Příprava: 20 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 25 dkg hladké mouky
- 12,5 dkg tuku
- 4 lžíce vody
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 70 dkg třešní
- 5 dkg pískového cukru
- trochu vody
- 1 lžíce Solamylu
- 1 lžíce másla (nebo tuku)
Postup receptu
- Z prosáté mouky, změklého tuku a vody zpracujeme tužší, ale vláčné těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout
- Třešně vypeckujeme a s cukrem a malým množstvím vody je povaříme, podobně jako kompot
- Šťávu slijeme do kastrolku a třešně necháme na cedníku okapat
- Slitou šťávu smícháme se Solamylem a krátce povaříme, až zhoustne
- Přidáme máslo nebo tuk a odstavíme
- Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do tukem vymazané kulaté koláčové formy a na těsto rozložíme okapané třešně, které zalijeme zahuštěnou šťávou
- Zakryjeme vyválenou zbylou třetinou těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a upečeme