Lahodný kmínový chléb domácí výroby

Lahodný kmínový chléb domácí výroby
Příprava: 70 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8

Ingredience

Na 1 šišku:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 2,5 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 3 dl vody
  • hladká mouka na plech
  • sůl a trochu oleje do vody k potírání

Postup receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme troškou vlažné vody a promícháme s trochou mouky
  2. Když kvásek vzejde, přidáme kmín, sůl, ocet a pomocí vlažné vody těsto zaděláme
  3. Důkladně prohnětené těsto poprášíme moukou a v teple pod utěrkou necháme hodinu kynout
  4. Z vykynutého těsta utvoříme šišku, položíme ji na pomoučený plech a necháme pod utěrkou dokynout
  5. Z plechu odstraníme přebytečnou mouku a chléb po celém povrchu svlažíme vlažnou, mírně osolenou vodou
  6. Vložíme do dobře předehřáté trouby a zapečeme
  7. Potom teplotu snížíme a pečeme
  8. Během pečení chléb ještě nejméně dvakrát potíráme slanou vodou
  9. Když je chléb propečený (zkusíme špejlí), vyjmeme jej z trouby a zvolna necháme vychladnout

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.