Doba přípravy: 100 minut Obtížnost: 1 z 3 Počet porcí: 10
- na 2 šišky – 1 kg hladké mouky
- 3 ks vařených nastrouhaných brambor
- 3 lžičky kmínu
- 3 lžičky octa
- 4,5 dl vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce soli
- 6 dkg droždí.
Postup receptu
- Droždí posypeme lžičkou cukru, zalijeme trochou teplé vody a posypeme lžící mouky
- Necháme vzejít kvásek a připravujeme těsto
- Do mouky přidáme sůl, kmín, ocet, kvásek a vlažnou vodu
- Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout
- Pak vytvarujeme šišku nebo bochník a posypeme kmínem
- Uložíme na plech na hladkou moukou podsypané tvary chleba
- Necháme znovu asi 20 minut kynout
- Potom potřeme vodou a pečeme 15 minut prudce a 40 minut mírně
- Po upečení znovu potřeme vodou