Kdoule je blízkou příbuznou jablek a hrušek, ale přitom není tak známá.
Co vše je o ní důležité vědět?
Jak se pěstuje?
Kde v kuchyni ji můžeme použít?
V tomto článku se dozvíte, jaké jsou zdravotní výhody její konzumace, jak ji správně skladovat i spoustu dalších tipů.
Co je to vlastně kdoule?
Jedná se o plod keře nebo stromu kdouloně. Plody jsou malvice kulovitého až podlouhlého tvaru s žlutou pronikavou vůní. Tvarem se velmi podobají jablkům nebo hruškám. Slupka kdoulí může mít výrazné žebrováníms plstnatou slupkou, která po otěru zůstane lesklá a někdy mastná. Dužnina kdoule se světle žlutým zabarvením je šťavnatá, silně aromatická, voní po citrusech. V syrovém stavu jsou plody špatně stravitelné, proto se nekonzumují bez tepelné úpravy.
Proč je vhodné zařadit kdoule do našeho jídelníčku?
Konzumace kdoulí má několik zdravotních výhod jako například:
Jsou bohaté na živiny
Kdoule obsahují vlákninu a několik základních vitamínů a minerálů, díky čemuž jsou výživným doplňkem vaší stravy. Toto ovoce dodává do vašeho těla střední množství vitamínu C a mědi, plus malé množství vitamínů B, železa, draslíku a hořčíku. I když nejsou výjimečně bohaté na žádnou konkrétní sloučeninu, kdoule nabízí širokou škálu živin a velmi málo kalorií.
Obsahují silné antixodianty
Kdoule obsahují spoustu antioxidantů, které pomáhají snížit metabolický stres a zánět a zároveň chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Pomáhají zvládnout těhotenskou nevolnost
Nedávná studie zjistila, že sirup z kdoule je výrazně účinnější než vitamín B6 při snižování nevolností a zvracení během těhotenství.
Zmírňují zažívací problémy
Kdoule se již dlouho používají v tradiční a lidové medicíně k léčbě různých poruch trávení. Extrakt z kdoule pomáhá chránit střevní tkáň před poškozením souvisejícím se zánětlivými střevními onemocněními jako je ulcerózní kolitida.
Pomáhají léčit žaludeční vředy
Rostlinné sloučeniny v kdoulích mohou pomoci při prevenci a léčbě žaludečních vředů, a extrakt z kdoule chrání před žaludečními vředy způsobenými alkoholem.
Snižují příznaky refluxu
Několik studií naznačuje, že kdoulový sirup je stejně účinný jako tradiční léky používané k léčbě příznaků refluxní choroby jícnu.
Pomáhají chránit před určitými alergickými reakcemi
Kdoule mohou zmírnit různé příznaky alergie jako jsou kožní potíže, rýma a astma, a to potlačením aktivity určitých imunitních buněk odpovědných za tyto alergické reakce.
Podporují správnou funkci imunitního systému
Kdoule obsahují vitamín C a vlákninu, dvě živiny, které podporují zdravý imunitní systém. Mohou mít také antibakteriální vlastnosti.
Nutriční hodnoty
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvých kdoulí, jablek a hrušek.
Nutriční hodnoty | Množství ve 100 g čerstvých kdoulí | Množství ve 100 g čerstvých jablek | Množství ve 100 g čerstvých hrušek |
Energie | 57 kcal | 52 kcal | 57 kcal |
Tuky | 0,1 g | 0,2 g | 0,1 g |
Sacharidy | 15 g | 14 g | 15 g |
Vláknina | 1,9 g | 2,4 g | 3,1 g |
Bílkoviny | 0,4 g | 0,3 g | 0,4 g |
Vitamíny a minerály
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvé kdoule obsahují v porovnání s čerstvými jablky a hruškami.
Vitamíny a minerály | Množství ve 100 g čerstvých kdoulí | Množství ve 100 g čerstvých jablek | Množství ve 100 g čerstvých hrušek |
Vitamín A | 2,00 mcg | 3,00 mcg | 1,00 mcg |
Vitamín B1 | 0,020 mg | 0,017 mg | 0,012 mg |
Vitamín B2 | 0,030 mg | 0,026 mg | 0,026 mg |
Vitamín B3 | 0,200 mg | 0,091 mg | 0,161 mg |
Vitamín B6 | 0,040 mg | 0,041 mg | 0,029 mg |
Foláty | 3,00 mcg | 3,00 mcg | 7,00 mcg |
Vitamín C | 15,0 mg | 4,6 mg | 4,3 mg |
Vitamín E | 0,12 mg | 0,18 mg | 0,12 mg |
Vitamín K | 4,5 mcg | 2,2 mcg | 4,4 mcg |
Vápník | 11,00 mg | 6,00 mg | 9,00 mg |
Měď | 0,13 mg | 0,03 mg | 0,08 mg |
Železo | 0,70 mg | 0,12 mg | 0,18 mg |
Horčík | 8,00 mg | 5,00 mg | 7,00 mg |
Fosfor | 17,00 mg | 11,00 mg | 12,00 mg |
Draslík | 197,00 mg | 107,00 mg | 116,00 mg |
Selen | 0,60 mcg | 0,00 mcg | 0,10 mcg |
Sodík | 4,00 mg | 1,00 mg | 1,00 mg |
Zinek | 0,04 mg | 0,04 mg | 0,10 mg |
Jak můžeme v tabulce vidět, kdoule obsahuje téměř dvakrát více vitamínu C a obecně více minerálních látek než jablka a hrušky.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na buchty z jablek. Pochutnáte si!
Jak vybrat ty správné kdoule?
Kdoule najdete třeba na farmářských trzích. Vybírejte plody, které jsou pevné a bez větších otlaků, vrásek nebo jiných známek poškození. Malé stopy na slupce obvykle ovoce neovlivňují. Na ovoci můžete zaznamenat chmýří. Toto chmýří při dozrávání odpadne. Plně vyzrálá kdoule bude mít žlutou nebo zlatou barvu a bude se z ní linout příjemná nasládlá vůně. Velké ovoce je obvykle také zralejší a sladší než menší ovoce.
Jak se kdoule skladují?
Existuje mnoho způsobů, jak kdoule skladovat, od celých čerstvých až po zpracované zmrazené.
Skladování čerstvých kdoulí
Kdoule skladujte v jedné vrstvě, aby se neotlačily. Měly by být uchovávány na chladném, suchém a tmavé místě jako je třeba sklep. Vysoká vlhkost nevadí, naopak zabrání vysychání plodů. Důležité je však je chránit před slunečním zářením. V dobrých podmínkách takto vydrží až 3 měsíce. Čím stabilnější je teplota, tím lépe. Měla by zůstat pod 15 stupni Celsia, ale čím je chladnější, tím déle plody vydrží. Při pokojové teplotě vydrží kdoule asi týden.
Skladování kdoulí v lednici
Nemáte-li vhodné chladné a tmavé místo pro uskladnění kdoulí, můžete je uchovat v lednici. Ideální teplotní rozsah je mezi 3°C a 5°C. Zde plody zůstanou čerstvé po dlouhou dobu, aniž by ztratily na své šťavnatosti. Jednotlivé plody můžete zabalit do kuchyňských utěrek. Jsou prodyšné a nedrží vlhkost na pokožce. Čím chladněji budete mít v ledničce, tím déle ovoce vydrží. V průměru při 4 °C vydrží přibližně 70 dní.
Zamražení kdoulí
Kdoule dobře omyjte, abyste odstranili veškeré nečistoty, a utřete dosucha, abyste se zbavili veškerého chmýří. Důvodem je to, že chmýří je hořké a my nechceme, aby kontaminovalo připravené ovoce. Nyní máte několik možností. Kdoule můžete zmrazit celé i se slupkou, ale i tak je nejlepší je nejprve krátce povařit, před zmrazením. Nebo můžete ovoce oloupat, zbavit jadřince a nakrájet na stejně velké kousky.
Kdoule můžete buď pošírovat, dusit nebo ji zamrazit syrovou. To uděláte tak, že vyložíte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj kdoule rovnoměrně v jedné vrstvě a necháte přes noc zmrazit. Následující ráno zkontrolujte, zda je kdoule zcela zmrzlá, a poté ji uložte do sáčků o velikosti jednotlivých porcí nebo nádob odolných proti mrazu, které jsou dobře uzavřené. Případně si můžete připravit cukrový sirup a pošírovat kdoule doměkka. Jakmile vychladnou, přidejte je do sirupu a uložte je ve vzduchotěsných sklenicích do mrazáku, dokud je nebudete potřebovat. To pomůže zachovat jejich texturu. Kdoule by takto měla vydržet v mrazáku kolem 6 až 12 měsíců.
Rozmrazování mražených kdoulí
Vyjměte nádobu nebo sáček z mrazničky, položte jej na talíř na kuchyňskou pracovní desku a nechte ho tam, dokud se nerozmrazí. Pro rychlejší rozmrazování můžete použít mikrovlnnou troubu, kdoule však bude mít trochu měkčí konzistenci.
Jak můžeme kdoule využít v kuchyni?
Na rozdíl od jiného ovoce se kdoule konzumují syrové jen zřídka. I když jsou zralé, mají syrové kdoule velmi tuhou dužinu a kyselou, svíravou chuť. Většina milovníků kdoulí se tedy shoduje, že ovoce je nejlepší konzumovat tepelně upravené.
Před vařením je nutné odstranit kůži. K odstranění použijte škrabku na zeleninu. Pokud plánujete vyrábět kdoulové džemy nebo zavařeniny, nezapomeňte si uložit kůru, protože obsahuje velké množství pektinu.
Dále odřízněte malý kousek ve spodní části kdoule, aby se posadila a neviklala. Ostrým nožem ji zbavte jádřince jako jablko.
Po nakrájení kdoule vložíme do hrnce s vodou a malým množstvím cukru a necháme dusit, dokud dužina nezměkne. Můžete také experimentovat s přidáním koření, jako je vanilka, skořice, zázvor a badyán. Vařenou kdouli můžete jíst samotnou nebo ji použít do ovesné kaše, přidat do jogurtu či servírovat s pečeným vepřovým masem. Je také vynikajícím doplňkem ovocných koláčů a koláčů.
Když kdoule vaříte, všimněte si, že bílo/nažloutlá dužina se změní na sytě růžovou nebo fialovou a příjemná vůně se desetinásobně zvýší!
Kdoule se používají především k přípravě zavařenin a džemů, protože jsou přirozeně bohaté na pektin. Pektin je vlastně přírodní tužidlo a díky jeho vlastnostem vydrží ovoce déle.
Recepty s kdoulemi
Kdoulový džem
Toto je nejklasičtější dezert vyráběný z kdoulí: jeho příprava je dlouhá a komplikovaná, pokud chcete dodržet tradiční recepturu. Způsob přípravy je stejný jako při přípravě klasického ovocného džemu, ale džem z kdoulí také zahrnuje proces sušení, který může trvat dva až tři týdny.
Pečené kdoule
Připravte si originální dezert s kdoulemi! Je velmi snadný na přípravu: ovoce překrojte napůl a dejte na pekáč s cukrem, červeným vínem a hřebíčkem. Když jsou kdoule upečené, podávejte je s vanilkovou zmrzlinou.
Kdoulový dort
Místo pečení klasického jablečného koláče můžete použít kdoule. Stačí připravit hladké a tradiční těsto a přidejte do něj malé kousky, které předem uvaříte s citronovou šťávou a cukrem.
Kdoulový likér
Z kdoulí lze také připravit vynikající lihovinu. Prvním krokem je nastrouhat dužninu ovoce, která musí několik dní působit. Poté vymačkejte šťávu a přidejte alkohol (1 litr) a cukr (500 g). V závislosti vaší chuti můžete likér ochutit několika hřebíčky nebo špetkou skořice. Tehdy začíná proces macerace. Po 3 měsících směs sceďte a sladký likér bude připraven k pití.
Inspirujte se našimi luxusními recepty s kdoulemi! Máme pro vás tipy na výtečnou marmeládu, vejmrdu i sýr.
Pěstování kdoulí
Kdouloň obecná, Cydonia oblonga, je okrasný kvetoucí strom nebo keř, který produkuje voňavé ovoce a zároveň vypadá dobře po celý rok. Neměla by se rozhodně zaměňovat s okrasným kvetoucím keřem, který se také nazývá kdouloň. Jedná se o zcela odlišnou rostlinu známou jako kdouloň japonská z rodu Chaenomeles, jejíž plody jsou extrémně kyselé.
Brzy na jaře kdouloň kvete světle růžovými nebo bílými květy na vizuálně zajímavém mnohokmenném stromu, který se stárnutím zvlní. Květiny přitahují četné opylovače a jsou hostiteli úžasného druhu motýla Limenitis arthemis, běžně nazývaného bílý admirál, a všech jeho poddruhů.
Pěstování kdouloní obecných není tak obtížné, je důležité jim však zajistit vhodné podmínky. Potřebujete slunné místo s úrodnou půdou. Kdouloň se přizpůsobí vlhké i suché půdě, ale nejlépe roste, když je půda dobře odvodněná. Je také důležité poznamenat, že zatímco kdouloň je samoplodící, produkce se s opylením zvýší, takže k získání použitelné sklizně jsou potřeba alespoň dva stromy.
Kdouloň plodí 3 až 4 roky po výsadbě. Plody se pak sklízí nejčastěji začátkem října, v mimořádně teplé sezóně to může být i na konci září. Že jsou kdoule připravené ke sklizni poznáte tak, že slupka ztratí zelenožlutou barvu a změní se na zlatožlutou nebo oranžovou. Vůně kdoule se zráním zvýrazní.
Pěstování kdouloně obecné není nijak složité, ale nejvíce ji svědčí teplé oblasti. Právě proto ji najdeme hlavně na Moravě a na jižním Slovensku. V oblibě ji také mají jižní státy, kde se těmto až šest metrů vysokým stromkům nebo keřům výborně daří.
Historie kdoulí a zajímavosti
Kdoule pocházejí z kdouloně, jednoho z nejstarších známých ovocných stromů. Zdá se, že Babyloňané a Řekové pěstovali tento strom, který se rozšířil po celé Malé Asii a na Kavkaze až do středomořských zemí, mezi nimiž byla i Itálie.
I když se tyto plody při vaření příliš nepoužívaly, kdoule měly mezi starověkými kulturami pro své vlastnosti velmi dobrou pověst. K těmto zvláštním plodům se váže mnoho různých legend.
Již v řeckých dobách byly kdoule ceněny pro svou vůni a kdoule můžeme rozpoznat v mytologických vyobrazeních mezi plody, které si vyměňovali bohové. Podle některých svědectví antických autorů plody nabízené bohům ve Spartě jemně voněly, ale nedaly se tak dobře jíst: to nám připomíná syrové kdoule.
Mezi svědectvími pocházejícími ze starověku některé z nich vyprávějí o použití kdoulí jako léčivých prostředků. Od středověku až do renesance lékaři navrhovali pít šťávu z kdoulí jako léčbu střevních onemocnění.
V dnešních dobách do nejprodukovanějších plodů však kdoule rozhodně nepatří. Na celém italském území je pouze sto hektarů věnováno pěstování kdoulí. Lombardie a Benátsko mají některé oblasti hustě porostlé kdouloněmi. Zejména v regionu poblíž Trevisa je široká oblast s velmi starými kdoulemi.
Důkazy o tomto prastarém původu kdoulí na italském území najdeme i v názvech některých měst, neboť jejich jména jednoznačně pocházejí z Cotogno, což v italštině znamená kdoule, konkrétně Codognè u Trevisa a Codogno u Lodi.
V Portugalsku se kdouloň nazývá „marmelo“ a právě zde se zrodilo slovo marmeláda.