Milujete maso? Pak není třeba pečený bůček nijak zvlášť představovat.
Je to cenově snadno dostupná lahůdka, která se rozplývá na jazyku.
Ani příprava není náročná. Investujte do ní svůj čas a budete odměněni neodolatelnou chutí.
Zkuste podle našich receptů i trochu tradiční i zahraniční inspirace!
Naše recepty
Nemáte v kuchyni prostor pro klasickou troubu? Pak by se vám mohl líbit článek o elektrických stolních troubách, kde se kromě jejich testování dozvíte i další přínosné informace.
Jak nejlépe upéct vepřový bok?
U bůčku, víc než kde jinde, platí, že kolik času investujete do jeho přípravy, tak skvělá bude výsledná chuť.
Vše začíná už v obchodě – vybírejte maso, které je čerstvé. Nejlépe to poznáte podle barvy tuku – měl by být krémově bílý. Pozor na zažloutlý nebo našedlý tuk, od toho raději ruce pryč. Maso by samozřejmě nemělo nijak zapáchat.
Ideální poměr tuku k masu je 50:50.
Bůček pochází z boku vepřového břicha, má velmi vysoký obsah tuku, což masu dává hodně chuti.
Marinovat by se měl co nejdéle, začněte s vařením už den předem a nechte bůček v lázni oleje a koření přes noc, hodina je opravdu minimum.
Tradičně se při jeho přípravě využívá pomalého pečení – tuk se pozvolna vyškvařuje, chuť prostupuje masem, které je pak krásně vláčné, vlhké a jemné. Doslova se rozpouští na jazyku.
Bok se dá samozřejmě i grilovat nebo smažit, jen nebude tak měkký jako při pomalém pečení. Pro tyhle způsoby rychlé úpravy je lepší mít maso nakrájené na proužky nebo kostky.