Lepené nebo plněné cukroví je prostě klasika!
Pokud nechcete zůstávat u klasického (a pojďme si říct na rovinu, nudného) máslového krému, nemusíte.
Připravit se dají i jiné recepty na vánoční krémy do cukroví.
Zkuste ty naše!
Naše recepty
Proč pečeme vánoční cukroví?
Stejně jako mnoho vánočních tradic má pečení vánočního cukroví své kořeny až u rituálů slunovratu z dávných věků.
V 10. a 11. století se svátky zimního slunovratu skutečně slavily po celém světě od Norska po Afriku, Irsko a dokonce až po Indii.
Většina starověkých rituálů, se točila kolem jídla – shromažďování, třídění, skladování a dokonce i hodování, protože zima byla považována za období hladu.
Lidé se tedy shromáždili, aby připravili své spíže na zimu a podělili se s komunitou o plody poslední sklizně.
S příchodem průzkumných a obchodních cest mezi východem a západem se koření a ovoce dostaly do evropských kuchyní a domů. Na kuchyňský stůl se dostal muškátový oříšek, skořice, černý pepř a ovoce jako meruňky a datle.
Dezerty ochucené těmito novými ingrediencemi začínají být oblíbené a dodávají dezertnímu tácku sladkost a texturu. Ale jen o nejdůležitějších svátcích si rodiny mohly dovolit takové dobroty, což bylo mnohdy jen na Vánoce.
V dobách, kdy většina rodin na tom nebyla tak dobře, lidé začali vyrábět cukroví a sladkosti jako způsob, jak obdarovávat své nejbližší během Vánoc. Protože za starých časů dávat dárky neznamenalo jít ven a kupovat věci jako dnes. Ve skutečnosti byly většinou dary sladkosti nebo ručně vyráběné výrobky.
Cukroví bylo vyrobeno ve velkém množství a uloženo jako způsob, jak sdílet ducha Vánoc se všemi, kteří rodinu navštívili.
Přestože tradice pečení cukroví ušlo od středověku dlouhou cestu, některé věci se nezměnily. Mnohé vánoční cukroví je stále silně kořeněné. Tradiční vánoční příchutě jako skořice, muškátový oříšek a zázvor se stále používají stejně jako před lety.