Brynza ten pravý slovenský poklad
Když se řekne brynza každému se vybaví typická specialita Slovenska, ale tento sýr z ovčího mléka není pouze specialitou této země. Vyrábí se i v jiných evropských zemích, kde je rozšířený chov ovcí. Liší se pouze svým názvem.
Jak se brynza vyrábí ?
Zasýřením sladkého ovčího mléka, který se nechá zaschnout z ní vznikne hrudkový ovčí sýr. V brynzárně dále sýr zraje při teplotě 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z ní přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená sušinová hmota se posolí a rozetře na válcích, čímž vznikne brynza.
Jaká by měla brynza být ?
Brynza by měla být bílá až nažloutlá, nesmí být však žlutá, to je známka žluknutí. Konzistence je roztíratelná s jemnou krupičkou, nesmí být mazlavá a hladká ani vysušená a drobivá.
Jak brynzu skladujeme ?
Brynzu skladujeme v lednici při 4 – 6 °C a nejlépe ve vhodné uzavíratelné nádobě. Trvanlivost má 14 dní od data výroby a je dobré ji po otevření spotřebovat co nejdříve. Brynzu můžeme i zmrazit, ale po rozmražení ji spotřebujeme naráz.
Jaký vliv má brynza na naše zdraví ?
- je skvělým probiotikem
- podporuje imunitního systému
- podporuje trávení – udržuje střevní mikroflóru, zlepšuje pravidelnou stolici
- snižuje cholesterol
- působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
Průměrné výživové hodnoty brynzy ve 100 g výrobku
Energie | 1245 kJ / 297 kcal | |
Tuk | 24 g | |
Bílkoviny | 19 g | |
Sacharidy | 2 g |
Kde všude lze v kuchyni využít brynzu ?
Mezi neznámější pokrmy patří jistě halušky s brynzou, ale je ji možné použít i na polévku, pomazánky a do různých jiných jídel grilovaných plněných paprik nebo brambor.
zdroj : www.donerpizza.hu