Neuvěřitelně všestranná bylinka, kterou můžete upravit na různé způsoby a vždy bude chutnat perfektně!
Přečtěte si vše co potřebujete vědět o fenyklu, než s ním začnete pracovat.
V tomto článku se dozvíte i jaké zdravotní benefity s jeho konzumací získáte!
Co je to fenykl?
Fenykl je členem rodiny mrkve, i když to není kořenová zelenina. Základna jeho dlouhých stonků se proplétá a vytváří silnou, křupavou cibulku, která roste nad zemí. Každá jeho část je jedlá, od cibule až po květy, a dá se jíst syrová nebo vařená.
Přestože jsou stonky a listy jedlé, recepty na fenykl nejčastěji vyžadují jeho cibulku.
V syrovém stavu má svěží texturu podobnou celeru a svěží lékořicovou chuť.
Při vaření karamelizuje, získává sladší a jemnou chuť, v ústech se rozplývající texturu.
Jak chutná fenykl?
Fenykl má jemnou chuť podobnou anýzu.
Syrový, má rostlinnou lékořicovou chuť, která je osvěžující a nepřekonatelná. Díky své svěží chuti a křupavosti je oblíbený v sirových pokrmech a předkrmech.
Uvařená cibulka ještě více změkne, ztratí křupavost a získá trochu sladkosti.
Semínka mají hlubší anýzovou chuť bez svěžesti a jsou skvělým kořením ke sladkým i slaným pokrmům.
Zdravotní benefity fenyklu
Podporuje zdravé srdce
Zelenina, jako je fenykl, je dobrým zdrojem vlákniny a živin pro srdce, jako je draslík a kyselina listová. Dostatečná konzumace fenyklu snižuje krevní tlak a může pomoci zvládat cholesterol.
Podporuje zdravou pokožku
Fenykl obsahuje betakaroten (který se v těle přeměňuje na vitamín A) a vitamín C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu a obnovu tkání. Obě tyto živiny hrají důležitou roli při udržování zdraví pokožky a také sliznic, které chrání orgány.
Má protizánětlivé účinky
Fenykl je bohatý na antioxidanty jako je vitamín C, což může pomoci zmírnit zánět.
Pomáhá v dietách
Fenykl má nízký obsah kalorií, také díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny, pomáhá fenykl regulovat krevní cukr.
Snižuje příznaky anémie
Fenykl je dobrým zdrojem folátu, který je potřebný pro zdravou tvorbu červených krvinek.
Jaký to má vliv na lidské zdraví?
- vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků
- vysoký obsah draslíku podporuje hospodaření s vodou a funkci buněk
- vitamin C podporuje imunitní systém
- kyselina listová je účinným prostředkem na posílení nervů a podporu dobré nálad
Proč je fenykl léčivý ?
- podporuje trávení a zklidňuje žaludek
- působí proti křečím a zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- bývá součástí i sirupů a čajů proti kašli, protože zklidňuje dýchací cesty, usnadňuje uvolňování a vykašlávání hlenu
Proč pít fenyklový čaj?
- zmírňuje plynatost
- je močopudný
- podporuje metabolismus
- zlepšuje zrak
- zabraňuje glaukomu
- reguluje chuť k jídlu
- čistí hlen z dýchacích cest
- stimuluje produkci mléka u kojících žen
- podporuje trávení
- snižuje plynatost
- snižuje stres
- detoxikuje tělo
Nutriční hodnoty fenyklu (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkovina | Vláknina | Sůl |
31 kcal | 7 g | 0 g | 0,2 g | 0 g | 1,2 g | 3,1 g | 52 mg |
Jak konzumovat fenykl?
K přípravě fenyklové cibule, ořízněte zespodu hnědou část a odstraňte stonky a listy. Poškozené části odstraňte nožem. Plátky cibule lze také nakládat a konzumovat jako svačinu.
Pokud podáváte fenykl syrový, je nejlepší ho nakrájet na velmi tenké plátky a přidejte do salátu.
Pokud plánujete fenyklovou cibuli vařit, můžete ji před pečením, grilováním nebo dušením nakrájet.
Stonky lze také nakrájet, nebo je nechat celé a použít pod pečené kuře nebo jiné maso, aby se nespálily a dodaly chuť.
Fenyklové listy nasekejte najemno, abyste je mohli použít jako ozdobu do salátů, polévek, těstovin a další, nebo si stonky a listy fenyklu schovejte pro použití v domácím zeleninovém vývaru.
Fenyklová semínka, sušená světle zelená nebo světle hnědá semena, lze použít, aniž byste je jakkoli upravovali, zvláště pokud je používáte do sladkého pokrmu nebo k dochucení chleba. Pokud se však semena používají jiný slaný recept, mohou se před mletím nebo drcením dvě nebo tři minuty opékat na suché pánvi, protože to zvýrazní chuť a zvýrazní aroma.
Co se dělá z fenyklu?
Na tenké plátky nakrájený syrový fenykl se výborně přidává do podzimních salátů, křupavých řízků nebo nakládaných pokrmů. Skvěle se hodí k zimním citrusovým plodům, jako je pomeranč a grapefruit. Opečte ho s masem jako kuřecí stehna nebo vepřové maso, poduste v troubě nebo na sporáku nebo přidejte k těstovinám. Čerstvý fenykl a semena fenyklu se také dobře hodí k rybám.
Tipy na recepty s fenyklem
Fenykl a jablečný salát s medovo-jogurtovým dresinkem |
Fenykl s těstovinami a fenyklovými semínky |
Salát z fenyklu a mrkve (přesně takový najdete i v těchto receptech na saláty s fenyklem) |
Pečený losos s fenyklem a rajčaty |
Salát z okurky a fenyklu |
Rizoto s krevetami, fenyklem a rukolou (vychutnejte si fenyklové rizoto podle naší receptury) |
Steak s teriyaki a fenyklem |
Pečený fenykl s rajčaty, olivami a bramborami |
Plněná pečená ryba s fenyklem (nebo zkuste tuto pečenou langustu s nakládaným fenyklem) |
Jak skladovat fenykl
Oddělte stonky a cibulku a uložte je na několik dní odděleně do zásuvky vaší chladničky. Opravdu čerstvý, lokálně vypěstovaný fenykl vydrží až pět dní. Uvařený fenykl vydrží v lednici až tři dny.
Sušená semena fenyklu by měla být skladována ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě po dobu až jednoho roku. Pro nejlepší chuť spotřebujte do šesti měsíců.