Příprava: 70 minut
Vaření: 50 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
Na 1 šišku:
- 50 dkg hladké mouky
- 2,5 dkg droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžíce octa
- 3 dl vody
- hladká mouka na plech
- sůl a trochu oleje do vody k potírání
Postup receptu
- Mouku prosejeme do mísy, uprostřed do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme troškou vlažné vody a promícháme s trochou mouky
- Když kvásek vzejde, přidáme kmín, sůl, ocet a pomocí vlažné vody těsto zaděláme
- Důkladně prohnětené těsto poprášíme moukou a v teple pod utěrkou necháme hodinu kynout
- Z vykynutého těsta utvoříme šišku, položíme ji na pomoučený plech a necháme pod utěrkou dokynout
- Z plechu odstraníme přebytečnou mouku a chléb po celém povrchu svlažíme vlažnou, mírně osolenou vodou
- Vložíme do dobře předehřáté trouby a zapečeme
- Potom teplotu snížíme a pečeme
- Během pečení chléb ještě nejméně dvakrát potíráme slanou vodou
- Když je chléb propečený (zkusíme špejlí), vyjmeme jej z trouby a zvolna necháme vychladnout