Příprava: 30 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 10
Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 10
Ingredience
Na těsto:
- 110 g polohrubé mouky
- 120 g másla nebo Hery
- 200 g mletého máku
- 3 lžíce studené vody
- 160 g cukru krystal
- 1 kypřící prášek
- 6 vajec
Na krém:
- 250 g másla
- 200 g cukru moučka
- 2 kelímky zakysané smetany 15%
Na potření:
- višňová nebo rybízová marmeláda
- dle chuti broskvový kompot
Postup receptu
- Nejprve si připravíme sníh
- Vyšleháme 6 bílků se 3 lžícemi studené vody, a potom zašleháme polovinu cukru z celkové dávky
- Změklé máslo nebo Heru utřeme se zbylým cukrem, žloutky a opatrně přidáme ušlehaný sníh
- Do tohoto základu zapracujeme mouku promíchanou s mákem a kypřícím práškem
- Těsto vylijeme na vymazaný plech a vysypaný moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut
- Upečené těsto necháme zchladnout a mezitím si připravíme krém
- Vyšleháme 250 g másla s 200 g moučkového cukru a zakysanými smetanami o obsahu 180 g
- Upečené vychladlé těsto potřeme višňovou nebo rybízovou marmeládou a poklademe těsně vedle sebe plátky nakrájených broskví z kompotu
- Povrch makových řezů potřeme krémem a dáme vychladit
- Řezy můžeme z polovičního množství všech surovin upéct i v dortové formě