Máte rádi aromatické laskominy?
Načerpejte inspiraci z našich receptů na anýzové cukroví!
Má nejen krásnou vůni, ale též nezaměnitelnou chuť.
V neposlední řadě příznivě působí na trávení, což může v době vánočních svátků také přijít vhod.
Kterou variantu si oblíbíte nejvíce?
Naše recepty
Anýz a kuchyně
Anýz je považován za jedno z nejdéle známých koření. Pochází pravděpodobně z Egypta a za jeho velké rozšíření vděčíme starým Římanům. Ti ho používali zejména k dochucování rozmanitých druhů masa a zeleniny. Svou nasládlou chutí se podobá lékořici a z tohoto důvodů se též přidával do nejrůznějších cukrovinek.
Již od starověku se využívaly rovněž léčivé účinky anýzu, především v souvislosti s dýchacími potížemi. Od středověku jsou známé pozitivní účinky anýzu na trávicí soustavu. Při velkých středověkých hostinách se pro zlepšení trávení podávala anýzová semínka obalovaná v cukru. Kromě receptů na anýzové cukroví ho lze přidávat také do nejrůznějších sušenek, pečiva či krémů. V neposlední řadě ho najdeme také v alkoholických nápojích.