Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 l vývaru (i z masoxu)
- 4 větší cibule
- kousek mrkve
- kousek celeru
- 10 dkg strouhaného sýra
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 1/4 l mléka
- sůl
- pepř
Postup receptu
- Vývar uvedeme do varu a přidáme do něj nakrájenou cibuli a zeleninu nastrouhanou na hrubší nudličky
- Vše uvaříme téměř doměkka
- Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou trochu zředíme studenou vodou a vlijeme ji do polévky provařit
- Polévku s jíškou vaříme alespoň 10–15 minut, aby se vytratila z jíšky moučná chuť
- Ke konci vlijeme do vařící polévky mléko s rozšlehaným vejcem, vsypeme nastrouhaný sýr a odstavíme
- Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky nebo chleba