Příprava: 25 minut
Vaření: 50 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 kg sépií
- 6 velkých oloupaných rajských jablíček
- 3 stroužky oloupaného česneku
- 1 větší cibule
- 1 svazek ploché petržele
- 1 dl bílého suchého vína
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup receptu
- Odstraňte hlavy sépií, vyčistěte je, odstraňte tuhé chrupavkovité části a nařežte na větší kousky a omyjte
- Bude lépe, když budete dále pracovat v rukavicích, neboť potřísnění sepiovou barvou se složitě odstraňuje
- Tělo sépie opatrně v místě sepiové kosti rozřízněte
- Vyjměte sépiovou kost a opatrně nožem dořízněte tělo, vyjměte kapsu se sépiovou černí a odstraňte vnitřnosti
- Omyjte je a těla nařežte na kousky velikosti fritů
- Sépiovou čerň uchovejte pro další použití, třeba na fantastické italské rizoto, anebo ji použijete do daného jídla
- Do většího rendlíku dáme 3–4 lžíce olivového oleje, osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a následně sépii
- Orestujte cca 5 minut, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, poduste 5 minut, a pak přidejte víno, osolte, opepřete, vložte papričku a duste cca 30 minut pod pokličkou za občasného míchání
- Přidejte pak nasekanou petrželku, zamíchejte a duste 5 minut
- Podáváme s rýži, vhodné jsou však i těstoviny