Jaké druhy cibule znáte?
Ošlejch je zajímavou odrůdou, která přežije i tuhé zimy.
Použít ji můžete jako klasickou cibuli, ale nemusíte.
Dnes se podíváme na její pěstování, benefity i konzumaci.
Jak vypadá a co od ní můžete očekávat?
Vše se dozvíte teď a tady.
Co je to ošlejch?
Ošlejch je zimní cibule a svůj název získala díky tomu, dokáže snadno přežít zimu venku v půdě. Setkat se ale můžete také s názvem sečka nebo sibiřská cibule.
Klasická cibule je dvouletá rostlina, zatímco cibule ošlejch je trvalka, která vám vydrží po mnoho let. Původem pochází z Asie.
Jak vypadá zimní cibule?
Ošlejch má klasický vzhled stejně jako jarní cibulky. Pyšní se zelenými vrcholy a cibule skryté pod zemí. Prakticky se jedná o běžnou cibuli, ale její chuť je trochu jemnější.
Podle názvu snadno poznáte, že ji lze pěstovat během zimy. Úrodu budete mít bohatou, i když budou velké mrazy.
Cibule jsou velmi zdravé a mají velké přínosy pro tělo. Poznejte všechny přednosti cibule a možná budete překvapeni, co všechno umí. Jde o cenný zdroj vitamínů, který nesmíte podceňovat.
Jak pěstovat zimní cibuli?
Zimní cibuli ošlejch můžete zasadit na jaře nebo na podzim. Při výsadbě na podzim budete mít mnohem větší a lepší úrodu. Sázet ji můžete kdykoli mezi říjnem a prosincem (2-3 týdny před prvním mrazem).
Vyberte si slunné místo. Cibuli sázejte 5-10 cm hluboko do půdy s rozestupem 10-15 cm mezi jednotlivými cibulemi. Zasadit ji můžete přímo do země nebo do nádoby. Ideální nádoba musí mít minimálně 45 cm na šířku.
Sklizeň zimní cibule
První zeleninu můžete sklízet dva až tři měsíce po výsadbě, tedy i uprostřed zimy. Se sklizní můžete pokračovat od poloviny zimy až do jara.
Jestli si chcete nechat pár kousků na podzimní výsadbu, nechte ji vyschnout na slunci. Skladujte ji na chladném a suchém místě. Tam vydrží až do podzimu, kdy ji můžete znovu zasadit a dál pěstovat.
Proč byste měli konzumovat ošlejch?
Zimní cibule ošlejch je skvělým zdrojem mnoha cenných složek, které potřebujete pro své zdraví. Existuje mnoho důvodů, proč tuto zeleninu pravidelně konzumovat. V zimě by mělo jít o základní ingredienci v kuchyni. Vaše zdraví posílí, protože se v ní nachází:
- flavonoidy,
- vláknina,
- vitamín C,
- foláty,
- kvercetin,
- chróm.
Posila imunitního systému
Cibule je velmi bohatá na vitamín C, fytochemikálie a mnoho antioxidačních sloučenin. Díky tomu posílí imunitní systém v zimě i v létě. Navíc produkuje uvnitř těla teplo. Příjemně vás zahřeje, i když bude chladno.
Boj s infekcemi
Přítomnost přírodních sloučenin zajišťuje antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Dokonale bojuje proti infekcím v těle (nachlazení, kašel, astma, bolest uší, kožní problémy atd.).
Pomáhá s hubnutím
Chcete si během zimy udržet váhu? Jezte cibule. Obsahují mnoho minerálů (vápník, železo, foláty, hořčík, fosfor a draslík) a vlákninu. Navíc obsahuje málo kalorií.
Jaké jsou výživové hodnoty zimní cibule?
Ošlejch má málo kalorií a hodně vlákniny. Navíc obsahuje mnoho důležitých minerálů. Konzumace této zeleniny je obecně velmi zdravá. Všechny druhy jsou zdravé, včetně zimní cibule.
Voda | 91,3 g |
Energetická hodnota | 36 kcal |
Bílkoviny | 0,89 g |
Tuky | 0,13 g |
Cukry | 5,76 g |
Sacharidy | 7,68 g |
Vláknina | 1,2 g |
Vápníik | 21 mg |
Smetanová zimní cibule
Ptáte se, jak použít zimní cibuli? Jednou z možností je příprava na smetaně. Jde o lahodný a jemný pokrm. Ideální na sváteční stůl. Příprava trvá 1 hodinu a 25 minut. Získat byste měli 6-10 porcí.
Ingredience
- 1,3 zimní cibule
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- 6 lžic mouky
- 1 šálek mléka
- 1/4 šálku suchého sherry
- 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Cibuli odřízněte konce a očistěte. Vložte do hrnce a zalijte kuřecím vývarem.
- Přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte po dobu 10 minut. Cibule musí být lehce měkká.
- Vyjměte cibuli (vývar nechte v hrnci). Nechte vývar vařit.
- Rozpusťte máslo a přidejte mouku. Rychle přidejte tekuté ingredience.
- Za stálého míchání na středním ohni přidávejte koření (kromě muškátového oříšku).
- Vložte cibuli do čistého hrnce a zalijte smetanovou omáčkou.
- Vložte do trouby a pečte na 190 stupňů po dobu 40 minut.
- Servírujte ozdobené nasekanou petrželkou.
Rustikální cibulový koláč
Koláč je vždy skvělou možností, jak zpracovat ovoce a zeleninu. Zimní cibule ošlejch v něm bude chutnat skvěle. Příprava přitom není složitá a chuť je vynikající.
Ingredience
Těsto
- 1/2 šálku mouky
- 1/2 šálku kukuřičné mouky
- 1 lžička sušené bazalky nebo provensálských bylinek
- 1/4 lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla (při pokojové teplotě)
- 1 lžíce studené vody
Cibulová náplň
- 3 lžíce nesoleného másla
- 5 šálků cibule (na tenké plátky)
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1/4 šálku husté smetany
- 1 šálek strouhaného sýra raclette
Postup
- Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, kukuřičnou mouku, bylinky a sůl. Promíchejte.
- Přidejte máslo a promíchejte, dokud nebude směs jako drobenka.
- Za chodu přidávejte vodu a mixujte, dokud se těsto nespojí. Nesmíte ho ale přemíchat.
- Na pracovní desku prosejte mouku a přesuňte těsto. Jemně hněteme rukama, aby se těsto spojilo.
- Zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice.
- Na cibulovou náplň rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a sůl.
- Opékejte na mírném ohni po dobu 15-20 minut, dokud nebude cibule světle zlatá.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Plech vysypte kukuřičnou moukou nebo vymažte těžkou zapékací mísu.
- Těsto vyválejte na velikost plechu. Těsto vyklopte na připravený plech.
- Připravenou cibuli rozprostřete na těsto a nechte volný okraj kolem dokola. Okraje přehněte přes náplň. Na vršek namelte čerstvý pepř.
- Koláč pečte po dobu 15 minut. Poté nalijte polovinu smetany.
- Vraťte do trouby na dalších 15 minut. Nalijte zbytek smetany a posypte sýrem.
- Pečte dalších 20 minut.
- Nechte koláč 5 minut vychladnout, nakrájejte a podávejte.