olivového oleje
Postup:
- Bazalkové listy řádně omyjte a pečlivě osušte. Klidně je nechte na roštu, či v sítku okapat přes noc.
- Mixujte nejlépe v ručním mixéru, nejdříve bazalku – najemno, skoro až na pyré. Poté přilijte olivový olej a znovu společně rozmixujte.
- Takto připravený olivový olej nalijte do forem na led a dejte zamrazit. Případně ho skladujte v lednici, nejdéle však po dobu 3 dnů.
Bylinkové máslo
Zapracujte bazalku do bylinkového másla! To můžete v lednici skladovat až 2 měsíce a v mrazáku i 6 měsíců. Vyzkoušejte klasiku, na které si pochutná každý – příprava bylinkového másla je velmi jednoduchá, zvládne ji i úplný začátečník.
Kam umístit bazalku, aby se jí dařilo?
Bazalka má ráda světlo a teplo. Velmi dobře se jí daří i doma na parapetu, nejlépe na východním nebo západním okně.
Bazalka netoleruje sucho, proto by se neměla umisťovat na nekrytá a větrná místa, kde půda rychleji vysychá.
Rostliny bazalky se vysazují až ve chvíli, kdy již nehrozí žádné mrazíky – tedy není žádnou výjimkou, že se v některých letech objevují na zahrádkách až v červnu.
Bazalka se sklízí těsně předtím, než začne plně kvést. Právě v ten okamžik obsahují listy nejvíce vonných silic. Obvykle to bývá koncem června nebo začátkem července, jakmile se objeví první bílé kvítky.