Dýni si většina z nás představí jako velkou oranžovou kouli.
Nicméně tykev neboli dýně má řadu odrůd a variant, jednou z nich je i patizon.
Má specifický tvar i chuť, v kuchyni tak má pestré využití.
Co vše se z něj dá uvařit a jak si ho případně vypěstovat u vás doma?
Proč by ho měli konzumovat nejen ti, kteří se snaží zhubnout, ale i těhotné ženy?
To vše a ještě mnohem více vám o této netradiční plodině prozradí náš článek.
Co je to patizon?
I když mnoho z nás často obdivuje netradiční tvar patizonů, většinou nás na druhou stranu nenapadne, že se vlastně jedná o kultivar dýně neboli tykve obecné (Cucurbita pepo). Nicméně patizony, stejně jako například cukety, jsou skutečně jednou z jejích odrůd. První patizony, latinsky Cucurbita pepo var. patissonina, byly kdysi vyšlechtěny ve Střední Americe.
Jak patizon vypadá a chutná?
Patizon je vlastně dýně zploštělého diskovitého tvaru se zvlněnými okraji. Jeho povrch může být zvrásněný nebo hladký. I když u nás jsou nejznámější patizony bílé barvy, lze najít i varianty v barvě žluté, oranžové či zelené.
Na rozdíl od dýní se jeho semínka většinou nekonzumují. Dužina je moučnatá, pokud je správně vyzrálá, má nasládlou chuť, která je jemnější než u dýně, ale výraznější než u cukety. V porovnání s cuketou je patizon též méně vodnatý.
Co obsahuje patizon?
Patizon obsahuje jen velmi málo kalorií, neboť obsahuje velké množství vody a jen málo sacharidů. Oproti svým nejbližším botanickým příbuzným, dýni a cuketě, obsahuje více vlákniny.
Nutriční hodnoty patizonu
Syrový patizon 100 g | Syrová dýně 100 g | Syrová cuketa 100 g | |
Energie | 18 kcal | 26 kcal | 17 kcal |
Voda | 94,2 g | 91,6 g | 94,8 g |
Sacharidy | 3,84 g | 6,5 g | 3,11 g |
Bílkoviny | 1,2 g | 1 g | 1,21 g |
Tuky | 0,2 g | 0,1 g | 0,32 g |
Vláknina | 1,2 g | 0,5 g | 1 g |
Vitamíny a minerály
Tato zelenina v sobě ukrývá rovněž širokou paletu vitaminů a minerálů, včetně vitamínu C, kyseliny listové, draslíku, hořčíku či manganu.
Syrový patizon 100 g | Syrová dýně 100 g | Syrová cuketa 100 g | |
Betakaroten | 130 µg | 3100 µg | 120 µg |
Vitamín B1 | 0,07 mg | 0,05 mg | 0,045 mg |
Vitamín B2 | 0,03 mg | 0,11 mg | 0,094 mg |
Vitamín B3 | 0,6 mg | 0,6 mg | 0,451 mg |
Vitamín B5 | 0,102 mg | 0,298 mg | 0,204 mg |
Vitamín B6 | 0,109 mg | 0,061 mg | 0,163 mg |
Vitamín C | 18 mg | 9 mg | 17,9 mg |
Draslík | 182 mg | 340 mg | 261 mg |
Fosfor | 36 mg | 44 mg | 38 mg |
Hořčík | 23 mg | 12 mg | 18 mg |
Sodík | 1 mg | 1 mg | 8 mg |
Vápník | 19 mg | 21 mg | 16 mg |
Zinek | 0,29 mg | 0,32 mg | 0,32 mg |
Železo | 0,4 mg | 0,8 mg | 0,37 mg |
Proč zařadit patizony do jídelníčku?
Vzhledem ke svým nutričním hodnotám a obsahu cenných látek přináší konzumace patizonů našemu organismu řadu pozitiv.
- Kardiovaskulární onemocnění – díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsah sodíku pomáhá patizon zlepšit problémy s krevním tlakem, čímž snižuje zátěž kardiovaskulárního systému a zabraňuje vzniku krevních sraženin, infarktu a mrtvice. Kromě toho vysoký obsah vlákniny přispívá též ke snížení hladiny cholesterolu.
- Trávicí soustava – patizony obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, která má velmi pozitivní vliv na naši trávicí soustavu, především na střeva.
- Zlepšení zraku: vzhledem k obsahu betakarotenu a dalších antioxidantů zařazení patizonů do jídelníčku pomáhá snížit riziko onemocnění očí, jako je například makulární degenerace.
- Imunitní systém: vitamín C je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému. Pokud jste náchylní k chřipce nebo nachlazení, určitě stojí za to v podzimních měsících patizony více konzumovat.
- Redukce hmotnosti – patizony mají nízký obsah kalorií, ale díky tomu, že jsou plné vlákniny, velmi zasytí, čímž se pozitivně podílejí na snížení příjmu potravy, a jsou tak oblíbenou součástí redukčních diet.
- Snížení výskytu vrozených vad – do svého jídelníčku by tuto zeleninu měly zařadit též těhotné ženy, a to především v prvních měsících těhotenství. Jednou z mnoha živin obsažených v patizonech je kyselina listová. Foláty, které patří mezi vitamíny skupiny B, pomáhají zajistit správný vývoj mozku a míchy vyvíjejícího se plodu a zabraňují vzniku defektů neurální trubice.
Jak připravit patizon?
Jednou z výhod patisonů je, že se dají připravit na velmi mnoho způsobů, například dušené jako součást různých zeleninových či masových pokrmů, plněné, zapečené, grilované či smažené. Rozmanitých receptů s patizonem existuje velké množství. Kromě toho je lze také sterilovat či kvasit.
Jak oloupat patizon?
Zbavit patizon jeho slupky sice není bezpodmínečně nutné, především u mladých plodů, ale někteří lidé přesto dávají přednost jejímu oloupání. Samozřejmě platí, že čím je plod starší, tím je slupka tvrdší. Ostrý nůž je tak nezbytností.
Jak slupku odstranit rychle a snadno? Patizon nejprve omyjeme pod tekoucí vodou a následně ho rozkrojíme napůl. Z každé části pomocí nože odstraníme v horní části zbytky stopky a v dolní části zbytky květu. Následně každou polovinu opatrně nakrájíme na měsíčky či plátky, v závislosti na tom, jak chceme následně patizon zpracovat. Z menších kousků lze poté slupku i semínka snadno odstranit.
Co uvařit z patizonu?
- Patizon nakrájený na malé kousky lze často použít v rozmanitých receptech na činu nebo různé zeleninové směsi, které lze následně použít jako základ pro další pokrmy či jako zdravou přílohu.
- Pokud patizon nakrájíte na plátky, můžete ho jednoduše obalit v trojobalu a připravit z něj chutné řízky z patizonu. Čím tenčí plátky budou, čím budou řízečky křupavější. Smažený patizon lze obalit nejen v klasickém trojobalu, ale také například v pivním těstíčku.
- Strouhaný patizon může být zajímavým oživením květákových placiček, zpestřit jím lze i recepty na klasické bramboráky či karbanátky.
- Velmi oblíbený je též patizon pečený. Jak upéct patizon? Společně s další zeleninou, například s brambory, mrkví či lilkem, ho nakrájejte na kousky, okořeňte, pokapejte olejem a vložte do trouby. Takto připravené hranolky z patizonu a další zeleniny mohou být samostatnou pochoutkou i chutnou přílohou.
- Víte, jak připravit chutnou omeletu? Použijte do ní nastrouhaný patizon. Stačí ho na pánvi jemně podusit a poté přelít směsí vajec s trochou zakysané smetany a strouhanky.
- Lahůdkou je i patizon s vejci, slaninou a sýrem. V kombinaci s čerstvým pečivem či pečenými brambory budete mít rychlou a chutnou večeři či oběd.
- Kromě toho může být chutnou a zdravou večeří či svačinou též pomazánka z patizonu. Stačí nastrouhaný patizon smíchat s nastrouhaným sýrem, pomazánkovým máslem a bylinkami.
- Patizon ve spojení s další zeleninou, například rajčaty, sýrem a bylinkami lze také rozmanitými způsoby zapékat. Inspirací moou být rozmanité recepty na zapékanou cuketu.
- Možná vás překvapí, že stejně, jako se nakládají okurky, je možné naložit také patizony. Stačí je nakrájené naložit do směsi vody, soli, kopru a dalších bylinek a nechat několik dní kvasit. Takto připravené patizony jsou skvělé do salátů nebo jako součást přílohy. Kromě toho je možné patizon též zavařit.
- Pokud rádi připravujete krémové dýňové polévky, jistě vás potěší, že podobnou polévku lze velmi jednoduše připravit také z patizonu. Polévka z patizonu se často podává s krutony.
- V neposlední řadě je možné patizony také plnit podobně jako paprikové lusky. Stačí je vydlabat a naplnit například masem, sýrem, houbami či směsí další zeleniny.
Pěstování patizonu
Patizon patří do rozsáhlé čeledi tykvovitých rostlin, je tak příbuzný například i s okurkou či melounem. Samotný patizon (Cucurbita pepo, varieta patissonina) je jedním z kultivarů tykve obecné. Původně pochází z oblastí Střední Ameriky, kde se rozmanité druhy tykví pěstovaly již před více než 5000 lety. Do Evropy se dostal stejně jako brambory, rajčata či papriky během 15. století díky zámořským objevům.
Samotná rostlina patizonu se částečně podobá rostlině dýně, ale má tvar keře. V úžlabí listů se tvoří žluté květy, které připomínají květy okurek. Z nich následně vzniknou plody, které je vhodné sklízet už v létě, když ještě nejsou zcela zralé. Ideální patizon má v průměru 10-15 cm.
Jak si vypěstovat vlastní patizon?
Bohužel platí, že na pultech obchodů se s touto zeleninou příliš často nesetkáváme. Většinou lze patizon sehnat jen na farmářských trzích či ekofarmách, a tak je nejlepší si ho vlastnoručně vypěstovat na své zahradě.
Zvolte pro něj pokud možno slunné místo s propustnou půdou a dostatkem živin. Před vysetím je vhodné přidat do půdy též kompost. Na začátku dubna zasaďte semínka do květináčků či kelímků, neboť vhodnější je rostliny před vysazením do záhonu předpěstovat. Do každého kelímku vysaďte pouze jedno semínko.
Do půdy se malé sazeničky obvykle vysazují až v polovině května. Podobně jako například okurky, vyžadují i patizony pravidelnou, ale ne přílišnou zálivku. Pozor si dejte na to, aby se voda při zalévání nedostala na listy.
K nejoblíbenějším odrůdám patizonů pěstovaných na našich zahradách patří bílé odrůdy Delikates, Snowdisc F1 či Patinova, dále žlutý Sunseance F1 nebo tmavě zelená odrůda Greendisc F1.
Sklízení a skladování patizonu
Mladé patizony sklízíme již v průběhu července, kdy jejich slupka ještě není tak tvrdá. S přibývajícím časem plody zrají a slupka tvrdne, nicméně sklízet je lze i během podzimu. Starší plody je nutné uříznout, mladé je možné „ukroutit“. Pokud chcete patizony skladovat přes zimu, podobně jako dýně vyžadují suché a chladné místo.