Pokud jste ještě neslyšeli o metodě vaření en Papillote, tak je nejvyšší čas to nepravit!
Jedná se o velmi jednoduchou metodu přípravy pokrmů, která z obyčejných surovin vykouzlí něco tak lahodného a hlavně zdravého, že vám zůstane rozum stát!
Přečtěte si tento článek a zjistěte jak v 7 krocích si tuto dobrotu připravit, z jakých surovin vám bude nejvíce chutnat a proč takto začít vařit.
Co znamená en Papillote?
En papillote, francouzsky „v papíře“, odkazuje na techniku vaření, která využívá nahromaděnou páru uvnitř složeného kusu pergamenového papíru (nebo hliníkové fólie), která lehce vaří jednodušší bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky nebo zeleninu.
Takto připravené porce masa podáváme na pergamenovém papíře, který jsme pouze rozbalili. Tento způsob přípravy masa patří k těm šetrnějším a zdravějším.
I když sám název přípravy masa pochází z francouzštiny, maso se v pergamenu nebo spíše v alobalu vaří a dusí i v jiných kuchyních než jen v té francouzské. Známá je například řecká úprava jehněčího masa „kjebach sto charti“ s majoránkou, máslem a kapkou citronu.
Jaká jídla se typicky vaří en Papillote?
Ryby: jemné rybí filety jsou ideálními kandidáty na vaření v papíře, protože se mohou při pečení nebo opékání tak snadno převařit. Zatímco bílé ryby jako treska, halibut, krevety nebo tilapie se běžně připravují v papíře, můžete tento způsob vaření použít také k přípravě masitějších ryb, jako je platýs a losos.
Kuřecí prsa: tence nakrájená kuřecí prsa jsou dalším dobrým typem masa pro vaření en Papillote. Kuřecí prsa před vařením marinujte pro extra zvýraznění chuti.
Zelenina: je obzvláště dobrá en Papillote, protože pára zvýrazní její chuť, aniž by ji změnila na kaši. Vyzkoušejte tento způsob vaření s cuketou, chřestem, hráškem nebo houbami.
Bylinky: bylinky a koření závisí na receptuře a požadované chuti hotového pokrmu. Cibule, česnek, kopr, fenykl, zázvor, tymián, šalvěj, rozmarýn, citronová kůra, pomerančová kůra, estragon, oregano nebo pažitka atd.
Tekutiny: jako je víno, citronová šťáva nebo vývar. Může se přidat trocha oleje, zejména takového, který dodává chuť, jako je sezamový olej
7 kroků jak vařit metodou en Papillote
Nejprve si nařežte pergamenový papír do tvaru velkého srdce. Přeložte pergamenový papír na polovinu podélně. Polovina srdce by měla být dostatečně velká, aby obsáhla všechny a zbyl prostor kolem okrajů.
Připravte si maso. Suroviny připravíme jako obvykle: Dochutíme solí, pepřem a potřeme tenkou vrstvou olivového oleje nebo másla.
Dále vytvořte úhlednou věž z ingrediencí na jedné polovině pergamenového srdce. Položte rybu na několik listů salátu nebo na lůžko ze zeleniny. Kuřecí prsa mohou být položeny na husté smetanové omáčce. Jakákoli zelenina, ozdoby nebo koření by měly být poslední ingrediencí, kterou umístíte na svou věž. (Například vrstva plátků citronu, na tenké plátky nakrájený zázvor nebo fenykl, rozpůlená cherry rajčata, žampiony nebo celé koření.)
Přidejte tekutinu. Maso a zelenina při vaření uvolní vodu a vytvoří páru, ale pár tekutin navíc doplní chuť, kterou jste si vytvořili. Zůstaňte u jednoduchosti s citronovou šťávou nebo střikem bílého vína, nebo trochou kokosového mléka. Pokapejte extra panenským olivovým olejem a ještě jednou okořeňte.
Nyní je čas balíček zabalit. Pokud používáte hliníkovou fólii, jednoduše ji zmačkejte nebo přehněte, aby se utěsnila. Papír těsně přeložte po stranách srdce a konce otočte, aby se pergamen utěsnil.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vložte pergamenové balíčky nebo alobalové balíčky na plech. Rybí filety se uvaří za pouhých 10 minut a jedno kuřecí prso by mělo trvat asi 20 minut. Pokud je vaší hlavní ingrediencí zelenina, bude se čas a teplota lišit v závislosti na tom, co jste si vybrali.
Nakonec balíčky opatrně otevřete, aby nedošlo k vyprsknutí tekutin, a vychutnejte si jídlo přímo z balíčku.
Recepty en Papillote
Ryby en Papillote – jakákoli bílá ryba bude ideální a citronovým a bylinkovým máslem, které se rozpustí v omáčku |
Krevety a nudle Bok Choy en Papillote |
Pečený sezamovo-zázvorový losos en Papillote |
Zázvorovo-mangové kuře en Papillote |
Cuketové nudle s mořskými plody en Papillote (připravte si cuketové špagety podle našeho receptu) |
Citronový losos s bramborami a koprovým jogurtem en papillote |
Jarní zelenina en Papilotte |
Citronovo-česnekové kuře en Papillote |
Co servírovat s pokrmy en Papillote?
Zelenina – přidejte do svého jídla ještě více zeleniny jako je cuketa s parmazánem.
Rýže – udělejte své jídlo sytější tím, že budete podávat ryby na lůžku s citronovou rýží, krémovým veganským rizotem s chřestem a quinoou nebo vařenou hnědou rýží. Vyzkoušejte i tyto recepty na smaženou rýži.
Salát – brokolicový quinoa salát se smetanovým citronovým dresinkem by byl lahodnou, svěží přílohou. Nebo vyzkoušejte jeden z těchto cuketových svěžích salátků.
Proč vařit metodou en Papillote?
Pečení v papíru je rychlý, snadný a levný způsob, jak připravit působivé a chutné jídlo. Protože se jedná o vaření v páře, potřebujete méně tuku, abyste dosáhli požadované chutě a skončili s lahodným, méně kalorickým dušeným jídlem.