Příprava: 140 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 160 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 28 dkg hladké mouky
- asi 1 dl kefíru nebo bílého jogurtu
- 18 dkg tuku
- 1 lžička prášku do pečiva
- moučkový cukr na posypání
Maková náplň s povidly:
- 10 dkg máku
- asi 4 lžíce mléka
- 3–4 lžíce švestkových povidel
- mletá skořice
- rum
- citron
Postup receptu
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, kefír, acidofilní mléko nebo bílý jogurt, a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu nejméně 2 hodiny odpočinout
- Pak ho vyválíme na plát, pokrájíme na trojúhelníky, na širší část klademe trochu náplně a stočíme do tvaru rohlíčků
- Přeneseme je na plech a v předehřáté troubě upečeme
- Ještě horké poprášíme cukrem
- Náplň: umletý mák přelijeme vroucím mlékem a doplníme povidly, skořicí, rumem a šťávou a kůrou z citronu a vše dobře promícháme