Příprava: 90 minut
Vaření: 10 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 100 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 hrnky hrubé mouky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce pískového cukru
- 1 vejce
- sůl
- ovoce
Postup receptu
- Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek
- K osolené mouce přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce
- Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto
- Necháme je kynout na teplém místě asi hodinu
- Pak pomoučenou lžící vykrajujeme kousky těsta, dlaní je na pomoučeném vále roztlačíme na placičky a plníme ovocem
- Dobře je zabalíme a vytvarujeme knedlíky
- Na vále je necháme ještě asi 10 minut dokynout, můžeme je i obrátit
- Vykynuté vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme nejdříve přikryté pokličkou asi 5 minut (podle velikosti), pak je obrátíme a vaříme odkryté dalších 3-5 minut
- Uvařené vyjmeme a propícháme, nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára
- Knedlíky podáváme teplé a posypané podle chuti – mákem, skořicovým cukrem, tvarohem, perníkem nebo osmaženou strouhankou
- Také cukrujeme a poléváme máslem, smetanou, zředěným a ochuceným tvarohem jogurtem, řídkou zavařeninou nebo sladkou omáčkou