Občas narazíte na recept, který po vás chce, abyste jednu z ingrediencí před dalším použitím blanšírovali.
Proto je dobré vědět, jak na to!
Co vše můžete blanšírovat?
A jak se to vlastně dělá?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!
Co je to blanšírování a kdy se používá?
Jedná se o technologický postup přípravy zeleniny, který zachová křupavost, svěží chuť a barvu. Proces probíhá spařováním nebo velmi krátkým povařováním potravin ve vroucí vodě.
Často se provádí ve spojení s dalším krokem, známým jako šokování, který zahrnuje ponoření blanšírované potraviny přímo do ledové vodní lázně, aby se zastavil proces vaření, který byl zahájen ve fázi blanšírování.
Důležité je nenechávat potravinu v ledové vodě příliš dlouho, jinak začne vstřebávat vodu a rozmočí se.
Proč vlastně blanšírujeme?
- Blanšírováním se zelenina zjemní a také zvýrazní její barvy. Zatímco dlouhým varem se zelená zelenina, jako je chřest nebo zelené fazolky, získá fádní olivovou barvu, 30 sekund blanšírování ji dodá jasně sytý zelený odstín. Totéž platí pro oranžovou barvu mrkve.
- Zmrazování může rovněž způsobit, že barva zeleniny bude fádní, takže blanšírování běžně zmrazování předchází.
- Dalším důvodem je změkčení zeleniny, aby se pak dala rychle orestovat. Pokud byste zeleninu neblanšírovali, nemusela by změknout, což je případ například mrkve či brokolice.
- Podobný případ je, když přidáváme syrovou zeleninu do salátu. Blanšírování je skvělé použít u zeleniny, která bude součástí salátů. Změkne tak akorát, takže ji můžete jíst víceméně syrovou, ale nebude tak těžké ji žvýkat. A také se krásně rozjasní její barva, takže vám vznikne vizuálně přitažlivější salát. Zkuste blanšírovanou zeleninu přidat do některého z našich receptů na zeleninový salát!
- Blanšírování vám také pomůže uvolnit slupky z rajčat, broskví a dalších potravin.
- Pokud si vyrábíte vlastní marcipán, budete muset mandle nejprve blanšírovat, abyste z nich odstranili slupky.
- Blanšírování přichází na řadu také při přípravě kuřecích či telecích vývarů, přičemž kosti se předem blanšírují, aby se zbavily nečistot.
- Zabraňuje zhnědnutí avokáda.
- Při přípravě smažených hranolek se často také blanšírují nakrájené brambory ve středně rozehřátém oleji, poté se ochladí a až poté se smaží podruhé při vyšší teplotě. Tento dvoustupňový postup zajišťuje, že hranolky jsou propečené (první krok) a také křupavé zvenku (druhý krok).
A jak tedy správně blanšírovat?
Blanšírování zeleniny
- Obecně platí, že pro blanšírování veškeré zeleniny si naplníte velký hrnec vodou a to tak, že na každých 500 g zeleniny použijte 3,8 litru vody.
- Přiveďte vodu k varu.
- Přidejte omytou a nakrájenou zeleninu do vroucí vody.
- Zeleninu vařte ve vroucí vodě po dobu uvedenou v tabulce viz níže.
- Když se vám bude zdát, že barva zeleniny je jasná a zářivá, je to dobré vodítko.
- Naplňte velkou čistou misku ledovou vodou.
- Po dokončení blanšírování použijte děrovanou lžíci k vyjmutí zeleniny z vroucí vody.
- Okamžitě ponořte zeleninu do ledové vody.
- Chlaďte stejnou dobu, jako byla vařena a poté sceďte.
Blanšírování ovoce
Díky blanšírování se ovoce snadno loupe a zachová se jeho kvalita při zamrazování či při přípravě na konzervování.
- Naplňte hrnec vodou.
- Ostrým nožem vykrojte na spodní straně každého ovoce mělké X.
- To podpoří rozštěpení slupky během blanšírování, takže ji budete moci snadno sundat, jakmile ovoce vychladne.
- V dávkách ponořte ovoce do vroucí vody, dokud se slupky neroztrhnou.
- Pomocí děrované lžíce ovoce přemísťujte tak, aby byly všechny strany ponořené.
- Jakmile jsou slupky rozpůlené, pomocí děrované lžíce opatrně přesuňte ovoce do misky s ledovou vodou.
- Jakmile vychledne, vyjměte jej z ledové lázně a nechte okapat na papírových utěrkách.
- Nyní je čas ovoce oloupat.
- Pomocí prstů nebo špičky nože byste nyní měli být schopni snadno stáhnout slupku z dužiny.
Jak dlouho blanšírovat konkrétní potravinu?
Doba blanšírování zeleniny
Zelenina | Doba blanšírování (v minutách) |
Chřest Malý Střední Velký | 2 3 4 |
Brokolice (Nakrájená na růžičky) | 3 |
Růžičková kapusta Malá Střední Velká | 3 4 5 |
Zelí (i čínské zelí) Nasekané | 1 a 1/2 |
Mrkev Malá Pokrájená na kostičky, na nudličky či na plátky | 5 2 |
Květák (Nakrájený na růžičky) | 3 |
Řapíkatý celer | 3 |
Lilek | 4 |
Hrášek | 1 a 1/2 |
Kapustové listy | 3 |
Kedluben Celý Nakrájený na kostky | 3 1 |
Cibule Celá Kroužky | 3-7 10-15 sekund |
Sladká paprika Poloviny Proužky nebo kolečka | 3 2 |
Tuřín | 3 |
Zelené sójové boby | 5 |
Cuketa (nakrájená na plátky) | 3 |
Doba blanšírování ovoce
Ovoce pro oloupání slupky | Doba blanšírování (v sekundách) |
Rajčata | 30 |
Jablka | 30 |
Broskve | 30 |
Hrušky | 30-60 |
Doba blanšírování ostatních potravin
Ostatní potraviny | Doba blanšírování |
Mandle | 60 sekund |
Kosti | 15 – 20 minut |
Žampiony Celé Nakrájené | 5 minut 3 minuty |