Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Mám pro vás inspiraci na buchtu, která je stará snad jako Česko samo!
Nevíte jaká je nejlepší bábovka?
Pojďme se podívat na 8 nejlepších receptů!
Naše recepty
Jiný kraj – jiný recept na bábovky
Bábovka se peče z těst:
- kynutých
- třených
- piškotových
Pokud zůstaneme v Čechách a na Moravě, tak zjistíme, že receptů na bábovku je nepřeberně – od desítky let starých klasických z většího počtu vajec, másla a cukru až po dnešní odlehčené bábovky, kde tuk je nahrazován tvarohem nebo jogurtem, snižuje se objem použitého cukru a přidává se ovoce nebo jiné ingredience.
Mouku používáme:
- polohrubou
- polohrubou a hladkou
- část mouky můžeme nahradit solamylem
- část nahrazená pudinkovým práškem
I když je občas v receptu popsána příprava z celých vajec, vždy je lepší utřít zvlášť žloutky s cukrem a tukem, přidat mléko nebo jinou tekutinu a z bílků ušlehat sníh, který se až nakonec střídavě spolu s moukou, kterou jsme prosili s kypřícím práškem, přidává lehkým obracením do těsta, abychom nenarušili strukturu získanou šleháním.
Ještě před sněhem přidáváme vybrané ingredience: ořechy, rozinky, ovoce, vynikající je kakaová bábovka s nastrouhanou nebo nalámanou čokoládou.
Pečeme při 180°C asi 40 minut až 1 hodinu – to závisí na velikosti formy.
Zda je bábovka dostatečně propečená zjistíme tak, že vpíchneme u středu dřevěnou špejli, Pokud je špejle suchá, je bábovka upečená, zůstává-li na ní ještě trochu těsta, pečeme dále.
Jestliže je bábovka svrchu již příliš tmavá, zakryjeme povrch alobalem. Upečenou bábovku vyklopíme nejlépe na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla.
Upečenou bábovku můžeme potřít polevou:
- citronovou
- pomerančovou
- rumovou
- kakaovou
- čokoládovou
K bábovce se hodí teplý nápoj, jako třeba kakao. Pokud však máte více času, zkuste si udělat jeden z mléčných koktejlů, o kterých také píšeme na webu.
Nebo třeba již zmíněné kafíčko. Mrkněte, jak se připravuje v kávovarech Siemens.
Povedlo se? A která bábovka je vašemu srdci nejbližší? Napište nám do komentářů.