Co je malé to je milé! A tyto malinké rybičky známé jako šproty jsou neskutečně chuťově „milé“.
Kromě skvělé chuti tyto rybičky v sobě skrývají nepřeberné množství zdravotních benefitů, které vaše tělo bude vítat s otevřenou náručí.
Přečtěte si jaké vitamíny a minerály obsahují, jak je nejlépe vyčistit a posléze i připravit, abyste si je chuťově mohli co nejvíce užít.
Co jsou šproty?
Šproty jsou druh malých ryb, které mají podobný vzhled jako sardinky, ale velikostně jsou mnohem menší. Obecně, tyto ryby dorůstají velikosti přibližně 9–15 cm na délku a většinou žijí ve vodách kolem Evropy, Austrálie, Nového Zélandu a jihozápadního Atlantiku. Šproty se vyskytují v mnoha druzích, ale ty nejběžnější jsou šproty evropské.
Jsou extrémně výživné a chutné. Šproty se často před konzervováním v oleji nebo slaném nálevu udí, čímž získají kouřovou chuť. Jsou však k dispozici také jako čerstvé, zejména v zemích, kde se loví.
Jsou šproty zdravé?
Šproty jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Podobně jako jiné ryby, jako jsou sledi a ančovičky, šproty nabízejí značné množství omega-3. Mezi důležité aspekty těchto kyselin patří jejich role v protizánětlivých procesech a schopnost pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární zdraví.
Šproty jsou zdrojem vitamínu D. Vitamin D, je základní vitamin, který hraje zásadní roli v imunitním, nervovém a kosterním systému.
Jsou významným zdrojem vitamínu B12. Vitamin B12 je důležitá živina, která hraje zásadní roli při produkci energie, DNA a produkci červených krvinek. Kromě toho je zajištění dostatečného příjmu B12 zásadní pro prevenci anémie.
Šproty jsou bohaté na selen. Selen je esenciální minerál s významem pro antioxidační systém lidského těla.
Dalším vynikajícím nutričním přínosem šprotů je, že jsou bohaté na živiny a obsahují pouze 172 kalorií na 100 gramovou porci.
Co šproty obsahují?
Vitamíny: Vitamín B12, Niacin (B3), Riboflavin (B2), Vitamín B6, Vitamín D, Cholin, Thiamin (B1, Vitamín E, Vitamín A, Vitamín C
Minerály: Selen, Fosfor, Zinek, Hořčík, Draslík, Měď, Železo, Vápník, Sodík, Mangan
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g
Druh ryby | Kalorie | Tuk | Bílkoviny | Omega 3-mastné kyseliny |
Slaneček | 602 kJ | 10 g | 13 g | 3 g |
Šproty | 360 kJ | 11 g | 18 g | 2,5 g |
Tuňák grilovaný | 603 kJ | 5 g | 23 g | 0,5 g |
Losos grilovaný | 532 kJ | 5 g | 21 g | 1,7 g |
Slávky jedlé | 218 kJ | 1 g | 9 g | 0,5 g |
Platýs | 347 kJ | 2 g | 17 g | 0,3 g |
Nutriční hodnoty šprotů (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
172 kcal | 0 g | 0 g | 11 g | 2,5 g | 18 g | 0 g | 0 g |
Jak čistit šproty
K vyčištění (vykuchání) těchto drobných rybek budete potřebovat především malý, extrémně ostrý nůž, ideálně s tenkou čepelí.
Při ruce byste měli také mít prázdnou misku, do které budete ukládat vyjmuté vnitřnosti, a také misku s čistou studenou vodou, ve které šproty po vyčištění velmi pečlivě opláchnete.
Šprot držíme v ruce, břichem nahoru. Začněte malým otvorem těsně za hlavou. Potom byste měli špičkou nože jemně vyškrábnout obsah žaludku šprotů do prázdné misky. Očištěnou rybu ponořte do studené vody, aby se očistila, a položte na talíř.
Video návod jak šproty vyčistit
Jak se jí šproty?
Jezte je se vším všudy. Kosti nejsou problém, jsou ještě méně rozeznatelné než u solených sardelí a páteř kost se velmi jednoduše vytahuje, pokud ji chcete vyhodit. Hlavy jsou určitě jedlé, ale není problém je před vařením odkrojit.
Jak připravit šproty?
Existuje mnoho různých způsobů, jak jíst šproty, ale zde jsou některé z nejběžnějších:
Jedním z nejběžnějších způsobů, jak je jíst, je uvařit je na grilu a posypat trochou soli, citronové šťávy a černého pepře.
Další oblíbenou metodou přípravy je dát celé šproty na máslem namazaný žitný chléb s nakrájenými natvrdo vařenými vejci a několika salátovými listy, jako je hlávkový salát.
Nebo vložte šproty do dušené směsi z nakrájených rajčat, různé zeleniny a vybraného koření.
Další tipy na recepty se šproty
Kanapky s vaječnou pomazánkou a uzenými šproty |
Pomazánka ze šprotů (vyzkoušejte například tyto rybí pomazánky) |
Smažené šproty (přidejte je do jednoho z těchto receptů na bun bo nam bo) |
Šproty vařené v oleji na toastu |
Sušené šproty vařené v rajčatovo-cibulové omáčce (a přidejte je do lahodné smažené rýže, je to skvělá kombinace) |
Recept na grilované šproty
Na omáčku
- Čerstvý krémový sýr
- Anglická hořčice
- Krupicový cukr
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Pro ryby
- Šproty (alespoň šest na porci)
- Olivový olej
Postup
- Nejprve si připravte omáčku. Smíchejte jednu polévkovou lžíci sýru plus lžičku hořčice a špetku cukru. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte
- Nebo zkuste bylinkovou omáčku a smíchejte petrželku a česnek a doplňte je nasekanou bazalkou a estragonem, trochou hořčice a několika mletými kapary
- Ostrými kuchyňskými nůžkami ustřihněte ze šprotů tenký proužekz břicha a vnitřnosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou
- Odřízněte hlavu
- Předehřejte gril na vysokou teplotu. Na pánev položte kousek alobalu, lehce naolejujte a položte na něj šproty.
- Dochuťte solí a pepřem a poté vsuňte pod gril. Když ryby zhnědnou a vytvoří se na nich puchýře – asi po třech minutách, obraťte a grilujte z druhé strany asi dvě minuty