Cikorka, bezkofeinová náhražka káva, kterou si zamilujete! Co vše je o ní důležité vědět?

Díky své nezaměnitelné chuti se cikorka brzy stane nezbytnou součástí vašeho dne, pokud se tomu tak již nestalo.

A jak se taková cikorková káva vlastně připravuje?

Jaké jsou její zdravotní benefity?

A v čem se liší od oblíbené melty?

To vše a mnohem více vám prozradíme v našem článku!

Co je to vlastně cikorka?

Jedná se o jednu z nejstarších náhražek kávy u nás, vyráběnou od 18. století. Při výrobě cikorky se používá pražený drcený kořen čekanky. Název cikorka kopíruje slovní označení čekanky, které se v různých jazycích podobá. Cikorka neobsahuje kofein, a proto je vhodná i pro děti, těhotné a kojící matky. Po pražení mají kořeny čekanky velmi lahodnou chuť a vůni podobnou kávě.

Jak cikorka chutná?

Chuť cikorky pravděpodobně není taková, jakou očekáváte. Když si k ní ale přivoníte, je opravdu cítit po kávě, takže chuť vás možná překvapí. Doporučujeme tedy pro ty, kteří chtějí nahradit klasickou kávu cikorkou, začínat se změnou postupně a to tak, že můžete smíchat cikorku s vaší oblíbenou kávou, abyste si zvykli na chuť a lehkost praženého kořene čekanky. Chuť je dřevitá a má ořechové aroma.  

Káva z praženého kořene čekanky v hrníčku s vedle položenou lžičkou, na které je cikorka a čerstvými květy.
www.thespruceeats.com

Zdravotní výhody cikorky

Cikorka má několik zdravotních benefitů jako například:

Zlepšuje trávení

Cikorka je dobrým zdrojem vlákniny, která může zlepšit několik aspektů vašeho trávicího systému. Může například podporovat zdraví vašeho střevního mikrobiomu, o kterém se předpokládá, že je silně spojen se zdravím a nemocemi. Kořen čekanky totiž obsahuje vlákninu inulin, typ prebiotika, které podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě. Studie také ukazují, že čekanka může zlepšit funkci střev a snížit zácpu.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Kořen čekanky obsahuje inulin, typ vlákniny, u které bylo prokázáno, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc pomáhá snížit inzulínovou rezistenci.

Má protizánětlivé vlastnosti

Většina z nás ví, že chronický zánět je příčinou různých srdečních chorob, cukrovky a dokonce i rakoviny. Některé studie zjistily, že kořen čekanky může mít protizánětlivé vlastnosti.

Neobsahuje žádný kofein

Čekanková káva může být vynikajícím způsobem, jak snížit příjem kofeinu. Běžná káva se vyrábí z kávových zrn, která jsou pražená, mletá a uvařená. Typický šálek kávy obsahuje asi 92 mg kofeinu, i když toto množství se liší v závislosti na faktorech, jako je typ použitých kávových zrn, velikost porce a typ pražení kávy. Konzumace velkého množství kofeinu byla spojena s vedlejšími účinky, jako je nevolnost, úzkost, bušení srdce, neklid a nespavost. Kořen čekanky přirozeně neobsahuje kofein, takže je vynikající náhražkou kávy, pokud chcete snížit příjem kofeinu.

Vedlejší účinky konzumace cikorky

I když je čekanková káva spojována s několika zdravotními přínosy, není pro každého. Čekanka může u některých lidí vyvolat alergickou reakci způsobující příznaky jako bolest, otok a mravenčení v ústech. Lidé s alergií na ambrózii nebo pyl břízy by se měli cikorce vyhýbat, aby se předešlo potenciálním negativním vedlejším účinkům.

Množství kofeinu ve vybraných nápojích

Jak jsme již zmínili, cikorka neobsahuje kofein, pokud ji nebudete konzumovat společně s kávou. V následující tabulce se podívejte na množství kofeinu, které vybrané nápoje obsahují. 

NápojPrůměrný obsah kofeinu v 250 ml
Vařená cikorkaBez kofeinu
MeltaBez kofeinu
Kakao12 mg
Coca Cola35 mg
Cikorková káva (cikorka v kombinaci s kávou)38 mg
Čaj25 – 60 mg
Matcha Tea25 až 70 mg
Energetické nápoje80 mg
Yerba maté85 mg
Káva85 až 200 mg

Nutriční hodnoty v cikorce

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 ml cikorky vs. kávy.

Nutriční hodnotyMnožství ve 100 ml cikorkyMnožství ve 100 ml kávy
Energie5,4 kcal1 kcal
Tuky0 g0 g
Sacharidy1,3 g0 g
Vláknina0 g0 g
Bílkoviny0,2 g0,1 g

Vitamíny a minerály v cikorce

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které cikorka v porovnání s kávou obsahuje.

Vitamíny a minerályMnožství ve 100 ml cikorkyMnožství ve 100 ml kávy
Vitamín B10,000 mg0,014 mg
Vitamín B20,005 mg0,076 mg
Vitamín B30,390 mg0,191 mg
Vitamín B60,000 mg0,001 mg
Foláty0,00 mcg2,0 mcg
Vitamín C0,0 mg0,0 mg
Vitamín E0,00 mg0,01 mg
Vitamín K0,0 mcg0,1 mcg
Vápník7,16 mg2,00 mg
Měď0,02 mg0,00 mg
Železo0,09 mg0,01 mg
Horčík5,37 mg3,00 mg
Fosfor5,37 mg3,00 mg
Draslík62,65 mg49,00 mg
Selen0,18 mcg0,00 mcg
Sodík12,53 mg2,00 mg
Zinek0,02 mg0,02 mg

Jak vzniká cikorka?

Cikorka pochází z rostliny čekanky (Cichorium intybus), odolné trvalky s purpurově modrými květy, které se otevírají a zavírají každý den ve stejnou dobu. Je běžná v Severní Americe a Evropě. Listy a květy čekanky se používají nejčastěji do různých salátů a kořen čekanky se používá k výrobě cikorky. Každá čekanka má jeden dlouhý, tlustý kořen, který se vytáhne ze země, omyje, osuší, opraží, nakrájí najemno a poté louhuje nebo vaří.

Člověk držící nasbírané kořeny čekanky.
www.muenstermilling.com

Vyzkoušejte naše nejlepší recepty s čekankou. Máme pro vás tipy na luxusní polévku, salát, ale i osvěžující koktejl!

Kde cikorku koupit a jak ji skladovat?

Čerstvý kořen čekanky lze někdy nalézt na farmářských trzích, ale může být celkem obtížné ho sehnat. Cikorku pak lze zakoupit v některých obchodech s potravinami, v obchodech se zdravou výživou nebo online. Tu nejznámější u nás můžete zakoupit pod názvem Karo. Směsi kávy a cikorky se prodávají ve specializovaných prodejnách potravin a u online prodejců. Cikorku skladujte jako běžnou mletou kávu v uzavřené nádobě.

Jak správně připravit cikorkovou alias čekankovou kávu?

Cikorka se prodává ve formě prášku, který se zalévá horkou vodou. Postupujte dle pokynů na obalu. Nápoj se může konzumovat s mlékem, pít jak teplý, tak studený.

Vzhledem k tomu, že cikorka je obvykle mnohem levnější než káva, je to skvělá alternativa, pokud máte omezený rozpočet. Přepalování cikorky by vás však mohlo od jejího používání odradit, takže si dávejte pozor, abyste jí nepoužili příliš, jinak si zkazíte chuť. Začněte s 1/2 lžičky cikorky na každý šálek, a upravte podle své chuti. Později pravděpodobně přejdete až na dvě až čtyři polévkové lžíce. Pak má cikorka bohatší a silnější chuť. Můžete do ní přidat koření jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek nebo badyán.

Alternativně si můžete svou cikorkovou kávu vyrobit od nuly doma pomocí níže uvedených pokynů:

  1. Kořen čekanky kupte v obchodě s potravinami.
  2. Kořen omyjte a osušte, poté jej nakrájejte nožem na kousky.
  3. Rozložte kousky do zapékací mísy a pečte v troubě při teplotě zhruba 180 °C, dokud nebudou zlatohnědé.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Když je kořen vychladlý, vložte kousky do mlýnku na kávu a rozmělněte je na stejnou hrubost jako obvyklou kávovou sedlinu.
  6. Přiveďte k varu 1 šálek vody a přidejte 1–2 polévkové lžíce kořene čekanky.
  7. Přikryjte a duste 10 minut.
  8. Tekutinu sceďte do hrnku a vypijte.
  9. Podle potřeby přidejte med a mléko.

Káva latte z kořene čekanky:

  1. Uvařte 1 polévkovou lžíci cikorky se 2 šálky vody.
  2. Zahřejte mléko dle vašeho výběru a napěňte.
  3. Přidejte napěněné mléko k 1 porci cikorkové kávy a promíchejte.
  4. Pro vanilkové latte zamíchejte do svého receptu vanilkový lusk. Doplňte skořicí podle chuti!
Latte z praženého kořene čekanky ve sleněném hrníčku s vedle položeným chlebem s borůvkami a lžičkou.
www.abeautifulmess.com

Cikorka smíchaná s kávou:

  1. K přípravě základní cikorkové kávy použijte asi 2/3 mleté ​​kávy a 1/3 cikorky.
  2. Vařte jako normálně v překapávacím kávovaru, french pressu nebo svou oblíbenou metodou.

Připravte si k šálku cikorky třeba některý z našich receptů na ořechový dort. Pochutnáte si!

Jak se cikorka liší od melty?

Cikorka je pouze pražený kořen čekanky, kdežto melta obsahuje nejen pomletý čekankový kořen, ale také praženou cukrovou řepu, ječmen a žito. Cikorka je také mnohem starší a známější než melta. Na našem území se cikorka začala vyrábět na začátku 19. století, melta až ve 20. století. Oba nápoje spojuje to, že jsou označovány za kávovinu, tedy nápoj připomínající klasickou zrnkovou kávu, ovšem bez kofeinu.

Historie cikorky

Čekanka má dlouhou historii a je jedním z nejstarších zaznamenaných druhů rostlin. Rostlina pochází ze severní Afriky, západní Asie a Evropy a předpokládá se, že její pěstování má svůj původ v Egyptě ve starověku. Čekanka byla poprvé použita jako náhražka kávy ve Francii na počátku 19. století. Byl nedostatek kávy a tak lidé hledali alternativu. Kávovinový průmysl se totiž začal vyvíjet mnohem rychleji a poptávka prudce stoupla, takže se zrnková káva stala méně dostupnou. Lidé si tak do kávy začali přimíchávat právě pražené kořeny čekanky.

V poslední době je spotřeba cikorky spojována s embargem a snižováním nákladů. New Orleans, které má velký francouzský vliv, bylo hlavním konzumentem kávy před občanskou válkou. V roce 1840 byl zablokován dovoz kávy do přístavu New Orleans. Místní obyvatelé, kteří se vrátili ke svým francouzským kořenům, začali místo kávy používat cikorku.

Dnes je cikorka v New Orleans stále oblíbená a „káva z New Orleans“ obvykle odkazuje na kávu z kořene čekanky. Prodejci kávy z New Orleans často míchají kávu s až 30 procenty kořene čekanky. Kromě New Orleans se také těší oblibě v mnoha dalších oblastech celého světa, včetně Francie a Indie.

Použité zdroje

What Is Chicory Coffee?, Lindsey Goodwin, www.thespruceeats.com 26. 07. 2021
Chicory Root Nutrition Facts and Health Benefits, Marisa Moore, www.verywellfit.com 25. 08. 2021
5 Emerging Benefits and Uses of Chicory Root Fiber, Lizzie Streit, www.healthline.com 14. 11. 2019
Beverages, chicory, instant, coffee, www.nutritionvalue.org
Coffee, brewed, www.nutritionvalue.org

Podobné plodiny