Pokud zabrousíte do receptů francouzské kuchyně, tak se použití estragonu nevyhnete.
Bylinka, u nás známá jako pelyněk je doplňkem, skoro všech receptů, této země a možná proto jsou pokrmy, které odtud pocházejí, tak neskutečně lahodné!
Přečtěte si proč tomu tak je, jak bylinku nejlépe použít, na jakou chuť se připravit a i jak si jí vypěstovat v pohodlí domova v květináči!
Co je to estragon?
Estragon je bylina, která je známá pro své lesklé, hubené listy a aromatickou chuť. Nejběžnějším typem používaným při vaření je francouzská odrůda.
Estragon je přísadou mnoha francouzských jídel, a díky své jemné chuti se dobře hodí k rybám, kuřecímu masu a vejcím. Ve Francii se o něm mluví jako o „králi bylinek“ kvůli jeho schopnosti doplnit pokrm a je jednou ze čtyř bylin hojně využívaných ve francouzské kuchyni po boku kombinace petrželky, kerblíku a pažitky.
Estragon je trvalka, to znamená, že jakmile se zasadí, každý rok znovu vyroste. Stonky jsou tuhé a dřevnaté a listy jsou dlouhé a tenké se špičatými konci.
Druhy estragonu
Zatímco francouzský estragon je nejběžnější, existují i jiné odrůdy, včetně španělského (také známého jako mexický) a ruského estragonu.
Mexický estragon má chuť velmi podobnou francouzskému estragonu, i když o něco bohatší o mátovější chuť, má také drobné zlaté květy.
Zatímco ruský estragon vypadá velmi podobně jako francouzský estragon, jeho chuť je silnější a hořčejší a používá se nejčastěji k ochucení nápojů.
Jak estragon chutná?
Estragon je jednou z těch bylin, které lidé buď milují, nebo nenávidějí. Závisí to zejména na jejich vztahu k lékořici. Tato bylina má komplexní chuť, která přináší více než jen chuť anýzu.
Je to kombinace hořké a sladké, s doteky vanilky, máty, pepře a eukalyptu, čímž se odlišuje od jiných potravin s příchutí lékořice, jako je fenykl.
Čerstvý vs. sušený
Stejně jako u mnoha jiných bylinek je velký rozdíl mezi čerstvým a sušeným estragonem. Tento rozdíl je však ještě zřetelnější, protože estragon je jemná bylina a během sušení ztrácí na svých chuťových vlastnostech.
Mnoho kuchařů nebude používat sušený estragon, protože ztratil svou jemnou chuť. Pokud použijete sušený místo čerstvého, 1 lžička by měla být nahrazena 1 polévkovou lžící.
Zdravotní účinky estragonu
Obsah prospěšných živin, málo kalorií a sacharidů
Co obsahuje estragon v jedné polévkové lžíci (2 gramy):
Kalorie | Sacharidy | Mangan | Železo | Draslík |
5 kcal | 1 g | 7 %* | 3 %* | 2 %* |
- Mangan – je základní živina, která hraje roli ve zdraví mozku, růstu, metabolismu a snižování oxidačního stresu ve vašem těle
- Železo – je klíčem k funkci buněk a tvorbě krve. Nedostatek železa může vést k anémii a vést k únavě a slabosti
- Draslík– je minerál, který je zásadní pro správnou funkci srdce, svalů a nervů. A co víc, výzkum zjistil, že může snížit krevní tlak
Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi zlepšením citlivosti na inzulín
Inzulín je hormon, který pomáhá přinášet glukózu do vašich buněk, abyste ji mohli využít pro energii. Bylo zjištěno, že pelyněk pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a způsob, jakým vaše tělo využívá glukózu.
Může zlepšit spánek
Nedostatečný spánek je spojen se špatnými zdravotními výsledky a může zvýšit vaše riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Skupina rostlin Artemisia, která zahrnuje estragon, se používá jako součást léků na špatný spánek.
Může zvýšit chuť k jídlu
Ztráta chuti k jídlu může nastat z různých důvodů, jako je věk, deprese nebo chemoterapie. Pokud se neléčí, může vést k podvýživě a snížené kvalitě života. Extrakt z estragonu může pomoci zvýšit pocity hladu.
Může mít antibakteriální vlastnosti
Do potravin se přidávají přísady, které pomáhají ke konzervaci potravin a zabíjí bakterie, které způsobují onemocnění z potravin, jako je E. coli. Výsledky ukázaly, že všechny vzorky ošetřené pelyňkovým esenciálním olejem měly antibakteriální účinek, což znamená, že estragon může být účinným konzervačním prostředkem v potravinách, jako je sýr.
Jak pěstovat estragon?
Estragon je trvalá bylina s dlouhými, světle zelenými listy a drobnými nazelenalými nebo nažloutlými bílými květy.
Výsadba
- Francouzský pelyněk nevypěstujete ze semen. Musíte si rostlinu koupit. Výsadbu provádějte na jaře nebo na podzim.
- Rostlinky zasaďte do dobře odvodněné půdy asi 60 až 90 cm od sebe, aby každá rostlina měla prostor k růstu.
- Rostliny by měly dorůst do výšky asi 60 až 90 cm.
Pěstování
- Ujistěte se, že rostlinu pravidelně prořezáváte, abyste udrželi výšku kolem 60 cm, jinak se rostlina zlomí.
- Pokud žijete v chladnějším podnebí, nezapomeňte kolem rostlin koncem podzimu umístit mulč, abyste kořeny během zimy ochránili.
Sklízení
- Rostlinu sklízejte pravidelně. S pravidelnou péčí vám postačí dvě nebo tři rostliny.
- Estragon je nejlepší používat čerstvý v létě.
- Listy můžete zmrazit nebo sušit. Jakmile listy uschnou, uložte je do vzduchotěsných nádob.
Na co se používá estragon?
Čerstvý a sušený pelyněk se v receptech používá jinak. Při vaření s čerstvým je třeba listy před použitím opláchnout a osušit. Poté se ze stonku listy odstraní, což lze provést jednoduše přejetím prstů po stonku shora dolů. Listy lze použít celé nebo nakrájené.
Čerstvý estragon by se měl přidávat ke konci vaření, pokud se nechá vařit dlouho, chuť zhořkne.
Čerstvý estragon lze zakomponovat do salátových dresinků a omáček, stejně jako do kuřecích a bramborových salátů. Dá se nakrájet a hodit do zeleného salátu nebo použít jako ozdobu. Pelyněk je také ideální bylinkou při výrobě ochuceného octa.
Sušený estragon se přidává na začátku receptů, ale kvůli jeho slabší chuti nevyvolá stejný efekt jako čerstvý.
Máslová ořechová omáčka s estragonem na tento recept s okounem |
Připravte si z něj pomazánku a použijte jí na kanapky, o kterých se dočtete v našem článku |
Tento kuřecí salát bude skvělý pokud k němu přidáte čerstvý pelyněk |
Přidejte ho do míchaných nebo smažených vajec |
Použijte jej jako ozdobu na pečené kuře jako jsou tyto recepty na kuře supreme |
Přihoďte ho do omáček, jako je pesto nebo naše špagety aglio olio |
Přidejte ho k rybám, jako jsou tyto recepty s lososem nebo tyto saláty s tuňákem |
Smíchejte pelyněk s olivovým olejem a směsí pokapejte orestovanou zeleninu |
Tipy na recepty s estragonem
- Estragonový ocet
- Omáčka na máslovém základě (Béarnaise)
- Dressing na bylinkový salát
- Omeleta s čerstvým estragonem
- Majonéza Estragon Aioli
- Teplý bramborový salát s estragonem
- Krabí koláč s estragonem
- Rajčata, mozzarella a estragon
Čím lze nahradit estragon?
Pokud váš recept vyžaduje čerstvý estragon a vy žádný nemáte, existuje několik možností jako ho nahradit.
Čerstvý kerblík je poměrně chuťově blízký.
Semena a cibulky fenyklu přinášejí tóny lékořice, stejně jako semena anýzu.
Bazalka také stojí za vyzkoušení. Pokud hledáte jinou čerstvou bylinku, vyměňte ji za jednu s bazalkou, koprem nebo majoránkou.
Kde koupit estragon
Sušený estragon najdete v uličce s kořením ve většině supermarketů a je také dostupný online.
Čerstvý estragon může být trochu složitější najít, protože není tak populární jako jiné bylinky, jako je petržel, pažitka, kopr a koriandr. Na jaře a počátkem léta ho můžete zahlédnout na místním farmářském trhu.
Rostliny estragonu je také možné najít v květináčích v obchodech se zahradnickými potřebami, květináč umístěte na slunné místo a nezapomeňte jej pravidelně zalévat.
Jak estragon skladovat?
Čerstvý estragon lze skladovat při pokojové teplotě nebo v lednici.
Stonky estragonu vložte do malé sklenice vody a nechte na lince asi týden.
Pro delší skladování uchovávejte bylinku v lednici. Čerstvý estragon opláchněte a osušte, zabalte do vlhké papírové utěrky a vložte do vzduchotěsné nádoby, kde v lednici vydrží asi dva týdny.
Čerstvý estragon můžete také zmrazit až na pět měsíců.
Sušený estragon vydrží až rok, pokud je skladován ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě.