Výborné recepty na domácí majonézu, které si hravě připravíte sami. Inspirujte se!

Majonéza má spoustu různých využití.

Na trhu sice existuje dostatečných výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili.

Proto jsme si pro vás připravili 8 úžasných receptů na domácí majonézu.

Máme pro vás tradiční varianty, ale i zdravější avokádovou či gurmánskou japonskou.

Užijte si je!

Možná se vám budou hodit naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Tipy a rady na přípravu té nejlepší domácí majonézy

  • Nejlepší oleje na výrobu domácí majonézy jsou řepkový, kukuřičný či arašídový. Extra panenský olivový olej má příliš silnou chuť a majonéza nebude dobře držet pohromadě. Nerafinované oleje obsahují monoglyceridy, které povedou k tomu, že se majonéza bude oddělovat.
  • Obecně platí, že poměr je 1 žloutek na 1/2 až 1 šálek oleje plus 1 lžíce kyseliny na šálek majonézy. Pokud místo citronové šťávy používáte ocet, ujistěte se, že je to kvalitní ocet, nejlépe bílý vinný ocet. To dodá majonéze jemnější chuť.
  • Na zředění příliš husté majonézy lze použít smetanu ke šlehání, zahuštěné neslazené mléko nebo horkou vodu.
  • Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, takže si naplánujte, že vejce vyndáte alespoň třicet minut předtím, než je budete potřebovat.
  • Pro bohatší majonézu je lepší použít pouze žloutky než celé vejce.
  • Sraženou majonézu spravíte tak, že zvlášť vyšleháte jeden žloutek. Za stálého šlehání přidávejte jednu kapku do sražené majonézy, dokud nebude majonéza opět hladká. Nebo pomalu zakápněte asi 1 lžící vroucí vody. Přidejte pouze tolik, aby se majonéza znovu emulgovala.
  • Chuť majonézy z obchodu rozjasníte přidáním dobrého vinného octa či citronové nebo limetkové šťávy.
  • Při použití majonézy jako pojiva, například v salátu, zkuste snížit obsah kalorií použitím poloviny majonézy a poloviny bílého jogurtu.
  • K dochucení majonézy lze přidat různé bylinky, koření nebo dochucovadla. Nasekejte své oblíbené čerstvé bylinky a přidejte do majonézy. Nechte asi hodinu uležet v lednici, aby se chutě propojily.
  • Vyzkoušejte jakoukoli zelenou bylinku, česnek, cibuli, chilli prášek, kari, křen, citrusovou kůru, pesto, chutney, hořčici, sušená rajčata, sardelovou pastu nebo dokonce rozdrobený sýr s modrou plísní.​

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.