Typicky žluto-oranžově zbarvená bylinka, která dokáže posílit vaši imunitu, ale i obarvit oblečení. Na takto širokém spektru využití pracuje kurkuma!
Je to skvělý společník pro lepší a zdravější vaření.
V tomto článku jsou popsány všechny výhody a nevýhody, tohoto kořene, zároveň vám přinášíme široké spektrum receptů a využití, která se vám budou dozajista hodit.
Co je turmeric neboli kurkuma?
Kurkuma je členem rodiny zázvoru. Ačkoli pochází z Indie a jihovýchodní Asie, její kořeny se používají čerstvé i sušené v kuchyních po celém světě.
Její charakteristická měsíčková oranžovo-žlutá barva se používá k ochucení nebo barvení kari, hořčic, másla, sýrů, tonikových nápojů a pečiva, ale může být také použita jako barvivo na oblečení.
Čerstvý kořen kurkumy a sušený kurkumový prášek lze jednoduše najít v obchodech se zdravou výživou, specializovaných prodejnách s kořením, potravinách asijským sortimentem a v supermarketech.
Jak chutná kurkuma?
Prášek kurkumy, který je výsledkem vaření, sušení a mletí kořene, má pižmovou vůni, hlinitou a hořčičnou chuť prosycenou jemným teplem pepře.
Surová kurkuma je o něco jemnější díky obsahu vody, který se stále drží v kořeni.
Zdravotní účinky kurkumy
Zdravotní přínosy kurkumy a kurkuminu (aktivní složka obsažená v kurkumě) jsou široce přijímány jako základní kámen ajurvédské medicíny. Doplňky s kurkumou, obsahující více než 300 živin, jako je beta-karoten a vitamín C, plus draslík, zinek a řadu dalších, jsou běžně předepisovány mnoha západními zdravotnickými profesionály na různé nemoci a celkové zdraví.
Protizánětlivé vlastnosti
Díky svým antioxidačním vlastnostem se kurkumin osvědčil při léčbě a prevenci zánětlivého onemocnění střev. Kurkuma, zvláště v kombinaci s černým pepřem, se používá ve formě kapslí ke zmírnění svalového napětí.
Zdraví kloubů, srdce a kůže
Bylo prokázáno, že používání kurkumy zmírňuje účinky revmatoidní artritidy, reguluje krevní tlak a srážlivost krve, pomáhá předcházet zánětům vedoucím k srdečním onemocněním a udržuje zářivou pleť.
Prevence onemocnění mozku
Kurkumin stimuluje konkrétní protein v mozku. Bylo prokázáno, že tento protein vytváří nová spojení v mozku, posiluje neuro-spojení používané k přenosu serotoninu a dopaminu ve vašem systému, což pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby.
Pomáhá při hubnutí
Ukázalo se, že kurkuma snižuje rychlost růstu tukových buněk a obecně zpomaluje přibírání na váze v důsledku stresem vyvolaného kortizolu.
Snižuje příznaky alergie
Užívání kurkumy snižuje příznaky senné rýmy, jako je kýchání, svědění a rýma.
Na co nejlépe užívat kurkumu?
- jako prevenci proti rakovině
- má protizánětlivé účinky
- snižuje hladinu inzulínu a cholesterolu
- podporuje imunitní systém
- účinný desinfekční prostředek
- zlepšuje a podporuje trávení
- zabraňuje onemocnění jater
Na co použít kurkumu?
Čerstvý kořen kurkumy, stejně jako kousky čerstvého zázvoru, se vyznačují tenkou nepoživatelnou slupkou, kterou lze snadno sloupnout a odhalit pomerančově zbarvenou dužinu s jemnou, vláčnou konzistencí.
- Vařením s čerstvou kurkumou získáte více její živé, pepřové esence. Nejlepší je takto používat kurkumu do džusů, smoothies a vývarů.
- Sušená kurkuma, je skvělým způsobem, jak okamžitě přidat barvu a výraznou zemitou chuť k pokrmům, jako je pečeně, rýže nebo míchaná vejce.
- Některé studie zjistily, že zdravotní přínosy kurkumy jsou nejúčinnější v kombinaci s tukem, jako je olivový olej nebo kokosový olej či mléko, takže přidejte špetku do svého příštího kokosového kari nebo salátového dresingu, abyste z ní získali co nejvíce.
Použití kurkumy v kuchyni
Kuře s kurkumou – mletou kurkumou potřete kuřecí stehna nebo kuřecí prsa s kůží, než je dochutíte solí a pepřem a orestujete. Kurkuma může také dodat jemné aroma vašemu kuřecímu vývaru s nudlemi. Nebo si jí vychutnejte v našich receptech na kořeněnou Tikka Masalu. |
Kurkumové smoothie – do mixéru se 120 ml mandlového mléka, přidejte ½ lžičky mleté nebo čerstvé kurkumy, 60 g mraženého manga, 60 g mraženého ananasu, 1 mražený banán a 1 lžičku konopných semínek. Rozmixujte do hladka. Inspirujte se dalšími recepty na mangové smoothie. |
Kořenová zelenina s pečenou kurkumou – přidejte zeleninu, jako jsou nakrájené sladké brambory nebo mrkev k ½ lžičce mleté kurkumy, 1 lžičce semínek římského kmínu a trošku olivového oleje, dochuťte solí a černým pepřem. Pečte v troubě při 180 °C, dokud není zelenina propečená a křupavá. Podávejte se smetanovou omáčkou tahini. |
Čerstvou nebo sušenou kurkumu můžete také přidat do míchaných vajec, smažených hranolků, polévek, džusů nebo těchto jáhlových knedlíčků. Stačí ji skombinovat s tukem a černým pepřem a získáte zdravý zlatý důl. |
Tipy na recepty s kurkumou
- Přidejte ji do restované zeleniny a smažených zeleninových placiček
- Použijte špetku kurkumy do míchaných vajec nebo tofu směsi
- Promíchejte s pečenou zeleninou
- Přidejte ji k rýži
- Použijte jí do polévek
- Rozmixujte ve smoothie
- Udělat čaj
Nápoj z kurkumy
Dalším způsobem, jak snadno užívat kurkumu v prášku, je zamíchat ji do vašeho oblíbeného horkého nápoje. Chuť se hodí obzvlášť dobře k čaji chai, ale určitě si jí můžete přimíchat i do kávy.
- Přidejte ½ lžičky do horké vody. Jen si uvědomte, že kurkuma se s tekutinou moc dobře nesmíchá, protože je rozpustná v tucích.
- Vložte ½ lžičky kurkumy v prášku (nebo 1 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané kurkumy) do nádoby francouzského lisu. Zalijte 1 šálkem vroucí vody. Nechte 5 minut louhovat a zatlačte čerpadlo dolů. Tím se odstraní velké množství částic kurkumy, takže na dně šálku nebudete mít ten sediment.
Nežádoucí účinky kurkumy
Kurkuma obsahuje asi 2 % šťavelanu. Při vysokých dávkách to může přispívat k ledvinovým kamenům .
Navíc ne všechny komerční kurkumové prášky jsou čisté. To znamená, že byly přidány levnější a potenciálně toxické přísady, které nejsou uvedeny na etiketě. Studie odhalily, že kurkuma v prášku může obsahovat plniva, jako je maniokový škrob nebo ječmenná a pšeničná nebo žitná mouka.
Konzumace kurkumy, která obsahuje pšeničnou, ječmennou nebo žitnou mouku, může způsobit nežádoucí příznaky u lidí s intolerancí lepku nebo celiakií.
Některé prášky z kurkumy mohou mít také vysoký obsah olova, těžkého kovu, který je zvláště toxický pro nervový systém.