Příprava: 30 minut
Vaření: 60 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 60 dkg hrubé mouky
- 1 vejce
- 2,5 -3 dl vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru.
Postup receptu
- Nejdříve připravíme kvásek: do hrnku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, asi 1 lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka
- Kvásek necháme vzejít do dvojnásobku objemu, pak jej nalijeme do zbytku mouky, ve které jsme promíchali sůl a přidáme vejce a zbytek vlažného mléka
- Těsto důkladně propracujeme, až je hladké, lesklé a na dotyk se nelepí
- Můžeme si pomoci DP, robotem nebo ručním hnětačem
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je kynout 45-60 minut
- Vyklopíme je na vál, rozdělíme na jednotlivé kousky a plníme švestkami
- Nejlepší je dělit na 24 kusů
- Necháme je na vále zakryté utěrkou ještě kynout asi 10 minut po každé straně
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 12 minut a v polovině varu je lopatkou nebo vařečkou obrátíme
- Ihned po vyjmutí je propícháme vidličkou nebo trochu natrhneme, aby z nich vyšla pára
- Sypeme je cukrem a dalším posypem podle chuti a poléváme rozpuštěným máslem nebo oslazeným jogurtem