Příprava: 60 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg obraného uvařeného masa z hlavy
- 30-40 dkg vepřových jater
- 1/2 hrnku vývaru z masa
- 5 žemlí
- 2-3 stroužky česneku
- 1 cibule
- muškátový květ
- majoránka
- zázvor
- pepř
- sůl
- střívka
- špejle.
Postup receptu
- Uvařené maso nadrobno rozsekáme a umeleme
- Syrová játra a namočené vymačkané žemle umeleme a na vále promícháme se zázvorem, majoránkou, pepřem, muškátovým květem a česnekem utřeným se solí
- Je-li prejt příliš hustý, rozředíme jej vývarem z masa
- Střívka nakrájíme na kousky dlouhé asi 20 cm a na jedné straně je uzavřeme špejlí
- Do čtyř pětin je naplníme prejtem a uzavřeme špejlí i z druhé strany
- Jaternice dáme do vlahého vývaru z masa a přikryté je zvolna vaříme půl hodiny
- Uvařené jaternice opláchneme studenou vodou a necháme je na prkénku vychladnout
- Prejt můžeme také upéci ve vymazaném pekáčku v troubě a podávat s kysaným zelím a vařenými brambory