Artyčok, přečtěte si proč byste ho měli zařadit do vašich receptů! Je lahodný a zdravý

Zjistěte více o této všestranné surovině, která skvěle dokreslí celý pokrm!

V našem článku se dozvíte jak poznat čerstvý artyčok, od starého, jak ho očistit a připravit a následně i na několik různých způsobů připravit!
Vychutnejte si ho například jako chipsy. Díky tomuto článku se dozvíte jak!

Co je to artyčok?

Ačkoliv artyčok na pohled nevypadá vůbec líbivě, připomíná spíše bodlák, tak přesto patří mezi velmi vyhledávanou zeleninu s poměrně širokým využitím.

Artyčoky vyžadují trochu úsilí, pokud jde o přípravu a vaření, ale poskytují jemnou ořechovou chuť, která lehce doplňuje různé potraviny. Artyčoky se používají k hlavním jídlům, přílohám, předkrmům a jako přísada do dipů a omáček.

Velké množství artyčoků na jednom místě.
Zdroj: dailysabah.com

Jak koupit dobrý artyčok?

Vyberte si takový, který je na svou velikost kompaktní a těžký. Drž se dál od všech, které mají lehce fialovou barvu nebo klíčícím. To jsou známky toho, že artyčok je přezrálý. Mnoho artyčoků má na listech hnědé skvrny, to jsou obvykle jen stopy po mrazu a jsou stále dobré k jídlu.

Jak poznat čerstvý artyčok?

  • Listy jsou pevné a kompaktní
  • Při zmáčknutí listy trochu skřípou
  • Na svou velikost je těžký, což je známka toho, že má hodně šťávy a není vyschlý

Jak poznat špatný artyčok?

  • Uprostřed je díra a listy jsou volné
  • Konce listů jsou roztřepené nebo scvrklé, což je známka toho, že jsou vysušen
  • Je lehký, další znamení, že je vyschlý
  • Při zmáčknutí působí houbovitě
Rozdíl mezi čerstvým a suchým artyčokem.
Zdroj: jdubbydesign.com

Jak konzumovat artyčok?

Srdce: celé srdce je jedlé

Vnější listy: listy nejsou jedlé, kromě dužiny na spodní straně, kde se připojují k srdci

Vnitřní listy: nemají na spodní straně jedlou dužinu, a proto nejsou jedlé

Stonek: vnější vrstva stonku je obvykle vláknitá a tuhá, ale vnitřní části jsou jedlé a téměř k nerozeznání od srdce

Jednotlivé části artyčoku, které jsou i nejsou jedlé.
Zdroj: askthefoodgeek.com

Zdravotní benefity artyčoku

Artyčok je rostlina pocházející z oblasti od Středozemního moře. List, stonek a kořen se používají k výrobě extraktů, které se používají k výrobě léků.

Artyčok se také běžně konzumuje jako potravina. Obsahuje sloučeniny, které mohou snížit nevolnost, zvracení, křeče a plynatost.

Bylo také prokázáno, že tyto sloučeniny snižují hladinu cholesterolu a chrání játra a žlučník. Podporuje tvorbu žluči a detoxikaci organizmu.

Používá se také při vysokém krevním tlaku, hepatitidě C, syndromu dráždivého tračníku a v mnohém dalším.

Doporučuje se po operacích močového ústrojí. 

Zdravotní benefity této plodiny, včetně vitamínů a minerálů.
Zdroj: herbazest.com

Srovnání výživových hodnot ve vybraných druzích zeleniny ve 100 g

Druh zeleninyKalorieNejvyšší obsah minerálůNejvyšší obsah vitamínů
Artyčok197  kJdraslík – 370 mg, sodík  – 94 mgvitamín C – 11,7 mg
Květák100 kJdraslík – 299 mg, sodík  – 30 mgvitamín C – 48 mg
Brokolice138 kJdraslík – 370 mg, sodík  – 8 mgvitamín C – 87mg
Chřest84  kJdraslík – 202 mg, sodík  – 2 mgvitamín C – 5,6 mg
Zelí100 kJdraslík – 170 mg, sodík  – 18 mgvitamín C – 36,6 mg

Jak upravit artyčok?

Existují různé způsoby vaření artyčoků. Vaření, dušení, opékání a grilování patří mezi běžné přípravy.

Celé artyčoky se běžně vaří ve vodě nebo v páře.

Listy se z artyčoku vytahují, namáčejí do omáčky nebo másla, a poté se dužina listu konzumuje tak, že se spodní část listu skousne a vtáhne skrz zuby.

Baby artyčoky lze grilovat nebo opékat. Na rozdíl od běžného artyčoku je celý baby artyčok jedlý.

Čištění – každý artyčok omyjte pod tekoucí studenou vodou nebo je několikrát ponořte do nádoby s vodou, abyste zpod listů dostali nečistoty. Listy artyčoku jsou blízko u sebe a může být obtížné je vyčistit.

Příprava – odřízněte stonek artyčoku u stopky, aby mohl snadno stát. Pomocí kuchyňských nůžek nebo odstřihněte z listů horní špičky.

Pomocí pevného kuchyňského nože odřízněte horní 1/3 až 1/4 artyčoku. Artyčoky, které již byly nakrájeny, vložte do lázně s vodou a 30 ml citronové šťávy nebo vody a 30 ml bílého octa. To pomáhá eliminovat hnědnutí, který u artyčoků probíhá rychle. Nechte je ve vodě, dokud nebudou všechny připraveny.

Postup jak si krok po kroku připravit artyčok k dalšímu vaření.
Zdroj: thecubanreuben.com

Vaření ve vodě

Naplňte velký hrnec dostatečným množstvím vody, aby byl artyčok pokrytý. Do vody přidejte 2 lžíce soli a 1 lžičku celého černého pepře.

Přidejte také kůru z 1/2 citronu, kterou jste předtím vymačkali na artyčok.

Přidejte artyčok do vody a zatižte jej (artyčoky plavou). Hrnec přikryjeme pokličkou a přivedeme ke střednímu varu.

Vařte doměkka asi 20 minut. Artyčok je hotový, když nůž zasunutý do středu neklade žádný odpor, podobně jako vařený brambor. Před podáváním nechte několik minut okapat nohama vzhůru.

Očištěný čerstvý artyčok, připravený k vaření ve vodě.
Zdroj: tastegreatfoodie.com

Pečení

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Zabalte připravený a ochucený artyčok do dvou vrstev silné alobalu a pevně uzavřete. Záměrem je, aby se artyčok zapařil ve vlastní šťávě.

Artyčok vložíme do pekáče a pečeme asi hodinu. Když je hotovo, měl by nůž projet středem artyčoku bez odporu, podobně jako pečený brambor.

Artyčok vyndaný z trouby a nechaný v bílé nádobě.
Zdroj: essenceeats.com

Vaření v páře

Ve velkém hrnci přiveďte k varu několik centimetrů vody. Artyčok vložte do napařovacího košíku a zavěste nad vroucí vodou.

Přikryjte hrnec pokličkou a snižte teplotu na mírnou.

Vařte v páře asi 25 minut. Artyčok je hotový, když nůž zasunutý do středu neklade žádný odpor, podobně jako pečený brambor.

Vyhněte se příliš časné nebo častému kontrolování. Při každém sundání pokličky uniká pára a teplo, které se musí znovu pomalu nahromadit, což může výrazně prodloužit dobu vaření.

Očištěny a okrájený artyčok v hrnci připravený k napaření.
Zdroj: jessicagavin.com

Na co je dobrý artyčok?

Artyčoky v páře mají tři jedlé části: listy, stonek a srdce.

Chcete-li sníst listy, jeden po druhém je oloupejte a zuby seškrábejte měkkou dužinu. Listy jsou chutné samy o sobě, ale opravdu nejsou kompletní bez nějaké omáčky. Klasickou volbou je rozpuštěné máslo, lahodné jsou i smetanové omáčky. Zkuste je podávat s naším dresinkem Caesar nebo tatarskou omáčkou.
Jakmile sníte listy, zůstane vám srdce artyčoku ve tvaru poháru a stonek. Oba jsou šťavnaté a chutné. Proto si je vychutnejte s olivovým olejem, mořskou solí a citronovou šťávou nebo je namáčejte v jakékoli omáčce, kterou jste podávali s listy.
Artyčoky v páře jsou skvělým předkrmem pro jarní recepty, jako jsou tyto tagliatelle s cuketou a pancettou, těstoviny s pestem nebo tyto špagety Aglio e Olio.
Artyčoky jsou skvělou přílohou. Spárujte je s chřestovou polévkou nebo jakýmkoli masem, které máte rádi.
Jednotlivé pokrmy, do kterých lze tyto bylinu přidat.
Zdroj: Befunky.com

Jak artyčoky skladovat?

Každý artyčok zabalte do papírové utěrky, aby absorbovala přebytečnou vlhkost. Poté je uložte ve vzduchotěsné nádobě do lednice. Měly by vydržet zhruba týden.

Nebo artyčoky uchovávejte v igelitovém sáčku, lehce je postříkejte vodou, a poté je vložte do mrazáku.

Použité zdroje

How to Cook Artichokes, Jessica Gavin, Jessica Garvin 08. 04. 2019
Artichoke - Uses, Side Effects, and More, WebMD
all about artichokes – cleaning, prep and cooking tutorials, Tori, Tori Avey 22. 01. 2022