Příprava: 15 minut
Vaření: 120 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 135 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 cibule
- 25 dkg rajského protlaku
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 1,5 l hovězího vývaru (i z kostky)
- sůl
- kousek celé skořice nebo 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 hřebíček
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- špetka tymiánu
- cukr
- ocet.
Jíška
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky.
Postup receptu
- Ve větším kastrolu orestujeme na tuku nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme všechno koření, které také zasmahneme
- Pak teprve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji a přidáme 2 rovné lžíce krystalového cukru, který necháme zkaramelizovat
- Nakonec přidáme rajský protlak a ten restujeme za stálého míchání asi 10 minut, až je tmavě červený
- Omáčku pak bude mít pěknou barvu
- Zalijeme vývarem a krátce povaříme
- Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a 20 minut mírným varem prováříme za občasného zamíchání
- Omáčku přecedíme a dochutíme podle potřeby solí a cukrem, případně i octem
- Do omáčky vložíme maso a necháme ho prohřát
- Pokud vaříme omáčku s plněnými paprikami, vkládáme je do omáčky současně s vývarem
- Stejně postupujeme i s masem, ale dobu varu musíme přiměřeně prodloužit
- Příloha: knedlíky, těstoviny, rýže
- Pozn: Omáčka se zdá pracná, ale takhle by se skutečně měla vařit, aby byla jako od babičky