V poslední době se s takzvanými super potravinami roztrhl pytel. Ale POZOR kadeřávek mezi ně rozhodně patří!
Přečtěte si proč je tak skvělý, do jakých receptů ho přidat, jak s ním vařit a dokonce jak si ho vypěstovat i u vás na zahradě.
Opravdu se jedná o potravinu, která vám toho může spoustu nabídnout, tak neváhejte a přidejte ho do vašeho jídelníčku ještě dnes!
Co je to kadeřávek?
Kapusta kadeřavá neboli kadeřávek, je bylina, ze které se především sklízejí mladé listy a stonky. Patří mezi příbuzné kapusty, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek se pěstuje v několika odrůdách především pro své hustě zvlněné a nakadeřené listy.
Jeho kudrnaté silné listy, které lze uvařit nebo je použít do salátů, či restovat. Můžete jí přidat do polévek nebo použít k plnění vepřového masa. Pokud dáváte přednost jemné chuti, můžete ji nejprve blanšírovat, než budete pokračovat v její úpravě.
Zdravotní benefity kadeřávku
Má nejvyšší obsah živin na planetě
Je to brukvovitá zelenina, jako je zelí, brokolice, květák a růžičková kapusta.
Nutriční hodnoty kadeřávku (na 70 g)
Kalorie | Sacharidy | Vláknina | Bílkovina |
33 kcal | 6 g | 2 g | 3 g |
Obsah minerálů a vitamínů doporučeného denního příjmu (na 70 g)
Vitamin A | Vitamin K | Vitamin C | Vitamin B6 | Vitamin B1 (thiamin) | Vitamin B2 (riboflavin) | Vitamin B3 (niacin) |
206 % | 684 % | 134 % | 9 % | 3 % | 3 % | 3 % |
Mangan | Vápník | Měď | Draslík | Hořčík | Železo | Fosfor |
26 % | 9 % | 10 % | 9 % | 6 % | 3 % | 3 % |
Velký obsah antioxidantů
Stejně jako jiná listová zelenina, má velmi vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají v boji proti poškození buněk volnými radikály. Tyto látky chrání před onemocněním srdce, snižují krevní tlak, jsou protizánětlivé, antivirové, antidepresivní a protirakovinné.
Je výborným zdrojem vitamínu C
Vitamin C je důležitý ve vodě rozpustný antioxidant, který plní mnoho životně důležitých funkcí v buňkách těla. Například je nezbytný pro syntézu kolagenu, nejhojnějšího strukturálního proteinu v těle.
Kapusta může pomoci snížit hladinu cholesterolu
Kapusta ve skutečnosti obsahuje prvky, které mohou snížit hladinu cholesterolu. To může časem vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Kapusta je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu K
Vitamin K je naprosto zásadní pro srážení krve a vázání vápníku, což napomáhá předcházet srdečním onemocněním a osteoporóze.
Kapusta je dobrým zdrojem minerálů, kterých většina lidí nemá dostatek
Kapusta má vysoký obsah minerálů, z nichž některých má mnoho lidí nedostatek. Je to dobrý zdroj vápníku, živiny, která je velmi důležitá pro zdraví kostí a hraje roli ve všech druzích buněčných funkcí.
Je to také dobrý zdroj hořčíku, důležitého minerálu, který být ochranou proti cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním.
Kale také obsahuje dost draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak.
Kapusta by vám měla pomoci zhubnout
Kapusta má několik vlastností, které z ní dělají jídlo vhodné do diet. Má velmi nízký obsah kalorií na velké množství, které poskytuje pocit sytosti.
Srovnání výživových hodnot ve vybrané zelenině (na 100 g)
Druh sýru | Kalorie | Vitamín A | Vitamín C |
Kadeřávek | 205 kJ | 294 mg | 120 mg |
Mrkev | 148 kJ | 3 mg | 10 g |
Květák | 100,4 kJ | 0 mg | 48,2 g |
Kedluben | 113 kJ | 10,6 g | 62 g |
Zelí | 100,4 kJ | 29,4 mg | 36,6 g |
Jak na pěstování kadeřávku?
Kapusta obecně, je běžně známá jako plodina, která je nejvhodnější pro pěstování na jaře a na podzim. Kdy se ale sází kadeřávek? Kapusta kadeřavá je odolná a dokáže se přizpůsobit i teplejšímu prostředí, proto se období pro výsadbu může lehce odlišovat.
Před výsadbou
- Kadeřávek preferuje úrodnou, dobře odvodněnou půdu, která je neustále vlhká.
Výsadba
- Sazeničky sázejte od časného jara do přibližně 10 týdnů před očekávaným prvním podzimním mrazem.
- Zasejte 2–3 semena každých 20 – 30 cm, 1 cm hluboko, do řádků vzdálených 30–90 cm.
- Pokud přesazujete, vysévejte v rozmezí 4-6 týdnů před posledním mrazem.
- Pro dosažení nejlepších výsledků udržujte půdu vlhkou a pravidelně je zalévejte, listy tak zůstanou křupavé a sladké.
- Semena značnou klíčit při 18 stupních Celsia.
Sklízení
- Kapustu lze pěstovat do plné velikosti nebo sklízet, když jsou listy malé a měkké.
- Kapusta je připravena ke sklizni, když její listy dosahují velikosti vaší ruky, to obvykle trvá až 95 dní, než je kapusta připravená.
- Když listy mají správnou velikost, jednotlivé listy sklízejte, je stříháním.
Mulčujte kolem rostlin, abyste zabránili ulpívání nečistot na listech kapusty a případné hnilobě.
Na co se používá kadeřávek?
Dušený kadeřávek – přidejte ho k těstovinám, do frittaty, navršte ho na pizzu nebo si připravte tyto smažené karbanátky |
Kapustové pesto – přidejte ho k těstovinám, do polévky, natřete na sendvič, nalijte na pizzu |
Salát ze smaženého kadeřávku s mrkvovo-zázvorovým dresinkem – do receptu přidejte pečenou cizrnu a pražená semínka, různé druhy kořenové zeleniny a vše spojte mrkvovo-zázvorový dresinkem |
Kapustový quinoa salát – doplňte ho vařenou quinoou, křupavou cizrnou, restovanou zeleninou a kyselým zelím a vše zalijte kapustovým pestem |
Těstoviny Aglio e Olio s kadeřávkem – do našich recepů na aglio olio předejte dušené kapustové listy |
Těstoviny ze sušených rajčat s kapustou – orestujte zeleninu, uvařte těstoviny a vše promíchejte s nastrouhaným sýrem pecorino |
Dýňové špagety s cizrnou a kadeřávkem – sušená rajčata, cizrna a kapusta promění pečenou dýni na chutné hlavní jídlo nebo ho přidejte do receptů na rizoto s dýní |
Kokosovo – kadeřávková polévka se sladkými bramborami – limetková kůra, citronová tráva, zázvor a koriandr dodávají bohatému kokosovému vývaru aromatickou chuť |
Smoothie z kadeřávku – smíchejte zelený čaj Matcha zázvor, broskve a kapustu, pro vegany a vyznavače zdravého životního stylu bude skvělý tento recept na hot dog ze šmakouna s kadeřávkem |
Čím lze kadeřávek nahradit?
- Jiný typ kapusty, jako je toskánská kapusta
- Listy brukve zelené – jejich vaření trvá déle
- Zelený mangold – doba vaření je přibližně stejná
- Listy brukve sítinovité – peprnější chuť
- Listy špenátu – vaří se velmi rychle, jemnější chuť