Připravte si ty nejchutnější recepty na pizzu, které zvládne každý.
Jste začátečník, pokročilý kuchař, vegetarián nebo milovník masa?
Inspirujte se uvedenými jídly, které vyhovují opravdu všem!
Naše recepty
Obecně o přípravě domácího pizza těsta
Základním těstem na pizzu je jednoduché kynuté těsto. K jeho přípravě se používá hladká nebo polohrubá mouka, do které se přidává trocha oleje, sůl, droždí a mléko. Místo mléka je možné použít vodu nebo podmáslí, kefír, a dokonce i pivo.
Samozřejmě je možné použít i jiná těsta na pizzu bez kynutí. Jedná se například o těsto s přídavkem brambor, chlebové těsto nebo těsto z celozrnné mouky. Dále pak jogurtové, tvarohové nebo křehké těsto s přídavkem kypřícího prášku. Rychlá je příprava pizzy z koupeného listového těsta.
Tvarování pizzy
Tradičním a obvyklým tvarem pizzy je tvar kulatý. Pro tento účel slouží celá řada forem různých velikostí. Pro větší počet strávníků, nebo pro větší jedlíky, je jednodušší připravit recept na pizzu na plech.
Pokud nemáte formu na pizzu, kulatý tvar upečte v dortové formě. Kromě toho si můžete připravit také malé pizzy, a to nejrůznějších velikostí, které z těsta vykrojíte pomocí skleničky nebo pokličky na hrnec.
Náplně do pizzy
Vyválené a vytvarované těsto se nejčastěji potírá kečupem, passatou, rajským protlakem nebo smetanovým základem viz recept výše. Pro větší pikantnost můžete použít ostrý kečup nebo jej ochutit chilli kořením či prolisovaným česnekem. Pak už stačí přidat, různě kombinovanou, náplň.
Ta se může skládat z rajčat, nakrájených na kolečka, nakrájené cibule, proužků paprik, jemných koleček cukety, plátků šunky, salámu nebo, nadrobno nakrájené, uzeniny, různých náplní z masa či ryb, mírně podušených hub, na kolečka nakrájených vařených vajec, krabích tyčinek, sardinek a dalších přísad, které máte rádi a máte je momentálně k dispozici.
Chcete-li hodně ostrou pizzu, doplnit ji můžete feferonkami nebo olivami. Navrch pokrmu jsou obvykle pokládány plátky sýra (sýr můžete také nastrouhat). Na závěr bývá celé jídlo okořeněno a doplněno bazalkou, oreganem nebo jinou oblíbenou bylinkou.
Náplň na pizzu si také můžete rozčlenit do dvou nebo více chutí a to tak, že si kouskem těsta vymezíte výseče a náplně střídáte.
Využijte této inspirace a připravte si doma takový recept na pizzu, který bude přesně podle vašeho gusta. Dobrou chuť!